Tačiau jis pats tai vadina „teise reikšti savo nuomonę, nors ji kažkam ir nepatinka“ ir „demokratijos ir laisvės principu“...

D. Kairį jau svarstė Savivaldybės Etikos komisija, dar vienas toks svarstymas planuojamas artimiausiu metu, mat etikos sargų įpareigojimų D. Kairys neįvykdė.

Nustebino ir mintis, ir žargonas

Bet papiktino D. Kairys ne tik etikos sargus – pirmieji apie tai ir prabilo šilutiškiai, jautriai sureagavę į jo paviešintą nuomonę apie paramos Ukrainai akciją ir suskubę ieškoti atsakymo, ar tai moralu ir ar toks žmogus gali būti Savivaldybės taryboje?..

Paskutiniojo Tarybos posėdžio pabaigoje buvo paskelbtas Etikos komisijos sprendimas dėl dar sausio pabaigoje D. Kairio paviešinto „Facebook“ įrašo, kuris, matyt, parodo jo nuomonę apie akciją „Radarom!“.

Etikos komisijos pirmininkė Sandra Tamašauskienė sakė, kad ji apie tokią mūsų savivaldybės politikos atstovo „poziciją“ sužinojo iš šilutiškių, kurie pradėjo jai ir kitiems Tarybos nariams siųsti šio įrašo nuotraukas. Ir klausė jos nuomonės, ar toks žmogus turi teisę būti Taryboje?

Bandė žerti prorusiškus argumentus

Etikos komisija – pirmininkė S. Tamašauskienė ir nariai Laimutė Uselienė, Vidmantas Gečas, Rasa Trakšelienė ir Saulius Bukantas – posėdyje išklausė ir D. Kairio nuomonę. Anot S. Tamašauskienės, ji buvo tiesiog akivaizdžiai „propagandinė ir prorusiška“. Posėdis nebuvo viešas, nes to pageidavo jos nariai.

„Jis teigė, esą ne jis tai padarė, ne jis klijavo tuos paveikslėlius, tik jais pasidalijo, ir taip pasielgė neapgalvotai. Bet pripažino, kad įrašyti žodžiai jame sugalvoti jo paties. Maždaug, kad remiantys Ukrainą – kursto karą“, – sakė komisijos pirmininkė.

Posėdžio protokole užfiksuota: „D. Kairys pažymėjo, kad turėdamas saviraiškos laisvę, kildinamą iš Konstitucijos“, kaip politikas, atstovaudamas tam tikrai visuomenės daliai, „pasidalijo jų nuotaikomis ir nuomonėmis. Jo įsitikinimu, neatliko jokių teisei priešingų veiksmų.“

Komisijos verdiktas visgi buvo, kad elgėsi jis netinkamai, informaciją tendencingai iškraipė, apklijavo nuotrauką nepadoriais ženklais ir taip galimai pažeidė LR valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnyje nurodytus padorumo ir pavyzdingumo principus.

Todėl jam nurodyta viešai atsiprašyti tame pačiame socialiniame tinkle, vartojant žodį „atsiprašau“, nurodant, kad gailisi, ir tik konstatuojant faktą be jokių argumentų. Nes, pasak S. Tamašauskienės, „vos paklaustas, ar gailisi dėl savo poelgio, jis atsakė, jog gailisi, bet čia pat vėl suskubo vardinti „o, bet, tačiau“ – savo argumentus“.

Pati S. Tamašauskienė sakė nepritarusi bendrai komisijos nuomonei, nes ji mano, kad Valstybės politikų etikos kodekso ir kituose teisės aktuose nustatytus valstybės politiko elgesio principus ir reikalavimus D. Kairys visgi pažeidė. Ir turėjo vilties, kad iki paskutiniojo Tarybos posėdžio jis paviešins savo atsiprašymą.

Užsidirbo antrą posėdį

Tačiau posėdžio metu paklaustas, ar toks atsiprašymas jau yra, D. Kairys akivaizdžiai sutriko. Ir atsakė ne paklausėjai, bet pradėjo aiškintis kažkodėl atsisukęs į merą Vytautą Laurinaitį.

Meras sakė, kad D. Kairys tuo metu jį tikino, jog atsiprašymą jis išplatino tik savo draugų grupėje. Ir pridūrė sukūręs tik skambiąją minėtąją frazę...

Ir todėl greičiausiai užsidirbo dar vieną nemalonumą – antrą Etikos komisijos svarstymą. Kovo 7-ąją Etikos komisija žadėjo rinktis dar kartą ir spręsti, ar pradėti tolesnį tyrimą dėl D. Kairio elgesio.

„Kviečiu komisiją dar kartą susirinkti, nes nematydama atsiprašymo, aš įtariu, kad jis meluoja“, – reikalą Tarybos posėdyje užbaigė komisijos pirmininkė.

„Šilutės naujienoms“ ji sakė, kad galbūt šį kartą posėdis bus viešinamas.

