Pasak dienraščio interneto svetainėje trečiadienį publikuojamo straipsnio, 2012 metų pabaigoje Rusijoje biurus uždarė Nacionalinis demokratų institutas (NDI) ir Tarptautinis respublikonų institutas (IRI).

"Kaip tapo žinoma, neapsiribota paprastu biurų uždarymu: NDI ir IRI, nerimaudami dėl rusų darbuotojų likimo, juos kartu su šeimomis išvežė į Lietuvą", - rašoma publikacijoje.

Pasak "Kommersant", kalbama apie septynis darbuotojus, įskaitant ir vadovus Tamerlaną Kurbanovą ir Nataliją Budajevą.

"Mes dirbome augančio nervingumo sąlygomis. Centriniame JAV biure žinojo, kad čia didėja priešiška atmosfera. Kadangi mums neleidžia dirbti, jie nusprendė uždaryti Rusijos skyrių. O vadovybė, žinodama, kad mus kaltino valstybės išdavimu, pasiūlė išvažiuoti ir organizavo persikėlimą į Lietuvą", - Rusijos leidiniui sakė vienas iš į Lietuvą atvykusių darbuotojų, kuris neįvardijamas.

"NDI Rusijoje paliko tik buhalterį, kuris dirba pagal pasitikėjimą ir atlieka minimalias funkcijas - rengia finansines ataskaitas. Tačiau dabar NDI vadovybė rimtai nerimauja dėl jo likimo", - dėstė "Kommersant" pašnekovas.

Pasak jo, toks sprendimas priimtas Rusijoje priėmus įstatymus, apsunkinančius nevyriausybinių organizacijų veiklą, ir padažnėjus FSB pareigūnų apsilankymams pas NDI ir IRI vadovus. Neįvardytų pašnekovų teigimu, nerimo priežastimi tapo 2012 metų rudenį priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos, susijusios su straipsniais dėl valstybės išdavimo ir šnipinėjimo.

"Saugumo organų atstovai užsimindavo, kad naujasis įstatymas dėl valstybės išdavimo numato platų traktavimą, kuriuo esant reikalui jie gali pasinaudoti", - tėvynę palikusius nevyriausybininkus cituoja "Kommersant".

Šiuo metu Rusijos pilietybę turintys NDI ir IRI darbuotojai yra Vilniuje.

"Lietuvos valdžios institucijos sprendžia klausimą dėl darbo vizos suteikimo. Tačiau mes bijome, jog jie tam nesiryš, kad neįsiveltų į naują konfliktą su Rusija, iš kurios perka dujas", - pasakojo pašnekovai.

Tokiu atveju, kaip teigiama, bus svarstoma galimybė prašyti politinio prieglobsčio kitose Europos Sąjungos šalyse.

Apie NDI biuro įsikūrimą Vilniuje buvo pranešta dar gruodį, Tarptautinis respublikonų institutas savo atstovybę Vilniuje buvo įsteigęs jau anksčiau.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija atsisakė komentuoti šį "Kommersant" pranešimą, ir atsakydama į BNS klausimus apsiribojo pareiškimu, kad džiaugiasi nevyriausybinių organizacijų įsikūrimu Lietuvoje.

"Džiaugiamės, kad pas mus kuriasi vis daugiau tarptautinių, gilias tradicijas turinčių nevyriausybinių organizacijų. Pats faktas, kad jos steigiasi čia, reiškia, kad mūsų įstatymų bazė palanki nevyriausybinei, labdaringai veiklai", - nurodoma ministerijos atsakyme BNS.

2012 metais iš Rusijos buvo išvaryta JAV plėtros agentūra USAID. Tai padaryta remiantis tuo, kad ši organizacija finansavo prodemokratinius projektus ir taip, pasak Maskvos, kišosi į šalies vidaus reikalus.