Čia jos gali drąsiai išsilieti nepažįstamam žmogui. Kauno „Pagalbos moterims“ linija per metus sulaukia net 10 tūkst. skambučių. Moterys savanoriams atveria intymiausius savo skaudulius.

Dėl patiriamo smurto skirtis pasiryžusiai moteriai vyrą teko traukti iš kilpos

Moterys, skambinančios „Pagalbos moterims“ linijos telefonu, susiduria su neįtikėčiausiomis situacijomis. Štai viena moteris iš pradžių sutrikusi net nežinojo, nuo ko pradėti pokalbį. Tikslinosi ar tai anonimiška ir konfidencialu. Po truputį ji ėmė pasakoti, ką ji išgyvena, bandydama sudėlioti savo gyvenimo istoriją. Pasirodė, kad prieš kelias dienas jos vyras bandė nusižudyti, nes ji norėjo jį palikti. Ji pasijuto atsidūrusi užburtame rate – mat nebežinojo, kaip elgtis, jai buvo baisu, kad vyras gali vėl bandyti nusižudyti, jei ji nuspręs skirtis.

Ne vienerius metus kartu gyvenanti šeima visiems aplinkiniams atrodo labai graži ir darni. Tačiau jau po pirmo vaiko gimimo vyras pradėjo smurtauti. Moteris, jausdama didžiulę gėdą dėl kiekvieno ją skaudinusio gyvenimo įvykio, pasakojo, kad vyras dažnai pavyduliauja, kelia scenas, įtarinėja ją neištikimybe, ją sumuša, tačiau po kiekvieno pykčio protrūkio, kaip daro visi smurtautojai, atsiprašinėja. Moteris pradėjo visko bijoti – bijojo pavėluoti, bijojo pasakyti ne tai, ką jis nori išgirsti, bijojo bendrauti su kitais žmonėmis.

Galiausiai po tam tikrų įvykių gyvenime jos viduje kažkas apsivertė. Iki tol jai nerūpėjo, kaip ji pati jaučiasi, tačiau tada suvokė, kad negyvena savo gyvenimo, kad sau ji yra niekas. Prasidėjo pokyčiai – atsirado mėgstama veikla, ji daugiau pradėjo rūpintis savo išvaizda. Tuo metu atsirado jausmas, kad gyvenimas pagaliau įgauna spalvų, atsirado tikėjimas, kad viskas susitvarkys. Tačiau vyro smurtas pasikartojo – ji ir vėl buvo sumušta. Tačiau ji jau turėjo jėgų ryžtis skyryboms, juolab kad šeimoje buvo nelaiminga ne tik ji, bet ir vaikai. Vyro reakcijos ilgai laukti nereikėjo. Jis bandė nusižudyti – moteris vos spėjo ištraukti jį iš kilpos.

Vyras paliko su kūdikiu ant rankų

Kita skambinusi jauna moteris nerimavo dėl savo mamos, kuri gyveno su smurtaujančiu vyru. Mama ne kartą kreipėsi į policiją, tačiau išspręsti šeiminės dramos nepavyksta. Moteris pasakojo, kad vyras mamos akyse negyvai užspardė šunį, atima iš mamos maistą, tyčiojasi iš jos. Mama nuo patiriamo smurto ir terorizavimo susirgo gilia depresija ir niekur nebesikreipia.

Skambinančioji nežinojo, kaip padėti mamai, nes patėvis nebeleidžia mamai susitikti su dukra, o dukrai atvažiuoti pas mamą. Jei dukra atvažiuoja pas mamą, dažniausiai įvyksta konfliktas, kuris baigiasi grasinimais ir muštynėmis. Buvo kreiptasi į teismą, bet teismas vis vilkinamas. Be to, vyriškis baugina gimines ir artimuosius. Anksčiau jis grasino ginklu, šiuo metu jo šautuvai buvo konfiskuoti, tačiau grasinimai susidoroti tęsiasi. Visi nuo šios įtampos yra labai pavargę ir neranda jokios išeities. Skambinančioji baiminosi, kad mama gali nusižudyti.

Kita vertus, košmaras persikėlė ir į jos namus. Mat ji su vyrų taip pat buvo „apskųsti“ policijai, vaikų teisių apsaugos tarnyboms. Moters teigimu, visos tarnybos pripažįsta, kad situacija nenormali, tačiau nieko padaryti negali.

Trečia paskambinusi moteris verkė ir tvirtino esanti visiškai sugniuždyta. Jos vyras, grįžęs iš komandiruotės, pasakė, kad tarp jų viskas baigta, jis nori skirtis. Moteris sakė nebežinanti, kaip toliau gyventi. Tik neseniai šeima buvo susilaukusi mažylio. Moteris teigė, kad dabar jai atrodo, jog vyras jau kurį laiką turėjo romaną su kita moterimi. Nei nėštumo metu, nei po jo jam visiškai nerūpėjo intymūs santykiai. Ji esą ir anksčiau įtardavo, kad vyras turi ryšių su kitomis moterimis, bet vyras neigė, o ji buvo labai pavargusi ir užsiėmusi, judviejų sūnumi.

Moteris pasakojo, kad laukė ir ilgėjosi grįžtančio vyro, planavo romantiškai praleisti vakarą, tačiau viskas baigėsi jos gyvenimo tragedija. Dar labiau ją gąsdina nežinomybė ir aiškumo nebuvimas, mat vyras vengia pokalbių ir pasiaiškinimų.