„Komisijos rekomendacijos atsiprašyti už savo elgesį feisbuke, diskredituojantį pagalbą Ukrainai, ir jo paties – kaip Valstybės politiko – elgesį, jis galimai nepaisė. Man ir sekretorei į el. paštą atsiuntė savo feisbuko ekrano nuotrauką, kur matyti jo atsiprašymo įrašas. Patikrinus atsiųstoje nuotraukoje matomą asmeninę anketą, nei tą dieną, nei iki šiol tokio turinio įrašo nėra. Esu įsitikinusi, kad toks valstybės politiko elgesys nederamas: vartoti necenzūrinę leksiką, sukelti abejonę visą Lietuvą suvienijusia pagalbos Ukrainai akcija – tai nėra tik Lietuvos valstybės politikui deramo elgesio nepaisymas. Tai ir atsakomybės šiuo labai pavojingu metu neturėjimas, kai turime būti ypač vieningi ir susitelkę. Juk akivaizdu, kad dantis iššiepęs agresorius siekia mus suskaldyti, sukelti abejonę Valstybe ir rasti sau naudingų tarnų“, – „Šilutės naujienoms“ sakė S. Tamašauskienė.

Atsiprašymą matė ne visi?

D. Kairys „Šilutės naujienoms“ atsiuntė ilgą laišką apie visas, jo nuomone, mūsų valstybės bėdas ir problemas. Spausdiname tik tą laiško dalį, kuri labiausiai siejasi su situacija (kalba netaisyta).

„Lietuvoje turime keletą temų, kurių liesti nevalia, tai yra pedofilija, homoseksualai ir ukrainiečiai. Vieną iš tų temų aš paliečiau, todėl, politiniai oponentai rado labai gerą progą įkasti. Aš dažnai kritikuoju dabartinę valdančiąją daugumą, jie tai mato ir nervinasi. Dabar radę puikią progą kritikuoja mane. Žinant koncervatorius tai nieko keisto, visa jų rinkiminė agitacija premta purvo pylimu ant oponentų. Puikiai tai žinau, nes pats trumpą laiką buvau toje partijoje. Taigi rimtai vertinti nevertėtų, tai tiesiog politinis žaidimas. Viešoje erdvėje, visiems matant pilti purvą, o akis į akį šypsotis, spausti ranką ir klausti „kaip sekas? Kaip šeima?“.

Žmonės turi teisę reikšti savo nuomonę, nors ji kažkam ir nepatinka. Tai ir yra demokratijos ir laisvės principas. Ir jis galioja ne tik valdančiajai daugumai, bet ir esantiems už valdžios ribų“.

Tačiau papašytas komentuoti konkrečiau, patvirtino pats pridėjęs išradingąjį komentarą... O jo atsiprašymą esą ne visi galėję matyti, mat jo profilis buvęs užblokuotas. „Posėdis jau buvo, jeigu bus dar vienas – tegu būna, išklausysiu“, – galiausiai rėžė.

Galėjo mintis išreikšti kitaip

Kaip tokį Tarybos nario elgesį vertina meras V. Laurinaitis?

„Nederamas elgesys. Manau, kad šis laikas – karo laikas – visiems yra toks skaudus ir jautrus, jog kiekvienam vertėtų rinkti žodžius: ir tiems, kurių pozicija yra prieš karą, ir tiems, kurie (kaip galbūt yra šiuo atveju) turi priešingą poziciją. Juolab žmonėms, esantiems politikoje. Galėjo bent jau kitaip savo mintis išreikšti. Bet aš manau, kad šį reikalą tegu vertina Etikos komisija“, – užbaigė meras.

Vis „lipo iš to traukinio“

Priminsime, kad šis jaunas žmogus jau spėjo užsitarnauti tikro politikos perbėgėlio etiketę. Štai į 2019-ųjų rinkimus jis ėjo su Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais, o 2023-iaisiais – jau su Regionų partija.

Kaip čia taip greit pasikeitė politinės pažiūros, pats D. Kairys išsamiai aiškino visai neseniai – 2023-iųjų gruodžio 7 d. laidoje „Karštas komentaras“, kurios vaizdo įrašą „YouTube“ platformoje ir šiandien gali pamatyti kiekvienas pageidaujantis. Štai tik keletas jo minčių, išsakytų laidos metu.

„Ieškojau bendraminčių“. „Iš pradžių stojau į vieną partiją, bet supratau, kad požiūriai skiriasi. Atsitraukiau“. „Gavau pasiūlymą prisijungti prie Regionų partijos, su kuria patekau į Tarybą“, – žurnalistei Giedrei Gorienei pasakojo šilutiškis.

Vėliau jis tikina ir vėl supratęs, kad, jo žodžiais tariant, „vėl laikas išlipti iš to traukinio, nes atsidursiu ne ten, kur mano vertybės“. Po ilgo pasakojimo, kodėl taip nusprendęs, pareiškia, kad „nepatinka man tie žaidimai“, o „problemos visos – politikoj“.

Dar nuskamba tokios įdomios mintys, kaip „žinom mes, kokie yra politikai, žinom, kaip jie moka suokti, kaip kalba prieš rinkimus, kokie yra nuostabūs, geri, kaip dirbs Lietuvai“...

„Man jau bloga nuo tų politinių žaidimų“, – galiausiai pareiškia. Ir čia paaiškėja tai, ko nežinojo net keli kalbinti Šilutės r. savivaldybės tarybos nariai. Pasirodo, D. Kairys dabar jau yra partijos „Kartu su Vyčiu“ Šilutės skyriaus vadovas. „Jie mane pozicionuoja lyderiu“, – taria jis laidos metu ir kviečia šilutiškius prisijungti. „Eisim į pirtelę, šoksim į vandenį“, – dar priduria.

Dar nuskamba mintys apie tai, kad „Landsbergių yra radijas ir televizija“, kad dar reikės „užlipti ne vieną laiptelį politikoj“ ir „užsiauginti politinius raumenis“. Ir ateis laikas, kai „bus galima įgyvendinti Šilutėje kitas idėjas ir kitą matymą“.