"Man asmeniškai kelia nerimą, kad skrupulingai tikrinami būtent lietuviški krovininiai automobiliai. Tame galima įžvelgti išskirtinumą arba bandymą išskirti, juo labiau, kad Lietuvos vežėjai yra pakankamai gerai užsirekomendavę Europos keliuose. (...) Toks priekabiavimas kelia pagrįstų minčių, kad tai gali būti bandymas mus pamokyti", - teigė Seimo narys.

Anot politiko, griežtesnius vilkikų tikrinimus galėjo išprovokuoti "tam tikrų Rusijos politikų nepasitenkinimas Lietuvos laikysena dėl stalinizmo prilyginimo nacizmui ir laikysenos kaimyninių naujųjų demokratijų atžvilgiu". Todėl esą reikalingas ir Lietuvos politikų įsikišimas.

"Aš nežinau, kaip vežėjai gali patys šitą klausimą išspręsti. Teisingai daro Vyriausybė ir pavieniai ministrai, kurie rūpinasi šituo klausimu.(...) Pastūmėti šį politiškai įstrigusį kamuolį turi politikai", - tvirtino P.Auštrevičius.

Tuo metu URK pirmininko pavaduotojas, socialdemokratas Justinas Karosas svarstė, kad situacija Latvijos ir Rusijos pasienyje su politika nėra susijusi.

"Kiek aš tą dalyką seku ir kiek girdėjau ministro kalbas, tai apie tai (politiką - BNS) čia kalbos nėra", - tvirtino URK pirmininko pavaduotojas, socialdemokratas J.Karosas.

Anot Seimo nario, politinės interpretacijos šiuo klausimu nėra pagrįstos ir gali turėti neigiamos įtakos valstybių kaimyniniams santykiams.

"Tam tikros interpretacijos galimos, tačiau aš nenorėčiau galvoti, kadangi daug ką galima sugalvoti. Aš manau, kad čia dalykai yra tikrai nepolitiniai. (...) Aš manau, kad čia politikos tikrai nereikėtų painioti, nes jei mes šitokius dalykus politizuosime, tada santykiai gaunasi labai komplikuoti", - teigė J.Karosas.

URK pirmininko pavaduotojo nuomone, situacija Latvijos ir Rusijos pasienyje tėra "techninė problema".

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė yra patikinęs, kad Lietuvos vežėjų problemos pasienyje su Rusija priežastys nėra politinės, ir jos turėtų būti sprendžiamos žinybų lygiu.

Eilės prie Latvijos ir Rusijos sienų susidarė praėjusios savaitės pradžioje. Oficiali sugriežtinto Lietuvos vežėjų tikrinimo priežastis, kurią savo rašte Lietuvos muitinės departamentui yra nurodžiusi Rusijos muitinės tarnyba, - 16 nuo šių metų pradžios nustatytų Lietuvos vežėjų galimų pažeidimų, kai jų gabenamoms prekėms nebuvo baigtos forminti muitinės procedūros.