„Diskutavome dėl to ir su Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS). Jų pozicija yra (perlaikymo galimybę – ELTA) suteikti dar vienai kartai, nes tai yra dabartiniai dešimtokai, kurie mato, kad buvo tam tikrų nesėkmių ir su užduočių parengimu, o tai kelia įtampą. Dabar kalba yra apie įtraukimą ir antros kartos, tačiau apie tai dar diskutuojame“, – laidoje „Elta kampas“ teigė G. Jakštas.

Ministras sako, jog vis dar diskutuojama ir dėl „antrojo šūvio“ datos dabartiniams vienuoliktokams. Pasak jo, patys moksleiviai išreiškė norą tai daryti rudenį.

„Nuomonės išsiskiria, kaip įvardijo LMS atstovas, apie 60 proc. moksleivių šiuo metu galvoja, kad geriau (perlaikymai – ELTA) įvyktų iki kalendorinių metų pabaigos, kiti 40 proc. galvoja, kad tai turėtų vykti dvyliktos klasės pabaigoje. Čia nuomonės išsiskiria, dėl to diskutuojame, kiekvienas pakeitimas turi ir visokių techninių iššūkių“, – aiškino jis.

Visgi, pasak ministro, dėl užduočių parengimo trukmės nėra galimybių perlaikymus vykdyti dar šią vasarą. G. Jakštas sako, kad šiuo metu svarstoma juos organizuoti kalendorinių metų arba dvyliktos klasės pabaigoje.

„Čia iššūkių tiek, kad vargu, ar tai pavyktų padaryti sėkmingai“, – svarstė ministras, kalbėdamas apie perlaikymų organizavimą birželio mėnesį.

„Moksleivių sąjunga pristatė, kad jie labiau linksta, jog (perlaikymas – ELTA) būtų iki Kalėdų, ir po Naujųjų dvyliktokų koncentracija būtų į pasiruošimą brandos egzaminams“, – teigė jis, pridurdamas, kad tokios galimybės neatmeta ir ministerija.

ELTA primena, kad prasidėjus tarpiniams patikrinimams kilo pasipiktinimo banga dėl netinkamai parengtų užduočių. Reaguodamas į kritiką, G. Jakštas pavedė atlikti ekspertinius vertinimus dėl matematikos ir fizikos žinių patikrinimų.

Visgi, ŠMSM vadovybei paskelbus, kad nebus atsitraukta nuo nepasitenkinimą sukėlusių moksleivių tarpinių patikrinimų, Seimo opozicijos atstovai ėmė svarstyti apie interpeliaciją G. Jakštui. Nepasitenkinimą ministro darbu išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, jog padarė klaidą, paskirdamas jį į šias pareigas.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė praėjusią savaitę gavusi G. Jakšto atsistatydinimo raštą, tačiau jo netenkinusi.

Tarpiniuose vienuoliktokų patikrinimuose šiemet dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Jie bus vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyks gegužės 6 ir 7 dienomis.