VSD vadovas patikino, kad institucija laikosi įstatymų, todėl net negali būti kalbos apie pranešėjo tardymą. Jis sakė, kad trečiadienį vėlai vakare sužinojęs apie jo pavaduotojo pokalbį su pareigūnu, šis informavo, kad yra pranešėjas ir turi tokį statusą. Neseniai jis gavo ir oficialų patvirtinimą, kad asmuo turi tokį statusą.

„Laikomės įstatymų, todėl negali būti nė kalbos apie pranešėjo tardymą, spaudimą arba kitaip daromą įtaką“, – sakė D. Jauniškis.

Pasak VSD vadovo, trečiadienį pareigūnas parašė prašymą išeiti atostogų. Kol nėra aiškios teisinės aplinkybės, sprendimas nepriimamas. Institucijos vadovas žada jį priimti artimiausiu metu.

„Vakar paskleista informacija leido padaryti gana tikslias prielaidas, kad tai galėjo būti vienas iš kelių žvalgybos pareigūnų. Nesiimtu to teisiškai vertinti, bet manau, kad šis veiksmas galėjo pažeisti jo teises. Tas išplatintas dokumentas de facto atskleidė jo tapatybę“, – sakė D. Jauniškis.

Pareigūno motyvų institucijos vadovas nevertino, tačiau išreiškė apgailestavimą, kad „jis tapo politinių iniciatyvų įrankiu ir auka“.

„Tai mane labai liūdina“, – sakė D. Jauniškis.

Pranešėją išsikvietė VSD pavaduotojas

Pasak VSD vadovo, minėtą pareigūną buvo išsikvietęs pokalbio departamento vadovo pavaduotojas.

„Pavaduotojas jį buvo išsikvietęs dėl tam tikrų klausimų. Turbūt natūralu, kad, esant tokiai informacijai ir ažiotažui žiniasklaidoje, kai VSD tenka aiškintis, kai yra apkaltintas nebūtais dalykais, natūraliai kyla klausimų. (…) Aš, beje, sužinojau šiandien, kad pranešėjas vakar pats prisipažino mūsų Imuniteto skyriui, kas jis toks yra“, – ketvirtadienį sakė D. Jauniškis.

Jis teigia tikįs savo pavaduotojo paaiškinimu, kad pareigūnas nebuvo tardomas arba spaudžiamas. Pasak VSD direktoriaus, jis Imuniteto skyriui apie tai, kad yra pranešėjas, prisipažino dar prieš tą pokalbį.

„Imuniteto skyrius pasiūlė tai pasakyti pavaduotojui“, – sakė D. Jauniškis.

Pasak VSD direktoriaus, per pokalbį su departamento pavaduotoju pareigūnui buvo formuluojamas klausimas, ar jis yra pranešėjas.

„Buvo tiesiog to paklausta“, – sakė D. Jauniškis.

Jis pats sakė, kad po pastarųjų įvykių nėra kalbėjęs su pranešėju.

Pasak VSD vadovo, pranešėjo tapatybė departamente yra žinoma jam, pavaduotojui ir Imuniteto skyriui.

Patvirtino, kad buvo susitikęs su Ušacku

VSD vadovas taip pat pakomentavo paskleistą informaciją apie V. Ušacką.

„V. Ušacko pareiškimas, kad buvo bauginamas jis ir jo komandos nariai, oficialiai pareiškiu, neatitinka tikrovės. Mes užfiksavome rimtą susirūpinimą keliančius faktus, ir aš vakar tą paminėjau.

Sprendžiau, ką daryti, pats ėmiausi iniciatyvos, buvau susitikęs su V. Ušacku ir įspėjau jį dėl kelių jo aplinkoje esančių asmenų ryšių su Rusijos Federacijos tarnybomis. (…) Kitų susitikimų su V. Ušacku ir jo aplinka VSD, kaip institucija, neinicijavo“, – sakė D. Jauniškis.

Jis teigė esąs pasirengęs pateikti visas šias detales Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, kaip VSD veiklą kontroliuojančiai institucijai.

„VSD nesilaiko selektyvaus požiūrio į jokias politines jėgas arba kandidatus. VSD buvo susitikęs su įvairių pretendentų arba kandidatų aplinkomis dėl skirtingų priežasčių. Visas detales esu pasiruošęs pateikti NSGK“, – sakė D. Jauniškis.

Viešai jis nedetalizuodamas informavo, kad kandidatai ir jų štabai buvo užsienio žvalgybos tarnybų taikiniu.

„Departamentas dirbo su ta informacija. Tai yra jautri informacija. Ją esu pasiruošęs pateikti kontroliuojančiai įstaigai“, – sakė D. Jauniškis.

Ragina laikinai nušalinti VSD vadovą ir jo pavaduotoją

„Delfi“ primena, kad trečiadienį BNS paviešino informaciją, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad, VSD vadovybės nurodymu, 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Ketvirtadienio rytą parlamentinio tyrimo dėl šios informacijos siekiąs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, buvęs šio komiteto pirmininkas Vytautas Bakas feisbuke parašė, kad siūlytų prezidentui Gitanui Nausėdai bent jau iki tol, kol išaiškės aplinkybės, nušalinti VSD direktorių ir jo pavaduotoją Remigijų Bridikį. Parlamentaras teigė, kad R. Bridikis tardė pranešėją.

„Tuo metu, kai žvalgybos vadovas savo vakardienos interviu įvairiose studijose žadėjo viską išsiaiškinti, teigė nežinantis, kas yra pranešėjas, pats pranešėjas buvo tardomas VSD pavaduotojo Bridikio kabinete apie tai, ar jis yra pranešėjas, kiek įstaigoje dar yra pranešėjų ir t .t.
Manau, kad tai yra spaudimas savo pareigas atlikusiam pareigūnui, tikiuosi, kad generalinis prokuroras į tai sureaguos nedelsdamas.

VSD direktoriui Dariui Jauniškiui, jo pavaduotojui siūlyčiau pasirūpinti pranešusio pareigūno ir jo šeimos, o taip pat kitų darbuotojų saugumu. Aiškintis dėl galimų savo paties veiksmų yra nekorektiška mažų mažiausiai. Gerbiamam prezidentui bent jau iki tol, kol išaiškės aplinkybės, siūlyčiau nušalinti VSD direktorių, tardymą atlikusį pavaduotoją ir paskirti laikinai vadovauti VSD vieną iš pavaduotojų“, – rašė V. Bakas.

D. Jauniškio kadencija baigiasi balandį.