„Dėmesio! Būkite atsargūs. Nežinia kokie veikėjai, prisidengę svetimais vardais, renka lėšas. Šiandien „Stiprūs kartu“ parašė pareiškimą Lietuvos policija dėl sukčiavimo“, – feisbuke rašo E. Jakilaitis.

Jis pranešė, kad artimiausiu metu bus kreiptasi į teismą siekiant panaikinti prieš dešimt dienų Registrų centro priimtą sprendimą registruoti juridinį asmenį „Mes stiprūs kartu“.

„Kuris, mūsų nuomone, pasisavino visuotinai žinomą ir registruotą mūsų organizacijos pavadinimą. Pasidomėjus VšĮ „Mes stiprūs kartu“ steigėjais, neva renkančiais paramą Ukrainos kariuomenei, minčių kyla dar įvairesnių, bet viskam savas laikas“, – teigė jis.

E.Jakilaitis ironiškai klausė, ar „Registrų centras“ būtų įregistravęs ir „Mes Coca Cola“, „Mes Ferrari“, „Mes Škoda“, „Mes Žalgiris“, „Mes Lietuvos Respublikos Vyriausybė“ ar „Mes Registrų centras“.

„Būkite atidūs – „Stiprūs kartu“ nerenka lėšų Ukrainos kariuomenei, o ragina tai daryti per „Blue/Yellow for Ukraine“.

Visuomenininkas Delfi sakė, jog šviežia VšĮ jau spėjo parašyti laiškus visoms Lietuvos įmonėms.

„Tai yra tikrai masinė kampanija, labai gerai suplanuota ir manau, kad nemažai įmonių jau užkibo. Šiandien parašysime pranešimus bankams ir Valstybinei mokesčių inspekcijai“, – kalbėjo jis.

Visuomeniniko teigimu, naujai įkurta viešoji įstaiga neturi paramos gavėjo statuso, o rinkti paramą be tokio statuso draudžiama – juridiniams asmenims tokie pavedimai nebus užskaitomi kaip parama.

Tikino dirbusi pas E. Jakilaitį

Registrų centro duomenimis, VšĮ „Mes stiprūs kartu“ registravo sostinėje gyvenanti Natalija Činčikienė.

„Mes nieko nerenkame, mes esame naujai atidaryta Viešoji įstaiga, tiesiog norėjome padėti. Kad tas sutapimas, panašumas... Tai tokių yra dar daugiau, ne tik mes. Tegu jis nepergyvena, mes tą pavadinimą pakeisime“, – ketvirtadienį Delfi sakė ji.

Paklausta apie įmonėms parašytus laiškus N. Činčikienė aiškino to komentuoti negalinti, esą ką sako E. Jakilaitis, yra jo žodžiai.

E. Jakilaičio ketvirtadienį pasidalintame „Mes stiprūs kartu“ laiške aiškinama, kad lėšos renkamos ne tik nuo karo nukentėjusiems žmonėms, bet ir Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Delfi paklausta, kokių turi ryšių su Ukrainos kariuomene, VšĮ vadovė sakė: „Čia informacija yra ta, kad kai atidarinėjama viešoji įstaiga, kaip man paaiškino, ką sakyti ir dėl ko ten parašyta... Nes aš irgi ten ne visų punktų žinau, kas ten yra parašyta. Tai ten tiesiog reikėjo įrašyti visas sritis, kad paskui nereikėtų kreiptis į Registrų centrą ir papildomai kažkokių punktų įrašinėti“.

N. Činčikienė teigė, kad jos įkurtos organizacijos tikslas yra ieškoti apgyvendinimo atvykstantiems į Lietuvą ukrainiečiams.

„Yra jau apgyvendinti žmonės, nors porą dienų mes čia egzistuojam. Yra vaikučiai, kuriems išdalinom, kažką iš technikos nuvežėme, visą informaciją, ataskaitą mes siunčiame kas ką davė iš žmonių ir mes perdavėme“, – aiškino ji.

Į klausimą, kur „Mes stiprūs kartu“ skelbiasi, ji konkrečiai neatsakė, tik patikino, jog rėmėjų VšĮ ieško pati.

Paklausta, kuo iki šiol užsiėmė, N. Činčikienė teigė dirbusi transporto logistikos srityje. O į klausimą kodėl nusprendė užsiimti labdara, pašnekovė atsakė, kad ji esą jau dirbo su ukrainiečiais prasidėjus karui.

„Mes dirbom su ukrainiečiais, su E. Jakilaičiu. O paskui tas finansavimas baigėsi ir kaip ir mes likome be darbo, pasakė, kad mūsų pagalbos nereikia“, – teigė ji.

Edmundas Jakilaitis

Paprašyta patikslinti, ar E. Jakilaitis ją pažįsta, ji patikino kad taip, tačiau pats visuomenininkas Delfi tai paneigė.

„Ne, niekada. Apklausėme daug žmonių, niekas nei kai rinkome savanorius kovido iniciatyvoms, niekur, niekas čia jos nežino“, – patikino jis.

Registrų centro duomenimis, ši VšĮ yra įsikūrusi bute sostinės Santariškių gatvėje. Jis priklauso kitam asmeniui, kuris yra pasirašęs sutikimą suteikti patalpas VšĮ buveinei.

Paklausta, kas yra šis vyras, N. Činčikienė aiškino, kad tai jos pažįstamas.

„Galima vardų nerašyti, neviešinti? Kas čia per nesąmonės prasidėjo?“, – dėl klausimo pyktelėjo „Mes stiprūs kartu“ vadovė.

Delfi pažymėjus, kad kaltinimas sukčiavimu iš gerai žinomo žmogaus ir žinomos organizacijos vadovo skamba gana rimtai, ji teigė: „Na, tai tegu kaltina, jis turi tokią teisę, ką aš galiu dabar padaryti. Mes pakeisime tą pavadinimą, jeigu jam taip trukdo. Kai pasibaigė projektas, nebuvo pinigų, o poreikis pagalbos ukrainiečiams išliko. Mes ir pradėjome kažką savo“.

Siūlo kreiptis į teismą

Komentuodamas situaciją „Registrų centro“ atstovas spaudai Mindaugas Samkus teigė, kad gavus prašymą įregistruoti naują juridinį asmenį, Registrų centras nustato, ar pavadinimas nėra tapatus kitiems juridinių asmenų pavadinimams, laikinai į registrą įrašytiems pavadinimams ar prekių ženklams.

„Laikoma, kad pavadinimas netapatus, kai nesutampa bent viena raidė ar skaitmuo. Praktikoje yra atvejų, kai juridinių asmenų steigėjai patys pageidauja, kad skirtingų juridinių asmenų pavadinimai būtų artimi. Pavyzdžiui, įregistruojama UAB „Bendrovė“, UAB „Bendrovė1“, UAB „Bendrovė2“ ir t.t.“, – teigė jis.

Anot Registrų centro atstovo, Civilinis kodeksas numato, kad juridinis asmuo, kurio teisė į pavadinimą yra pažeista dėl to, kad kitas asmuo neteisėtai naudoja pirmojo pavadinimą, turi teisę kreiptis į teismą ir reikalauti, kad teismas įpareigotų juridinį asmenį pakeisti pavadinimą.

„Tokių teisminių ginčų praktikoje yra buvę ir teismai yra priėmę sprendimų, įpareigojusių juridinį asmenį pakeisti pavadinimą. Taigi, Registrų centras, gavęs prašymą įregistruoti naują juridinį asmenį vertina tik pavadinimo tapatumą, o dėl pavadinimo panašumų ginčus sprendžia teismai“, – pabrėžė jis.

Tačiau E. Jakilaičiui tai atrodo absurdiška.

„Registrų centras sako, kad jiems kažkokios vidinės procedūros leidžia taip registruoti, kuo tikrai nesu įsitikinęs, nes jie turi vengti įvairių klaidinimų. Net jeigu jie mano, kad vidinės procedūros jiems leidžia tai daryti, tai jie turi keisti tas procedūras, nes jos yra tiesiog neteisingos“, – įsitikinęs jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)