Interviu BNS ministras teigė, kad svarstomos dvi alternatyvos, kur lietuviai ateityje galėtų padėti afganų pajėgoms: šiauriniame Mazari Šarifo mieste, už kurį atsakomybę prisiims Vokietija ir kur savo pajėgas ketina siųsti kitos Baltijos ir Šiaurės Europos valstybės, arba Jungtinių Valstijų atsakomybės rajonuose Afganistano pietuose arba rytuose.

„Svarstome galimybę arba su amerikiečiais, arba Baltijos ir Šiaurės valstybės Mazari Šarife“, - BNS sakė J.Olekas, kalbėdamas Kabule po susitikimo su Afganistano gynybos ministru.

NATO yra nusprendusi iki 2014 metų pabaigos baigti dabartinę karinę misiją Afganistane, tačiau svarstoma, kad po to šalyje galėtų likti nuo 8 iki 15 tūkst. karių, kurie mokytų vietos kariuomenę ir policiją, teiktų jiems pagalbą. Atsakomybės rajonais naujoje misijoje ketina pasidalinti JAV, Vokietija, Italija ir Turkija.

Šiuo metu NATO vadovaujamoje Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) misijoje yra apie 87 tūkst. karių, tarp jų - apie pustrečio šimto lietuvių. Lietuvos karių artimiausiomis savaitėmis gerokai sumažės, nes Lietuva baigia misiją Goro provincijoje, kurios saugumu ir atkūrimu rūpinosi aštuonerius metus. Karius iš Afganistano pamažu išveda ir kitos valstybės.

Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos dabar turi per 300 tūkst. karių ir policijos pareigūnų. Jos vadovauja kovai su Talibano maištininkais visoje, bet joms dar reikia tarptautinės paramos iš oro, pagalbos logistikoje ir žvalgyboje.

J.Oleko teigimu, jau dabar afganų pajėgas pietuose treniruojantys Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai atlieka panašią misiją, kokią NATO tęs ir nuo 2015-ųjų.

Pasak ministro, galutiniai sprendimai dėl tolesnio Lietuvos buvimo Afganistane bus priimti, kai Afganistano valdžia pasirašys karių statusą apibrėžiančius susitarimus su Jungtinėmis Valstijomis ir NATO. Jis sakė tikįs, kad ilgą laiką stringančios derybos tarp JAV ir Afganistano bus baigtos šį rudenį.

„Šiandien Afganistano gynybos ministras dar kartą išsakė, kad jiems tokia pagalba reikalinga. Turėdami susitarimą, galėsime kalbėti apie konkrečius skaičius“, - sakė J.Olekas.

Susitikimo metu J.Olekas taip pat perdavė Lietuvos premjero Algirdo Butkevičiaus laišką Hamidui Karzajui, kuriuo ministras pirmininkas padėkojo prezidentui už Afganistano valdžios bendradarbiavimą Kabule ir Goro provincijoje.

Tarptautinė operacija Afganistane prasidėjo po to, kai 2001 metais JAV įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano režimą, kuris buvo glaudžiai susijęs su teroristiniu tinklu „Al Qaeda“, atsakingu už rugsėjo 11-osios teroro išpuolius Niujorke ir Vašingtone.