„Pokytis būtų esminis. (...) Bet kalbant apie strateginius tikslus, kas susiję su užsienio politika, gynyba, apie kardinalius pokyčius kalbėti negalime“, – sakė S. Skvernelis interviu DELFI TV.

Visgi nesileisdamas į detales jis užsiminė, kad būtų pasikeitimų ir užsienio, ir vidaus politikoje. Perklaustas apie pokyčius vidaus politikoje jis minėjo, kad jie būtų tose srityse, už kurias atsakingas prezidentas.

„Tai yra ne tik teisėsauga. Tai – ir Vyriausybės veikla, Ministras Pirmininkas yra pavaldus ir atskaitingas prezidentui, prezidentas skiria ir dalyvauja skiriant Vyriausybės narius. Atsakomybės sričių yra daug“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Kaip svarbų Prezidento instrumentą jis įvardijo galimybę turėti įstatymo leidybos iniciatyvos teisę.

„Tokią prezidentas turi, tik – viena riba, pateikus įstatymą riekia turėti palaikymą Seime, kad tas įstatymas būtų priimtas. Neabejoju, kad esant dabartinei daugumą tokį palaikymą turėsiu. Bus galima realizuoti, pamačius tai, ko trūksta Vyriausybės programoje, kalbant apie ekonomiką, socialinę atskirtį, mūsų ūkį“, – sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat paminėjo, kad svarbus prezidento darbo laukas yra teismai, atskirų tarnybų, kur vadovai yra skiriami prezidento, veikla.

Savo bendradarbiavimą su prezidente D. Grybauskaite jis įvardijo kaip konstruktyvų, tačiau nemano, kad būnant Vyriausybės vadovu turėjo stiprų valstybės vadovės palaikymą.

„Kiekvienas gali pasakyti, pasižiūrėti, per tuos dvejus metus apie tvirtą palaikymą turbūt galėtų kalbėti tik labai didelis optimistas“, – sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, kurie iš buvusių valstybės vadovų jam imponuoja, S. Skvernelis paminėjo, kad tokių savybių turėjo Algirdas Brazauskas ir Valdas Adamkus.

S. Skvernelis užsiminė, kad yra girdėjęs iš prezidentės D. Grybauskaitės pareiškimo, kad ji palaiko du kandidatus. Tada jis dar esą nebuvo paskelbęs savo sprendimo.

„Prezidentė kažkuriame iš savo pareiškimų pasakė, kad ji du palaiko, o kuriuos nepasakė. (…) Aš dar nebuvau savo sprendimo paskelbęs, (…) bet kiekvienas žmogus ir politikas turi teisę pareikšti savo nuomonę, ta nuomonė yra gerbtina. (…) Prezidentas irgi yra politikas“, – sakė S. Skvernelis.

Sako, kad nenaudoja administracinių resursų kampanijai

S. Skvernelis žada, kad iki rinkimų Vyriausybė nemažins darbo intensyvumo, ir žadėjo nenaudoti administracinių resursų kampanijai. Jis atkreipė dėmesį, kad jis nėra pirmasis kandidatas, kuris kandidatuoja į aukštą postą jau eidamas pareigas.

„Buvo Prezidento rinkimai, kada prezidentė, būdama pozicijoje, kandidatavo antrai kadencijai. Buvo Seimo rinkimai, kada Ministrai Pirmininkai – ponas Butkevičius, Kubilius arba Kirkilas dalyvavo Seimo rinkimuose būdami Ministrais Pirmininkais, tai reikėtų iš teisinės pusės analogiškai vertinti, ir laikytis įstatymų reikalavimų. Aš griežtai laikysiuosi to, kas numatyta“, – sakė politikas.

Neatmeta partijų paramos rinkimuose

Jis teigė, kad jam yra svarbi partijų parama rinkimuose.

„Reikia palaukti (valstiečių-žaliųjų) partijos suvažiavimo. Mane informavo Ramūnas (Karbauskis), kokios yra tendencijos. Natūralu, kad pagrindinė politinė jėga, kuri sudarė Seimo daugumą, su kuria ėjau į parlamento rinkimus, su kuriais formavau Vyriausybę, man tas palaikymas yra labai svarbus“, – teigė S. Skvernelis.

Valstiečiai-žalieji sprendimą dėl paramos kandidatui į prezidentus spręs per partijos suvažiavimą kitą šeštadienį.