„Vaikų linijos“ vadovas R. Povilaitis sako, kad vaikai negimsta norėdami duoti į nosį bendraklasiui. Pasak psichologo, pirmieji mokytojai yra suaugę žmonės, o juos vaikai linkę mėgdžioti.

„Suaugusieji tam ir yra, kad sustabdytų smurtą, netinkamą elgesį. Tačiau ne visi suaugę moka tai padaryti. Vaikai juk negimsta norėdami pažeminti, kaip nors išvadinti, paniekinti kitą. Jie tuos dalykus pamato aplinkoje, per televizorių, klasėje ir viso to išmoksta. Tai jokia paslaptis. Smurtas ir agresyvus elgesys yra išmokstamas. Todėl ir matome tokius didžiulius skirtumus tarp valstybių“, - tvirtino R. Povilaitis, akcentuodamas, kad Lietuvoje apie ketvirtadalį vaikų patiria patyčias.

Žinomas žurnalistas ir rašytojas A. Užkalnis garsėja aštriais tekstais ir kalbomis, kurias nemažai lietuvių priima kaip chamiškas ir provokuojančias. Keliolika metų Anglijoje gyvenęs A. Užkalnis teigia, kad lietuviai vis dar nemoka priimti savikritikos ir neskiria, kas yra tikras chamizmas.

„Žmonės nepratę prie aštraus nuomonių reiškimo arba mano, kad aštrus nuomonės reiškimas būdingas neišauklėtiems žmonėms. Dar daugiau, jie galvoja, kad iš tiesų galioja liaudies patarlė: duok durniui kelią. Nemanau, kad ta patarlė turėtų galioti. Duoti durniui kelią yra didelė klaida. Kai duodi durniui kelią, jis užsiima neprotingais savo dalykais. Maža to, kenkia protinga ir gera darantiems žmonėms. Juk nerasi gydytojo, kuris pasakytų: duokime vėžiui kelią, tegul sau auga ir keroja auglys…“, - apie lietuvišką požiūrį į mandagumą vaizdžiai kalbėjo A. Užkalnis.

Laidoje „Įžvalgos“ taip pat sužinosite, kaip Lietuva vaikų patyčių atžvilgiu atrodo tarptautiniame kontekste ir kodėl lietuviai nesugeba atsikratyti kasdienio chamizmo ir nepagarbos kitam žmogui.

Laida „Įžvalgos“ - sekmadienį 16.45 val. per LRT.

Laidos vedėjas – Virginijus Savukynas.