Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis sako, kad jauni vyrai iš lietuvių bendruomenės siunčiami į karą Ukrainoje. Yra žuvusių.

„Nuo antrosios V. Putino kadencijos prasidėjo tam tikras persekiojimas“, – apie bendruomenės situaciją pasakojo S. Šamborskis.

Jis kalbėjo, kad į Lietuvą jau yra grįžę labai daug tremtinių ir politinių kalinių, jų šeimų narių.

„Ir dabar traukiasi į Lietuvą, ypač jaunimas, kuris nenori tarnauti Rusijos armijoje ir žūti“, – teigė S. Šamborskis.

Bendruomenės pirmininkas teigė žinąs, kad tokių atvejų jau yra.

„Taip, – jaunų vaikinų, šauktinių, iš Gusevo motorizuotų dalinių, vadinamieji motošauliai, ir iš kitų, yra žuvusių“, – pasakojo S. Šamborskis.

Patiria psichologinį disonansą

Pasak bendruomenės pirmininko, tie jos nariai, kurie nori, gauna informacijos apie tai, kas vyksta Ukrainoje.

„Bet su ta tiesa, kurią jie dabar gauna, daugelis žmonių nenori sutikti. Pagalvokite, jau aštuonerius metus kiekvieną dieną po dešimt kartų jiems buvo kalama į galvą, kad ukrainiečiai yra fašistai, banderovcai ir visokie kitokie, ir jie Ukrainoje, Donbase, žudo bei naikina rusakalbius, visur kitur. O imi ir sužinai visai kitokias žinias“, – aiškino S. Šamborskis.

Pasak jo, tuo metu tiek rusams, tiek lietuviams suveikia įvairių psichologinių dalykų.

„Lietuviai daugiau tos informacijos turi. Vis tiek galutinai nenutrūkę šeimų, bendruomeniniai ryšiai, ir sužino, kaip yra iš tikrųjų, apie visus žiaurumus“, – sakė S. Šamborskis.

Kaip vyksta šaukimas Rusijoje?

Rusijoje šaukti į armiją leidžiama nuo 18 iki 27 metų amžiaus. Tačiau jeigu jaunuolis įstoja į universitetą arba kolegiją, tuomet tarnyba gali būti atidėta. Tas pats yra ir kalbant apie aštuoniolikmečius moksleivius, kol jie pabaigia mokyklą. Priežastis netarnauti gali būti ir sveikatos problemos.

Rusijoje šaukimas vyksta du kartus per metus – nuo balandžio 1 iki liepos 15 dienos (pavasarinis) ir nuo spalio 1 iki gruodžio 31 dienos (rudeninis).

Olegas Kuznecovas iš advokatų koalicijos, padedančios vyrams išvengti šaukimo, naujienų kanalui „Aljazeera“ sakė, kad, kilus karui Ukrainoje, į jų karštąją liniją skambinama dešimt kartų dažniau nei įprasto šaukimo sezono metu.

„Ne kiekvienas žmogus privalo tarnauti kariuomenėje, tik tie, kurie šaukiami, tai yra apie trečdalis tos kartos žmonių. Tačiau yra tokia procedūra, kad kiekvienas jaunas žmogus vis tiek kviečiamas į karinę registraciją“, – sakė O. Kuznecovas.

Po kelių patikrinimų, dažniausiai medicininių, „vieni pašaukiami, kiti – ne“, bet, kadangi visi turi tai pereiti, tai „yra daug streso“, aiškino jis.

Už neatvykimą į registracijos biurą gresia didžiulės baudos ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Karo studijų instituto skaičiavimais, kasmet gali būti pašaukta tarnauti apie 1,2 mln. vyrų, tačiau galiausiai iš jų tarnauja apie 400 tūkstančių.

Prieš siunčiant į paskirtus dalinius, nauji šauktiniai išklauso iki aštuonių mėnesių trunkančius mokymus. Privaloma karo tarnyba trunka dvylika mėnesių, tada šauktiniai gali prisijungti prie dviejų milijonų asmenų dydžio Rusijos karinio rezervo.

Visą reportažą galima žiūrėti čia: