„Aš tikiu, kad kai pamatysime reikalavimus, nes jų dar nematėme, pavyks susitarti ir streiko nereikės“, – žurnalistams prieš Vyrausybės posėdį sakė G. Jakštas.

Anot G. Jakšto, visada buvo galimybė, kad LŠMPS prisijungs prie Andriaus Navicko organizuojamo streiko.

„Kalbamės su abiem profesinėmis sąjungomis, suprantame, kad kiekvienais metais vyksta atnaujinimas sutarties ir visada yra ta prisijungimo galimybė. Nes streikuoti galima kai arba nevykdomi reikalavimai, arba nepavyksta susitarti dėl naujų“, – teigė ministras.

„Tai reikalavimus visus įgyvendinome, noras yra iškelti naujus reikalavimus, jeigu dėl jų nesusitarsime, tai yra teisinis pagrindas streikui“, – aiškino G. Jakštas.

Trečiadienį Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjungos (LŠMPS) pirmininkas Egidijus Milešinas pranešė, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga taip pat svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl jos iškeltų reikalavimų.

Profsąjungos pirmininko teigimu, LŠMPS yra iškėlusi keturis reikalavimus.

„Vienas įsipareigojimas yra dar praėjusios Vyriausybės – 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio 2024 metais, tai yra kitąmet. Antras – dėl mokinių skaičiaus klasėse, grupėse. Trečias – dėl mokytojų etato struktūros. Ir ketvirtas – dėl švietimo pagalbos ir ikimokyklinio ugdymo finansavimo. Padaryti ne savarankišką, o dotuotą funkciją.

Tai yra, kad būtų taip finansuojama kaip ir bendrasis ugdymas“, – siekius įvardino E. Milešinas.

Kaip Eltai sakė LŠMPS pirmininko pavaduotojas Audrius Jurgelevičius, ar prireiks streiko, paaiškės rugsėjo mėnesį.

„Mes esame išdėstę reikalavimus ministerijai. Reikalavimai susiję su atlyginimų didinimu ir dėl mokinių skaičiaus klasėje mažinimo ir dėl etatų struktūros tobulinimo ir dėl ikimokyklinio ugdymo rugsėjo 4 dieną bus įteikti Vyriausybei. Mes atnaujinsime kolektyvines derybas.

Jei iki spalio 1 dienos derybos nepavyks, tada pradėsime teisines procedūras, kurios, galbūt, atves į streiką“, – Eltai sakė A. Jurgelevičius.

Savo ruožtu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) jau praėjusį antradienį nusprendė, kad rugsėjo 15 d. skelbia įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

Be to, pedagogai pranešė, jog oficialiai traukiasi iš kolektyvinių derybų su ŠMSM.

LŠDPS reikalauja numatyti nuoseklų darbuotojų darbo užmokesčio didinimą. Profsąjunga nori, kad nuo šių metų rugsėjo 1 d. mokytojų atlyginimai didėtų 20 proc., o nuo 2024 m. sausio 1 d. – dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 proc.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudarytose klasėse nuo 2024 rugsėjo 1 d. Taip pat profsąjunga siūlo numatyti kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais ir apmokėjimo tvarką, mokytojo etatu laikyti darbo normą, kai nustatoma iki 18 savaitinių kontaktinių valandų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)