"Mes labai norėtume, kad Lietuva galėtų naudotis beviziu režimu. Lietuva yra padariusi nepaprastai didelius žingsnius į priekį, Lietuvos progresas atsispindi gairėse, žemėlapyje, kuris rodo, kaip Lietuva žengia reikalinga kryptimi. Todėl tikiuosi, kad pakankamai greitai, nors nenorėčiau prognozuoti konkretaus laiko, mes galėsime užtikrinti Lietuvai bevizį režimą", - brifinge Seime antradienį sakė Lietuvoje viešinčiai JAV Atstovų rūmų delegacijai vadovaujantis J.Kolbe.

Pirmdienį su kongresmenais susitikęs prezidentas Valdas Adamkus užtikrino, jog Lietuva daro viską, kad kuo greičiau atitiktų JAV beviziui režimui keliamus reikalavimus.

Lietuva, siekdama galimybės savo piliečiams be vizų vykti į JAV, įgyvendina "kelio gairių" planą, kurį pasiūlė JAV prezidentas George W.Bushas (Džordžas Bušas) per vizitą Slovakijoje 2005 metų vasario 24 dieną.

Jungtinių Valstijų vyriausybės parengtas planas numato galimybę JAV vizų atsisakymo programą ateityje taikyti naujosiomis Europos Sąjungos narėmis tapusių Vidurio ir Rytų Europos valstybių piliečiams.

Lietuva vienašališkai panaikino vizų režimą JAV piliečiams 1994 metais.

JAV Kongreso delegacijos vizito Lietuvoje tikslas - skatinti demokratijos plėtrą šiame Europos regione, aptarti JAV paramą NATO sąjungininkių vykdomoms programoms bei Lietuvos indėlį į pasaulinę kovą su terorizmu.

Kongreso delegacijoje, be Arizonai atstovaujančio J.Kolbe, yra Minesotos atstovas demokratas Martinas Sabo, teksasietis respublikonas Johnas Carteris, Virginijos atstovas demokratas Jamesas Moranas, Montanos atstovas respublikonas Dennis Rehbergas ir nuoširdus Lietuvos bičiulis, Baltų sambūrio JAV Kongrese pirmininkas, respublikonas iš Ilinojaus Johnas Shimkus.

Seimo pirmininko susitikime su JAV kongresmenais - Baltarusijos demokratizacijos klausimai

Vėliaus Seimo pirmininko Artūro Paulausko susitikime su Vilniuje viešinčiais JAV kongresmenais dominavo Baltarusijos demokratizacijos klausimai.

"Mūsų pagrindinis dėmesys buvo skiriamas artėjantiems rinkimams Baltarusijoje, aptarėme, kokiais būdai būdų galima padėti plėtotis demokratijai jūsų kaimyninėje šalyje", - po antradienį vykusio susitikimo surengtame brifinge sakė JAV Atstovų rūmų narys respublikonas Jimas Kolbe. Pasak J.Kolbe, Lietuva ir JAV demokratizacijos plėtros Baltarusijoje turėtų siekti bendromis jėgomis.

"Mes puikiausiai supantame, kad demokratijos procesams reikia labai daug, reikia noro dviejų valstybių - Lietuvos ir JAV. Svarbiausia, kad žmonės galėtų pasiremti demokratijos principais. Aš manau, kad ir mes, ir jie nori matyti kitus vadovus Baltarusijoje", - sakė JAV Atstovų rūmų delegacijai vadovaujantis J.Kolbe.

Dėl žmogaus teisių ir demokratijos pažeidimų dalis tarptautinės bendruomenės yra apribojusi kontaktus su Baltarusijos valdžios atstovais. 650 kilometrų sieną su Baltarusija turinti Lietuva laikosi "kritiško dialogo" politikos Minsko atžvilgiu - ignoruoja aukštus režimo pareigūnus, tačiau palaiko pragmatišką pasienio, transporto ir ekonomikos bendradarbiavimą.

Autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos vadovaujama Baltarusija nuolat susilaukia kritikos iš tarptautinių žmogaus teisių organizacijų ir užsienio vyriausybių dėl žodžio laisvės ribojimo ir opozicijos slopinimo.

Paskutinis demokratiškai išrinktas Baltarusijos parlamentas A.Lukašenkos buvo paleistas 1996 metų rudenį po referendumo, išplėtusio prezidento galias.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks 2006 metais.