Kadangi premjeras Algirdas Butkevičius į Seimo posėdį neatvyko, opozicija taršė jo partiečius – taikiklyje atsidūrė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas bei finansų ministras Rimantas Šadžius.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius klausė J. Oleko, kokių dar veiksmų „partijos įvaizdžiui gerinti“ yra įgaliota imtis B. Vėsaite. Mat krašto apsaugos ministras yra pareiškęs, kad ūkio ministrė tik gerina socdemų reitingus.

„Tiek ministrė B. Vėsaitė, tiek kiti mes – Vyriausybės nariai, ministrai – turime didelių įsipareigojimų Lietuvos žmonėms. Vykdyti mūsų Vyriausybės pateiktą programą, kad įveiktume tuos sunkumus, kurių jums nepavyko įveikti. Kad sugrąžintume į Lietuvą daugiau žmonių ir kad čia gyvenantys ir dirbantys galėtų jaustis visaverčiais piliečiais, auginti savo šeimas. Ir kurti geresnę Lietuvą“, - atsakė J. Olekas.

A. Kubilius taip pat klausė premjerą pavaduojančio finansų ministro, kaip jis pats elgtųsi atsidūręs B. Vėsaitės vietoje. Tačiau atsakymo opozicijos lyderis neišgirdo.

„Ačiū už klausimą, bet savo gyvenime ir politinėje karjeroje aš vis dėlto esu pratęs atsakyti už save. (...) Man savo kolegų veiklą vertinti yra nelabai etiška“, - atsakė R. Šadžius.

Skraidymas už verslo pinigus – naujas taupymo būdas?

Finansų ministrą paerzino ir konservatorius Kęstutis Masiulis. Jis ironizavo, esą skraidymas brangiais lėktuvais už verslininkų pinigus – naujas būdas taupyti biudžeto lėšas.

„Reikia susirasti brangų lėktuvą ir geranorį verslininką, kuris tau apmokėtų penkis šeštadalius kelionės. Ar plačiai įdiegsite šią biudžetinių lėšų taupymo sistemą? Kiek planuojate ją išplėsti?“ - klausė K. Masiulis.

R. Šadžius atsisakė svarstyti, ar ketinama plačiau taikyti B. Vėsaitės skraidymo praktiką ir paragino palaukti iš Kazachstano grįžtančios ministrės.

Konservatorė Agnė Bilotaitė Vyriausybės veiklą vadino „bandymais išsukti B. Vėsaitę“.

Savo ruožtu, J. Olekas ragino palaukti iš Kazachstano grįžtančios B. Vėsaitės bei etikos sargų išvados dėl ministrės elgesio.

„Mes Birutei esame dėkingi už tą darbą, kurį darė Ūkio ministerijoje. (...) O dėl šito atvejo, dėl skrydžio, dėl aplinkybių, mes išsiaiškinsime, kai Birutė bus su mumis“, - teigė socdemas.

Kazachstaną jis vadino „labai rimta ekonomine erdve“, o jeigu B. Vėsaitė padės Lietuvos verslininkams įsitvirtinti šioje šalyje, Lietuva iš to patirs didžiulę naudą.

J. Olekas priminė A. Kubiliaus laišką dėl „Achemos“

Ūkio ministrės temos nepraleido ir liberalų lyderis Eligijus Masiulis. Jis retoriškai klausė, kam B. Vėsaitė atstovavo Kazachstane – valstybei ar pavieniams verslininkams. Sykiu jis teiravosi J. Oleko, kaip jis pats pasielgtų, gavęs pasiūlymą pasiskraidyti už privataus verslo pinigus.

„Kai gaučiau pasiūlymą, tada apsvarstyčiau“, - atsakė krašto apsaugos ministras.

„Mes atstovaujame savo valstybei. Bet kartais atstovaujame ir privačioms kompanijoms“, - pridūrė J. Olekas, primindamas A. Kubiliaus raštą „Gazprom“ dėl dujų tiekimo „Achemai“.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vertino šiuos A. Kubiliaus, tuomečio premjero, veiksmus. Tada nutarta, kad premjeras įstatymui nenusižengė.

R. Juknevičienė kaltina J. Oleką „partinės darbo biržos“ kūrimu

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė J. Oleko teiravosi apie socdemų sumanymą „Vyriausybę paversti partine darbo birža“. Anot jos, pats ministras yra pateikęs sąrašus su partiečių, kuriuos reikia įdarbinti, pavardėmis.

J. Olekas atsakė, esą ir konservatoriai iš postų šalino savo partijai nelojalius tarnautojus.

„Tokių sąrašų, apie kuriuos jūs kalbat, aš niekam nesu išdalinęs“, - pabrėžė ministras.

DELFI primena, jog ūkio ministrė į Kazachstaną išsiruošė bendrovės „Arvi“ pasamdytu verslo klasės lėktuvu. Verslininkai prisipažino padengę didžiąją dalį B. Vėsaitės kelionės išlaidų. Be to, viena iš „Arvi“ grupės įmonių šiuo metu veda svarbias derybas su Ūkio ministerija.

Darbo partija jau išreiškė viešą pasiūlymą B. Vėsaitei atsistatydinti. Pati ministrė teigia neketinanti trauktis.