Politologas Giedrius Česnakas, kalbėdamas su Delfi, atkreipė dėmesį į tai, kokį poveikį Ukrainos kariuomenei duoda tvyranti nežinia.

Pasak jo, neturėdami informacijos, kokios paramos sulauks ir ar sulauks jos apskritai, ukrainiečiai negalės planuoti jokių operacijų.

Paprašė imtis skubių veiksmų

Trečiadienį JAV Vyriausybė paskelbė Ukrainai siunčianti paskutinį ginklų paketą, kurį ji gali suteikti pagal turimus įgaliojimus. Dėl tolesnės paramos turės spręsti Kongresas, jis planuoja rinktis sausio 8 dieną.

Paskutinio paketo vertė, kaip pranešė AFP, siekia beveik 226 mln. eurų, jame yra oro gynybos šaudmenų, kitų oro gynybos sistemų komponentų, papildomos amunicijos didelio judrumo artilerijos raketų sistemoms, 155 mm ir 105 mm artilerijos šaudmenų, prieštankinės amunicijos ir daugiau kaip 15 mln. šovinių.

JAV Valstybės departamento pranešime rašoma, kad Kongresas turėtų imtis skubių veiksmų, jog pagalbos srautas nesustotų.

Ekspertas: pagalba ėmė mažėti rugpjūtį

Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro karo ekspertas M. Cancianas centro puslapyje paskelbtame komentare paaiškino, kad JAV pagalba Ukrainai teikiama trimis būdais: per PDA (Presidential Drawdown Authority) mechanizmą, kuris leidžia JAV prezidentui priimti sprendimą dėl skubaus JAV atsargose esančių ginklų išsiuntimo, neviršijant įstatyme numatytos finansavimo ribos, taip pat – pagal Ukrainos saugumo paramos iniciatyvą (USAI) ir finansavimą, kuris skiriamas pakeisti įrangai, jau perduotai Ukrainai pagal PDA.

PDA leidžia išsiųsti ginkluotę iš JAV turimų atsargų ir, kadangi ji jau yra pagaminta, ginkluotė atvyksta greitai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)