Delfi paskelbus, kad teisme nagrinėjant bylą dėl statybos leidimo teisėtumo Vilniaus Žvėryno mikrorajone užvirė grandiozinės statybos, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija kreipėsi į teismą prašydama taikyti laikinąsias apsaugos priemones – stabdyti statybas. Teismas tenkino jos prašymą ir statybas Žvėryno širdyje sustabdė.

Statybos inspekcijos atstovai teismo prašė statybų stabdymo, kol teisme bus išnagrinėta byla.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė Delfi informavo, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas tenkino Statybos inspekcijos prašymą.

„Informuojame, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas 2023-08-29 nutarė ieškovės Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo tenkinti, t.y. iki galutinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos sustabdyti pagal Vilniaus m. savivaldybės administracijos 2016-07-04 išduotą statybą leidžiantį dokumentą vykdomus statybos darbus žemės sklype Bebrų, Latvių ir Lenktosios gatvių, Vilniuje sankirtoje, taikant šį įpareigojimą MB „Gambus“. Nutartis vykdytina skubiai, nutarties apskundimas nesustabdo jos vykdymo. Nutartis dar neįsiteisėjusi“, - teigė R. Kėkštienė.

Ji nurodė, kad nutartis įsigalioja nuo jos priėmimo dienos, t.y. 2023-08-29. Taigi, šiandien statybos negali vykti.

Vis dėlto teismui net ir sustabdžius statybas jos vyksta toliau. Tuo įsitikino pirmadienį į vietą nuvykę Delfi žurnalistai. Skaitytojų perduota informacija pasitvirtino. Pirmadienį sklype dūzgė technika ir darbininkai.

Delfi kreipėsi ir į Statybos inspekciją. Šios atstovai telefonu teigė, kad inspektoriai nuvyks į vietą, kad užfiksuotų situaciją. Tačiau jie teigė mažai ką galintys. Esą bus kreiptasi į Vilniaus miesto apylinkės teismą informuojant jį, kad teismo sprendimas nėra vykdomas. O teismas esą savo ruožtu turėtų skirti baudą.

Statybos inspekcijos atstovė R. Kėkštienė Delfi publikavus straipsnį atsiuntė komentarą, kuriame teigiama, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojai yra numatę atlikti patikrinimą vietoje.

„Užfiksavusi, kad statytojas MB „Gambus“ nevykdo teismo sprendimo sustabdyti vykdomus statybos darbus, Statybos inspekcija kreipsis į teismą prašydama skirti statytojui baudą. Pažymėtina, kad šiuo atveju Vilniaus miesto apylinkės teismas vadovaudamasis Civilinio proceso kodekso (CPK) 145 straipsnio 9 dalimi gali skirti kaltiems asmenims iki 300 Eur baudą už laikinųjų apsaugos priemonių nevykdymą“, - teigė R. Kėkštienė.

Sklypo savininkas yra MB „Gambus“. Registrų centro duomenimis, MB „Gambus“ vadovas ir steigėjas yra Aurimas Gasiūnas. Delfi į jį pirmadienį kreipėsi su paklausimu. Tačiau atsakymo kol kas negavome. Jeigu jį gausime vėliau, tekstą papildysime.

Kaip informuojama statybvietėje esančioje informacinėje lentoje, rangovas yra UAB „Vilniaus rentinys“. Statinio statybos vadovas – Andrej Michailov, statinio statybos techninis prižiūrėtojas – Egidijus Milkintas.

Statinio projekto vadovas yra M. Bružas. Statinio architektas – UAB „Arūno Paslaičio projektavimo biuras“, projekto vadovas - A. Paslaitis.

Delfi tyrimą galite rasti paspaudę čia.

Rugpjūčio 16 d. Statybos inspekcija dar kartą atliko patikrinimą ir oficialiai konstatavo, kad statybos teritorijoje tarp Bebrų ir Lenktosios gatvių prasidėjo. Taigi, Statybos inspekcijos atstovai teismo prašė statybų stabdymo, kol teisme bus išnagrinėta byla.

Jau anksčiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija atliko patikrinimą ir nustatė rimtų pažeidimų. Statybos inspektoriai išsiaiškino, kad Vilniaus miesto savivaldybė išdavė neteisėtą statybos leidimą ir dėl jo panaikinimo kreipėsi į teismą.

Registrų centro Nekilnojamojo turto registre nurodyta, kad dėl šio žemės sklypo, esančio Žvėryne, tarp Bebrų ir Lenktosios gatvių, Vilniaus miesto apylinkės teisme iškelta byla. „Dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2016 07 04 išduoto statybą leidžiančio dokumento (...) galiojimo panaikinimo ir statybos padarinių pašalinimo“, - nurodoma įraše, kuris galioja nuo šių metų gegužės 12 d.

Delfi tyrime keltas klausimas, ar nenutiks taip, kad vietoje pagyvenusių žmonių poilsio namų išdygs prabangus daugiabutis? Kilnius tikslus deklaravęs Eugenijos ir Leonido Pimonovų Alzheimerio ligos paramos fondas, gavęs statybos leidimus, sklypą pardavė. Šiuo metu pagyvenusių žmonių poilsio namus deklaruoja statanti mažoji bendrija „Gambus“. Vis dėlto, kaip Delfi rašė savo tyrime, viešojoje erdvėje nepavyko rasti duomenų apie šios mažosios bendrijos veiklą socialinės globos srityje.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė R. Kėkštienė jau anksčiau Delfi informavo, kad po atlikto tyrimo buvo nustatyta, jog Vilniaus miesto savivaldybė išdavė neteisėtą statybos leidimą. Todėl buvo kreiptasi į teismą dėl jo panaikinimo.

Statybos inspekcijos atstovas Arūnas Daugis teigė, kad parengiamasis posėdis teisme vyks rugsėjo pradžioje. „Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) informuoja, kad civilinė byla pradėta nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teisme. Pirmas parengiamasis teismo posėdis paskirtas 2023-09-06“, - teigė A. Daugis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)