Žada pigesnius butus

„Buvau labai nustebęs, kad mane pakvietė, - nemažiau nustebusiems žurnalistams teigė antradienį Vilniaus mero ir pramonininkų susitikime dalyvavęs A. Putramentas. - Pasirodo, pramonininkams ten reikalingi namai ir infrastruktūra, o miestas negali padėti, neturi 30 mln. litų. Mes galime, statydami namus, privesti ir „liūto dalį“ tinklų, tada ir pramonė sutinka dalyvauti“.

Paklaustas, kas jį pakvietė į pramonininkų inicijuotą susitikimą su meru, A. Putramentas teigė kvietimo sulaukęs iš mero patarėjo, kurio nepažįstąs.

Bendrovės „Saulės dovanos“ vadovas įsitikinęs, kad toje pačioje teritorijoje netoli Tarptautinio Vilniaus oro uosto, šalia pramonės įmonių gali atsirasti ir „kvartaliukas, kuris bus visiems į sveikatą“.

A. Putramento teigimu, butai jo pastatytuose iki keturių aukštų namuose bus 30 proc. pigesni, nei dabar siūlomi Vilniuje: „Namai ten vis tiek atsiras, jų nesustabdysi, kaip ir Neries tekėjimo – galite Putramentą spardyti kiek norite, bet Neris toliau tekės, taip ir ten atsiras namai, o žmonės gaus pigesnius butus“.

Pramonei namai netrukdo

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas, Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos prezidentas Jonas Karčiauskas sostinės merui Juozui Imbrasui pareiškė, kad įmonės savo plėtrą gali planuoti ir kitoje vietoje, jeigu Vilniuje jiems nebus sudarytos sąlygos.

„Mokame didžiulius mokesčius ir turime teisę reikalauti sąlygų plėtrai. Savivaldybės numatyti plotai tai tik mažas žingsnelis: turi būti numatytos ir komunikacijos, vamzdis, paprastai kalbant. Reikia 5 km ilgio vamzdžio vandeniui ir nuotekų valymo“,- teigė J. Karčiauskas, Vilniaus baldinių audinių gamybos bendrovės „Audėjas“ vadovas.

Be šios įmonės, gamybą į pietinę miesto dalį taip pat norėtų perkelti bendrovės „Sparta“, „Rožė“, „Lelija“, „Tuma“, „Vilniaus aušra“ ir kitos.

Pramonininkai neprieštarauja, kad šalia jų įmonių iškiltų ir gyvenamųjų namų kvartalas. „Žmonėms patogu gyventi prie darbo. Aišku, turi būti išlaikomi visi sanitariniai reikalavimai“, - teigė J. Karčiauskas.

Žurnalistų paklaustas, jis patikino, kad A. Putramento į susitikimą su miesto meru nekvietė.

Savivaldybė ieškos galimybių

Po susitikimo su pramonininkais Vilniaus meras J. Imbrasas žurnalistams teigė manąs, jog pastarieji yra teisūs, norėdami išsikelti iš sostinės senamiesčio. Jis žadėjo, kad savivaldybė ieškos galimybių ir lėšų prisidėti prie infrastruktūros kūrimo pramoninėje teritorijoje miesto pietuose.

J. Imbrasas įsitikinęs, kad prie infrastruktūros kūrimo galėtų prisidėti ir gyvenamųjų namų kvartalą planuojantys verslininkai: „Pramonininkai, skaitydami informaciją žiniasklaidoje, matyt, pradėjo mąstyti: pasikvietė A. Putramentą, kurio bendrovė ten jau planuoja infrastruktūrą, ir sugalvojo mus dar paspausti“.

DELFI jau skelbė, kad partijai „Tvarka ir teisingumas“ artimo verslininko A. Putramento vadovaujama bendrovė „Saulės dovanos“ planuoja gyvenamųjų namų statybą šalia Vilniaus oro uosto esančiame Pupinės kaime. Verslininkas šioje vietoje turi supirkęs daugiau kaip 30 hektarų žemės.

Jis tikisi, kad miesto valdžia leis pakeisti šios žemės paskirtį iš komercinės pramoninės į tinkamą gyvenamųjų namų statybai.

Tačiau A. Putramento verslo projektas Vilniaus mieste ėmė strigti, kai sostinės savivaldybės taryba nepritarė teritorijos šalia Vilniaus oro uosto detaliojo plano konceptualiajai daliai.

Kitame tarybos posėdyje buvęs sostinės meras Artūras Zuokas pagarsino įrašą, kuriame, jo teigimu, A. Putramento patikėtinis siūlo 80 tūkst. litų tarybos nariui Sergejui Dmitrijevui. Už pinigus opozicinės Lietuvos rusų sąjungos frakcijos seniūno esą prašoma savivaldybės taryboje padėti priimti sprendimą dėl žemės paskirties pakeitimo Pupinės kaime.

Informaciją apie galimus mėginimus papirkti Vilniaus savivaldybės tarybos narius pradėjo tirti Specialiųjų tyrimų tarnyba.