Tokia žinia Statybos inspekcija pasidalino trečiadienį.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė Delfi yra nurodžiusi, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas tenkino Statybos inspekcijos prašymą stabdyti statybas, kol teisme bus išnagrinėta byla dėl statybos leidimo panaikinimo. Statybos inspekcija nustatė, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai.

Ši istorija prasidėjo nuo to, kad kilnius tikslus deklaravęs Eugenijos ir Leonido Pimonovų Alzheimerio ligos paramos fondas, gavęs statybos leidimus, sklypą pardavė. Šiuo metu pagyvenusių žmonių poilsio namus deklaruoja statanti mažoji bendrija „Gambus“. Vis dėlto, kaip Delfi rašė savo tyrime, viešojoje erdvėje nepavyko rasti duomenų apie šios mažosios bendrijos veiklą socialinės globos srityje. Taigi, ar nenutiks taip, kad vietoje pagyvenusių žmonių poilsio namų išdygs prabangus daugiabutis?

Delfi tyrimą apie tai galite rasti čia.

„Informuojame, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas 2023-08-29 nutarė ieškovės Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo tenkinti, t.y. iki galutinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos sustabdyti pagal Vilniaus m. savivaldybės administracijos 2016-07-04 išduotą statybą leidžiantį dokumentą vykdomus statybos darbus žemės sklype Bebrų, Latvių ir Lenktosios gatvių, Vilniuje sankirtoje, taikant šį įpareigojimą MB „Gambus“. Nutartis vykdytina skubiai, nutarties apskundimas nesustabdo jos vykdymo“, – teigė R. Kėkštienė.

Ji nurodė, kad nutartis įsigalioja nuo jos priėmimo dienos, t. y. 2023-08-29.

Vis dėlto rugsėjo 4 d. Delfi žurnalistai, nuvykę į statybvietę, užfiksavo, kad statybos pilnu pajėgumu vyko toliau. Žvėryno gyventojų perduota informacija pasitvirtino. Pirmadienį sklype dūzgė technika ir darbininkai. Anot R. Kėkštienės, tą dieną statybos jau negalėjo vykti.

Trečiadienį Statybos inspekcija informavo, kokių priemonių ji imsis, kad statybos toliau nevyktų. Anot R. Kėkštienės, VTPSI kreipėsi į teismą dėl baudos skyrimo statytojui MB „Gambus“.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos, siekdama nustatyti, ar statytojas MB „Gambus“ vykdo Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį – sustabdyti vykdomus statybos darbus sklype, esančiame Vilniuje, Bebrų, Latgalių ir Lenktosios gatvių sankirtoje, atliko du neplaninius patikrinimus bei surašė rangovui privalomąjį nurodymą pateikti papildomą informaciją. Nustačiusi, kad statytojas nesilaiko jam pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių, Statybos inspekcija kreipėsi į teismą prašydama statytojui skirti baudą.

Primename, kad Vilniaus m. apylinkės teismas 2023-08-29 nutartimi tenkino ieškovės Statybos inspekcijos prašymą taikyti civilinėje byloje laikinąsias apsaugos priemones – iki galutinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos sustabdyti pagal Vilniaus m. savivaldybės administracijos 2016-07-04 išduotą statybą leidžiantį dokumentą (SLD) žemės sklype Vilniuje, esančiame Bebrų, Latgalių ir Lenktosios gatvių sankirtoje vykdomus statybos darbus“, - teigė R. Kėkštienė.

Anot jos, siekiant nustatyti, ar statytojas ir žemės sklypo savininkas MB „Gambus“ vykdo Vilniaus m. apylinkės teismo nutartyje priimtas laikinąsias apsaugos priemonės dėl statybos darbų nevykdymo žemės sklype, Statybos inspekcija atliko du neplaninius patikrinimus (2023-09-05 ir 2023-09-13) bei rangovui surašė privalomąjį nurodymą pateikti papildomą informaciją.

„Patikrinimų metu statybos darbai nevyko, tačiau atlikus rangovo pateiktų dokumentų vertinimą nustatyta, kad žemės sklype statybos darbai – įrenginėjami poilsio paskirties pastato gelžbetoniniai gręžtiniai poliai – buvo vykdomi po teismo 2023-08-29 nutarties iki 2023-09-04. Per minėtą laikotarpį statytojas įrengė 38 naujus polius.

Pabrėžtina, kad nors MB „Gambus“ 2023-09-05 apskundė Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, nutarties apskundimas nesustabdo jos vykdymo, t.y. statytojas iki skundo išnagrinėjimo dienos privalo nevykdyti statybos darbų“, - nurodė R. Kėkštienė.

Nustačiusi, kad statytojas nesilaikė nutarties, Statybos inspekcija kreipėsi į teismą, prašydama skirti baudą už laikinųjų apsaugos priemonių nesilaikymą.

„Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra suformavęs praktiką, jog tokios baudos proceso dalyviai gali alternatyviai prašyti tiesiogiai teismo arba tai atlikti per antstolius. Šiuo atveju Statybos inspekcija, įvertinusi aptariamai situacijai aktualias aplinkybes, baudą skirti prašo tiesiogiai teismo.

Primintina, kad Statybos inspekcija kreipėsi į teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių pritaikymo ir paprašė teismo stabdyti statybos darbus po to, kai 2023-08-16 Statybos inspekcijos pareigūnai, atlikę neplaninį patikrinimą statybvietėje, nustatė, kad MB „Gambus“ pradėjo poilsio paskirties pastato statybas pagal teisme ginčijamą SLD. Patikrinimo metu buvo fiksuoti pradėti poilsio paskirties pastato polių įrengimo darbai (įrengti 108 vnt. polių), taip pat buvo nustatytas pažeidimas dėl privalomojo civilinės atsakomybės draudimo neturėjimo“, - teigė R. Kėkštienė.

Sklypo savininkas yra MB „Gambus“. Registrų centro duomenimis, MB „Gambus“ vadovas ir steigėjas yra Aurimas Gasiūnas.

Kaip informuojama statybvietėje esančioje informacinėje lentoje, rangovas yra UAB „Vilniaus rentinys“. Statinio statybos vadovas – Andrejus Michailovas (Andrej Michailov), statinio statybos techninis prižiūrėtojas – Egidijus Milkintas.

Statinio projekto vadovas yra M. Bružas. Statinio architektas – UAB „Arūno Paslaičio projektavimo biuras“, projekto vadovas – A. Paslaitis.

Delfi su klausimais kreipėsi į MB „Gambus“, tačiau ji į klausimus neatsakė. Jeigu atsakymą gausime vėliau, tekstą papildysime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)