„Galimą Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą karinės technikos įsigijimų srityje“ ketinama aptarti J.Oleko susitikime su Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriumi Ashtonu Carteriu (Eštonu Karteriu), pranešė Krašto apsaugos ministerija. Šis susitikimas vyks antradienį.

Jie taip pat turėtų aptarti saugumo situaciją, grėsmes, NATO sutartas saugumo užtikrinimo priemones Vidurio ir Rytų Europoje bei dalyvavimą tarptautinėse operacijose.

JAV Valstybės departamentas lapkričio pradžioje pritarė 84 pėstininkų gabenimo mašinų „Stryker“ su 30 mm pabūklu pardavimui už 599 mln. dolerių (550 mln. eurų). Lietuva teigia toliau analizuojanti visus 10 pasiūlymų dėl pėstininkų kovos mašinų pardavimo Lietuvos kariuomenei.

Grįžęs į Lietuvą J.Olekas turėtų šaukti KAM Gynybos resursų tarybą, kuri prioritetų tvarka sudėlios pateiktus pasiūlymus. Tai padarius, bus šaukiama Valstybės gynimo taryba, kuri nuspręs, ar sudarant tarpvyriausybinę sutartį, ar perkant iš verslo bendrovių, ar prisijungiant prie tarptautinės programos bus įsigijamos pėstininkų kovos mašinos. Šarvuočių pirkimas gali tapti brangiausiu pirkiniu Lietuvos kariuomenės istorijoje.

Iki kito sekmadienio truksiančiame vizite JAV ir Kanadoje taip pat suplanuoti ministro susitikimai su JAV Sausumos pajėgų vadu generolu Marku Milley, Nacionalinės gvardijos biuro vadu generolu Franku Grassu.

Be to, vizito metu J.Olekas susitiks su Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadu generolu majoru Jamesu Josephu, Pensilvanijos gubernatoriumi Tomu Wolfu, JAV prezidento Nacionalinio saugumo patarėja Avril Haines, Senato mažumos lyderio pavaduotoju senatoriumi Richardu Durbinu, kongresmenais ir senatoriais.

Vėliau krašto apsaugos ministras dalyvaus darbo pietuose su Amerikos Lietuvos verslo tarybos nariais. Vizito JAV metu ministras J.Olekas taip pat dalyvaus JAV analitinio centro „Atlanto Taryba“ organizuojamame renginyje, susitiks su JAV lietuvių bendruomene, Šaulių organizacijos atstovais.

Vizito pabaigoje ministras lankysis Kanadoje. Čia planuojamas jo susitikimas su naujuoju Kanados gynybos ministru Harjitu Sajjanu. Ministras J.Olekas taip pat dalyvaus Halifakso tarptautiniame saugumo forume.