„Tai yra sunkiai pasiekiamas tikslas, bet mes jo sieksime. Kalbėjome ir su premjere – turime to siekti, yra įsipareigojimas ne tik Vyriausybės programoje, bet ir įsipareigojimas profesinėms sąjungoms, tai yra ir partijų įsipareigojimas nacionaliniame susitarime dėl švietimo. Tai tikrai turime siekti, kad kitais metais pasiektume 130 proc.“ – žurnalistams pirmadienį sakė pretendentas švietimo, mokslo ir sporto ministro postui užimti G. Jakštas.

Anot jo, ar 130 proc. darbo užmokesčio ribą ministerijai kitąmet išties pavyktų pasiekti – sunku prognozuoti, mat tai priklauso nuo ekonominių tendencijų šalyje.

„Tas modeliavimas visada keičiasi, mes pradedame, žiūrime, kokios yra prognozės vidutinio darbo užmokesčio augime – pagal tai yra skaičiuojama, kiek reikės lėšų, po to jos atsinaujina. Jau dabar, kai pateikėme pirminį biudžeto poreikio planą Finansų ministerijai, per keletą savaičių prognozės pasikeitė. (…) Tai, panašu, reikės dar prašyti lėšų“, – pažymėjo G. Jakštas.

Pasak kandidato, dabartinio švietimo, mokslo ir sporto viceministro, naujausiais skaičiavimais mokytojų ir aukštųjų mokyklų darbuotojų darbo užmokesčio kėlimui būtų reikalingi apie 400 mln. eurų.

„Lėšų poreikis yra labai didelis. Mes pasaulyje išsiskirtume, pasiekę 130 proc. ir kad galėtume užtikrinti labai geras sąlygas mokytojams ir siekti, kad geriausi abiturientai rinktųsi būtent pedagogikos studijas ir taptų mokytojais“, – sakė G. Jakštas.

ELTA primena, kad vyriausybė yra įsipareigojusi ir nuosekliai siekia, kad 2024 m. vidutinis mokytojų darbo užmokestis sudarytų 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Toks tikslas yra užfiksuotas ir politinių partijų susitarime dėl Lietuvos švietimo politikos.

G. Jakšto kandidatūrą premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui pateikė birželio 23 d. Jam pasiūlyta vadovauti ministerijai, atsižvelgiant pradėtus pokyčius ir švietimo reformas, kurių įgyvendinimas reikalauja, kad ministras nedelsiant galėtų pilnai eiti pareigas.

Su dabartiniu viceministru G. Nausėda jau buvo susitikęs du kartus. Dėl jo patvirtinimo į ministro postą prezidentas savo verdiktą turėtų pateikti artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)