„Šįryt iš kolegės Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės sužinojau, kad per metus išleidžiam 100 mln. eur. „snaigių karpymui“. Kaip tik artėja žiemos sezonas ir kiekviena diena vis tamsesnė, tad kviečiu pasidalinti gražiausiomis snaigėmis. Tikiu, kad už tokias investicijas pavyksta iškarpyti gražesnių, nei maniškė“, – savo „Facebook“ paskyroje ironiškai sureagavo G. Jakštas.

„O jei rimčiau, tai manau, jog neatsakinga mokytojų atliekamas veiklas vadinti „snaigių karpymu“, – pabrėžė ministras.

A. Armonaitės teigimu, šiuo metu mokytojų darbo apmokėjimo sistemos finansavimo modelyje „dar guli kokie 100 mln. eurų“, skirtų, pasak jos, „snaigių karpymui“ ir „klasės krepšeliui“. Visgi G. Jakštas sako, kad tokių mokytojų veiklų kaip pasiruošimas pamokoms, vadovavimas klasėms, profesionalus tobulėjimas ir prisidėjimas prie mokyklos bendruomenės nereikėtų nuvertinti.

„Etato sandara yra aiškiai reglamentuota – primenu, kad mokytojo etatą sudaro 1512 valandų per metus, o mokytojo darbo krūvio sandara: kontaktinės valandos, kitaip sakant – pamokos (etate ne daugiau 888 valandos); laikas, skiriamas pasiruošti pamokomas, mokinių mokymosi pasiekimams vertinti ir pan. (etate nuo 355 iki 522 valandų)“, – dėstė švietimo ministras.

„Laikas, skiriamas vadovauti klasei (grupei) (skiriama nuo 152 iki 210 valandų, priklausomai nuo mokinių skaičiaus); laikas, skirtas profesiniam tobulėjimui ir veiklai mokyklos bendruomenei (etate skiriama ne mažiau kaip 102 val. per metus)“, – rašė G. Jakštas.

Anot jo, šios veiklos apima ir dalyvavimą įvairiuose mokymuose, tėvų konsultavimą, bendradarbiavimą su mokyklos darbuotojais mokinių ugdymo klausimais, mokyklos administracijos inicijuotas veiklas, skirtas mokyklos veiklai planuoti, organizuoti.

Taip pat, pabrėžė ministras, gali būti sutartos ir papildomos mokytojų veiklos, pavyzdžiui, dalyvavimas mokyklos savivaldoje ar mokyklos renginių organizavimas.

Tęsiantis diskusijoms dėl nekilnojamojo turto mokesčio, pirmadienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino Vyriausybės programos citatomis, kuriose kalbama apie naujų mokesčių politiką. Ji pažymėjo, kad Ministrų kabinetas programoje įsipareigojo nesiimti jokių mokestinių pakeitimų nesutarus dėl viešųjų įsipareigojimų masto.

Be to, politikė pridūrė, kad „pačiame švietimo valdyme – etatiniame mokytojų darbo apmokėjime už „snaigių karpymą“ ir „klasės krepšelio“ finansavimo modelyje dar guli kokie 100 mln. eurų“, taip sukritikuodama netinkamą finansų paskirstymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)