Europos Sąjunga pasirengusi suteikti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių. Tai 2023-ųjų gegužę per bendrą spaudos konferenciją su Kyjive viešėjusia Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen tuomet sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tai buvo gražus politinis gestas, sutartas bendrai ES Užsienio reikalų taryboje, tačiau kaip ir dauguma ES pažadų Ukrainai, šis pažadas teliko skambiu pareiškimu. Abejones pakeitė įtarimai, o pastaruosius ir pripažinimas, kad pažadai ėmė bliūkšti rudenį, kai paaiškėjo, jog iš žadėtų milijono Ukrainos kariuomenei taip reikalingų sviedinių iš ES atkeliavo vos 300 tūkst.

Tad tikėtis, jog iki 2024-ųjų kovo pavyks pasiekti bent pusę užsibrėžto ambicingo tikslo galėjo nebent didžiausi optimistai. Tai yra viena pesimizmo priežasčių, kalbant apie ukrainiečių viltis, nes jiems kaip tik nuo rudens ėmė stigti artilerijos šaudmenų – pagrindinės jėgos, kuria galima stabdyti rusų operacijas arba išmušti juos iš pozicijų okupuotose teritorijose. Karas Ukrainoje vėl įstrigo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)