„Kaip ir klasika, kuri visais laikais gali būti universaliai pritaikoma, taip ir radijas. Jis yra patikimas, jį žmonės žino, tiki objektyvumu. Taip, visi kalba, kad ateityje radijo ir televizijos nebebus, galbūt juos pakeis interneto technologijos telefone, apskritai kokia nors mikroschema bus įmontuota į tavo smegenis, gaudys dažnius ir galėsi klausyti radijo, jeigu netoli bus internetas“, - apie modernaus radijo perspektyvas kalbėjo geriausia Lietuvos radijo žurnaliste neseniai išrinkta Ž. Kropaitė.

Žurnalistas A. Matusas teigia, kad radijas negali išnykti vien todėl, kad yra bene vienintelė informavimo priemonė, netrukdanti žmogui tuo pačiu metu atlikti kitos veiklos, ypač rytais.

„Rytinis laikas yra radijo laikas. Radijas yra tarsi tavo draugas, kaip rytinis fonas. Gali kepti kiaušinienę, valytis dantis, šukuotis, valyti batus, o radijas tuo metu eina. Gauni pagrindines žinias, orų prognozę, informaciją apie kelius. Tai yra labai svarbu ir radijas netrukdo kitos veiklos“, - argumentus dėstė A. Matusas, populiariausios radijo laidos Lietuvoje „Ryto garsai“ vedėjas.

Ilgametis Lietuvos radijo muzikos redaktorius A. Kairaitis yra gyvas technologinių ir istorinių radijo pokyčių liudininkas, galintis patvirtinti, kaip greitai viskas gali pasikeisti.

„Jei lygintume mano kuklaus trisdešimties metų darbo radijuje laikotarpį, labai daug kas pasikeitė akustine, taip pat turinio prasme. Radijas dabar yra labai artimas klausytojui. Klausytojas gali modeliuoti programą, įsiterpti, reikšti savo nuomonę, patikusią laidą išklausyti jam patogiu laiku. Pavyzdžiui, pokario laikais radijas buvo ruporas turgaus aikštėje. Išgirdę jį žmonės mesdavo darbus ir pakeldavo akis į tą ant stulpo užmautą garsiakalbį, klausydavosi žemo boso, kuris pasakydavo kažkokią žinią. Visiems tai būdavo tarsi mišios“, - radijo kaitą vaizdžiai iliustravo A. Kairaitis.

Laidoje „Įžvalgos“ taip pat sužinosite, kaip vyresnieji radijo darbuotojai ruošdavo laidas, primityviomis priemonėmis karpydavo, klijuodavo juostas ir ko dabar trokšta radijo auditorija.

Laida „Įžvalgos“ - sekmadienį 16.45 val. per LRT.

Laidos vedėjas – Virginijus Savukynas.