„Tai tikrai nepailgins eilių“, – LRT radijui penktadienį teigė G. Jakštas.

Tėvai šiuo metu nerimauja, kad vaikui sergant ilgiau nei 5 dienas per mėnesį, jie negalės pateisinti praleistų pamokų ir būtinai turės kreiptis į gydytojus. Naujos tvarkos kritikų teigimu, tai tik užkraus sveikatos sistemą ir išaugins eiles pas gydytojus. Vis dėlto, G. Jakštas pabrėžia, kad vaikui susirgus, tėvai turėtų iš karto kreiptis į gydytojus, o ne patys teisinti praleistas mokinio pamokas dėl ligos.

„Jeigu vaikas serga daugiau nei savaitę ir yra nesikreipiama į gydymo įstaigą, tai iš tikrųjų yra rizikuojama vaiko sveikata. Per savaitę paprastai turėtų pagerėti, jeigu tai yra paprastas peršalimas, bet jei nepagerėja, reikėtų kreiptis“, – teigė švietimo ministras.

Pasak G. Jakšto, dauguma mokyklų jau šiuo metu taiko griežtesnes pamokų lankomumo tvarkas. Jis pabrėžė, kad tėvai anksčiau leisdavo apgaudinėti mokyklą, teisindami atostogose praleistas pamokas dėl ligos.

„Apskritai, šita tvarka daugelio nei mokyklų, nei tėvų nepalies. Daugelis mokyklų turi griežtesnes tvarkas, tačiau mums svarbu, kad pasiektumėme minimalų standartą visose mokyklose ir tai yra minimalus standartas.

„Iki šiol tėvai kai pateisindavo mokinių praleistas pamokas dėl ligos, jeigu tai darydavo išsivežant mokinius atostogauti ir nebuvo ligos, tai būdavo apgavystė. Tai tų apgavysčių, aišku, mes nesužiūrėsime, bet tai yra tėvų atsakomybė, ar jie nori apgauti kažką ar nenori“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, nuo šių mokslo metų mokyklos turės įrankius, kuriais galės sustabdyti piktybinį mokinių pamokų nelankymą.

„Mokykla turės įrankį, jeigu matys, kad yra piktybiškas mokyklos nelankymas. Pirma įsijungs mokyklos vaiko gerovės komisija, tada nustatę, kad yra piktybiniai atvejai, galės kreiptis į vaiko teises, policiją, jeigu vaikas nelanko mokyklos be priežasties“, – sakė G. Jakštas.

„Dabar tokių vaikų yra visai nemažai. Bendrai matome, kad kas dešimta pamoka yra praleista. Dešimt procentų pamokų yra praleidžiamos. Tai galime suprasti, kokį tai turi efektą nuosekliam mokymuisi. Jei turime 12 metų mokymuisi, vidutiniškai daugiau nei metus yra nelankoma mokyklos“, – akcentavo švietimo ministras.

ELTA primena, kad nuo šio rugsėjo tėvai dėl ligos per mėnesį galės pateisinti 5 dienas arba daugiau dėl svarbių, objektyvių, pagrįstų priežasčių.

Jei vaikas sirgs daugiau kaip 5 dienas per mėnesį, tėvai mokyklai turės pateikti informaciją iš elektroninės sveikatos sistemos ar kitą įrodymą, pagrindžiantį mokinio ligą ar apsilankymą pas gydytoją.

Medicininių pažymų gydytojai neišrašinės. Šiuo metu rengiama sistema, kuri leis pateisinti pamokas automatiškai, kai elektroninėje sveikatos informacinėje sistemoje atsiras įrašas apie apsilankymą pas gydytoją. Tokia sistema galėtų būti baigta ir pradėtų veikti nuo kitų metų.

Kol jos nėra, ateinančiais mokslo metais tėvai, pateisindami daugiau nei penkias dienas per mėnesį dėl vaiko ligos, turės mokyklai pateikti vaiko ligą pagrindžiančią informaciją.

Vaikui mokyklos nelankant ilgiau nei 5 dienas ir negavus iš tėvų jokios informacijos apie vaiko ligą ar kitas svarbias nelankymo priežastis, mokykla turės susisiekti su tėvais. Jei nepateisinti praleidimai kartosis, nelankymo priežastis aiškinsis mokyklos vaiko gerovės komisija, jei nepadės ir tai, bus kreipiamasi į savivaldybę dėl kompleksinės pagalbos mokiniui ir jo šeimai.

Kaip ir iki šiol dažniausiai buvo taikoma mokyklose, mokyklos administracija pateisins mokinio praleistas pamokas dėl dalyvavimo renginiuose, varžybose, olimpiadose ir pan.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją