Šis vizitas yra vienas iš pirmųjų JAV viceprezidentų vizitų Lietuvoje nuo 2006 m.

Jo lėktuvas Tarptautiniame Vilniaus oro uoste nusileido antradienį 20.07 val. Aukštą svečią Vilniuje pasitinka užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah Ann McCarthy.


JAV viceprezidentas į Vilnių atvyko iš Varšuvos, kur užtikrino paramą Lenkijai ir Baltijos šalims, susitiko su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku, taip pat prezidentu Bronislawu Komorowskiu ir Estijos vadovu Toomu Hendriku Ilvesu, į Lenkiją atvykusiu oficialaus vizito.

Trečiadienį dvišaliame J. Bideno ir prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikime ypatingas dėmesys bus skiriamas priemonėms Baltijos šalių saugumui užtikrinti. Lietuvos vadovė su JAV viceprezidentu taip pat kalbės apie dvišalius santykius bei aptars padėtį Ukrainoje.

Po dvišalio susitikimo vyks trišalis Lietuvos Prezidentės D. Grybauskaitės, Latvijos Prezidento Andrio Berzinio ir JAV viceprezidento J. Bideno susitikimas.

Po jo numatomi Lietuvos ir Latvijos prezidentų bei JAV viceprezidento pasisakymai spaudai, kurie bus tiesiogiai transliuojami internetu ir per Lietuvos nacionalinę televiziją. Transliaciją internetu bus galima stebėti svetainėje www.prezidentas.lt.

D. Grybauskaitės teigimu, JAV yra strateginės Baltijos šalių partnerės ir sąjungininkės, tvirtai remiančios Lietuvos, Latvijos ir Estijos saugumą.

Praėjusių metų rudenį Vašingtone įvyko trijų Baltijos valstybių prezidentų susitikimas su JAV Prezidentu Baracku Obama. Jo metu pasirašyta bendra politinė deklaracija, kurioje dar kartą pakartota, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybė, suverenumas ir teritorinis vientisumas yra tikras, gilus ir nuolatinis JAV interesas. B. Obama taip pat pranešė, kad ir pats kitą savaitę vyks į Europą.

Anot politikos apžvalgininkų, šiuo vienu iš aukščiausių JAV pareigūnų vizitu Lietuvoje, stengiamasi rusams priminti, kad Amerika turi tvirtus įsipareigojimus Baltijos šalims ir Lenkijai ir kad Rusija turėtų atsargiai elgtis, nes nebus pro pirštus žiūrima, jei būtų mėginama šioms šalims kelti grėsmę.

JAV viceprezidentas atvyksta į regioną po to, kai prorusiška vadovybė Kryme pranešė, kad sekmadienį įvykusiame „referendume“ už atsiskyrimą nuo Ukrainos pasisakė 97 proc. rinkėjų, regionas paskelbtas nepriklausomu.

Kijevas, JAV ir ES pareiškė, jog nepripažįsta „referendumo“, kurį laiko neteisėtu.

Paskutinį kartą tokio aukšto lygio JAV pareigūnas Lietuvoje lankėsi pernai rugsėjį - tuomet Lietuvoje lankėsi JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. 2011 m. gruodį tuometė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton dalyvavo Vilniuje vykusiame aukščiausio lygio ESBO Ministrų Tarybos susitikime.