Moteris sakė, kad jaučiasi taip, lyg visas jos pasaulis sugriuvo. Ji jaučiasi kalta ir nevykusi, kad negali savo vaikams užtikrinti tikros šeimos, ir nuo šios kaltės širdis plyšta iš skausmo.

Kodėl moterys mąsto apie savižudybę

Per metus „Pagalbos moterims“ linijos savanoriai išklauso apie 10 tūkst. panašių pokalbių. Per dieną pagalbos telefonu savanoriai išklauso vidutiniškai 3-5 moteris. Pokalbis trunka mažiausiai valandą. Vienoms moteris reikia tiesiog išsikalbėti, kitos gauna patarimų, kaip elgtis toliau, ar impulsą keisti savo gyvenimą.

„Bene dažniausiai moterys skambina dėl problemų santykiuose su vyrų ar partneriu. Neretai jos patiria smurtą šeimoje. Kiekviena moteris turi savo patirtį, savo išgyvenimus ir, deja, šiuo atveju nėra, kaip mums atrodo, vieningo algoritmo: kviečiu policiją, ji atvažiuoja ir sudrausmina vyrą. Nors valstybėje egzistuoja visi pagalbos mechanizmai, kiekvienas gyvenimas vis kitoks. Dažnai moteris nesiryžta kviesti policijos, nes yra vaikai, nėra, kur išeiti, baisu dėl ateities. Mūsų uždavinys – kad moteris suprastų, kas vyksta ir kokį sprendimą jai priimti geriausia. Mes suteikiame informaciją, kas jai priklauso pagal įstatymą, tačiau apsispręsti ji turi pati: skirtis ar ieškoti kitų išeičių.

Kai kurios moterys net nesupranta, kad jos patiria smurtą. Joms atrodo normalu, jei vyras namuose įžeidinėja, žemina ją, nes toks esą ir yra normalus gyvenimas – taip gyveno jos tėvai ir visi taip gyvena. Mes visada skatiname, kad moterys nesitaikstytų su tokiais žalojančiais santykiais ir ieškotų vienokios ar kitokios pagalbos. Aišku, būna ir tokių skambučių, kai moteris tikisi, kad mes atvažiuosime, pamokysime vyrą ir jis mūsų paklausys. Mes stengiamės paskatinti moterį, kad ji pati pradėtų keisti savo gyvenimą. O tai padaryti ji gali tik tuomet, kai pamato situaciją iš šalies. Pokalbis su kitu žmogumi padeda išsiveržti iš to užburto rato“, - sakė „Pagalbos moterims“ linijos Kaune vadovė Aušrinė Krikščionaitienė.

Pasak jos, pasitaiko ir itin sunkių pokalbių, kai moterys kalba apie savižudybę. Yra žinoma, kad kuo daugiau žmogus išsako savo emocijas, tuo mažesnė tikimybė, kad jis nusižudys – bent jau tuo metu. Labai dažnai mintis apie savižudybę paskatina nuolatinis patiriamas smurtas, taip pat įvairios psichologinės krizės, pavyzdžiui, skyrybos, supratimas, kad įprastas gyvenimas byra į šipulius, darbo netekimas, paskolos, kurių nepavyksta išsimokėti, ir pan. Neretai moterys tikina, kad jas sulaiko tik vaikai.

„Mes ir ieškome tų gyvenimo aplinkybių, kurios laiko. Mat apie savižudybę mąstantis žmogus atsiduria tarsi tamsiame tunelyje, todėl būtina praplėsti jo mąstymą – kad yra šiek tiek daugiau. Beje, mums skambina labai įvairaus socialinio sluoksnio ir amžiaus moterys. Gyvenimo sąlygos gali būti ir pakankamai geros, bet jos patiria emocines krizes, o gali būti materialinė padėtis tokia bloga, kad ji jaučiasi užspausta į kampą ir neranda išeities, nežino, kaip išgyventi ir patenkinti bent elementarius poreikius. Mes orientuojamės į vienkartinius pokalbius, tačiau yra moterų, kurios skambina ne vieną kartą. Visgi stengiamės suteikti pagalbą taip, kad moterys nepiktnaudžiautų, kad pačios atrastų jėgų spręsti savo problemas, nurodome joms kelią, kuriuo turi eiti pačios“, - teigė pašnekovė.

Šis interviu parengtas bendradarbiaujant su aukojimo portalu aukok.lt. Šiame portale rasite įvairių patikimų socialinių projektų, kuriems galite paaukoti internetu.

Pagrindinis „Pagalbos moterims“ linijos tikslas – suteikti emocinę paramą tuo metu, kai moteriai jos labiausiai reikia: padėti įveikti psichologinę krizę, informuoti apie kitas pagalbos galimybes. Šiuo metu emocinė parama teikiama nemokamu telefonu 8 800 66 366 darbo dienomis nuo 10 iki 21 val. ir internetu pagalba@moteriai.lt. Pagrindinis tarnybos principas: moteris – moteriai. Apmokyti savanoriai stengiasi padėti moterims suprasti save, įveikti sunkumus ir pradėti keisti savo gyvenimą, tapti labiau pasitikinčiomis, galinčiomis pasirūpinti savimi ir savo vaikais. Kaip rodo psichologiniai tyrimai ir policijos suvestinės, žmonėms, išgyvenantiems krizes, savaitgaliai ir šventinės dienos būna ypač sunkios. Nuo spalio 1 d. „Pagalbos moterims“ linija veiks ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais bei per šventes. Tai suteiks galimybę atsakyti į daugiau pagalbos skambučių.

Daugiau apie projektą rasite bei galėsite paaukoti norimą sumą spausdami šią nuorodą