Tai jis pasakė interviu laikraščiui "The Jerusalem Post". Rašinyje nurodyta, kad Lietuva nuo liepos pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai.

"Turite tai priimti rimtai", - laikraščiui sakė L.Linkevičius.

Iš vizito jau grįžęs ministras trečiadienį BNS sakė, kad apie prekių ženklinimo problemą kalbama jau seniai, šį klausimą kelia kai kurios Europos valstybės, Lietuvos tarp jų nėra.

"Atmosfera (per vizitą - BNS) buvo tikrai draugiška, todėl buvo kalbama apie tendencijas ir galimus iššūkius. Visuose susitikimuose pabrėžėme, kad esame partneriai, būdama pirmininkaujanti valstybė norime prisidėti prie dialogo tarp Europos Sąjungos ir Izraelio gerinimo, kad reikia įvertinti visus iššūkius, kurie yra. Viena iš tokių problemų yra prekių ženklinimas. Paminėjau, kad mes esame girdėję tokias tendencijas, bet nereiškia, kad jos vyrauja, nereiškia, kad jos nulems situaciją, bet jos yra. Kai kurios šalys labai jautriai į tai reaguoja, į tai atkreipiau dėmesį", - BNS sakė užsienio reikalų ministras.

Jis tvirtino buvęs išgirstas ir suprastas.

"Tai susiję su nausėdijų statyba, kurioms prieštarauja ir ES, ir tarptautinė bendruomenė, ir JAV. Norima, kad statybos liautųsi tose teritorijose, kurios jau nėra Izraelio teritorija. Visa tai, kas vyksta tose teritorijose, pavyzdžiui, produktų gamyba jau yra pasekmė. Pačios statybos neprisideda prie krizės sureguliavimo", - BNS dėstė L.Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad jo vizitas Izraelyje įvertintas labai palankiai.

"Per pastaruosius du dešimtmečius turime geriausius santykius su Izraeliu, apie tai ir buvo kalbama", - teigė jis.

Kai kurie Izraelio gamintojai ginčijamame Vakarų Krante pagamintas prekes žymi kaip pagamintas Izraelyje. Pastarosios valstybės prekėms negalioja muitai Europos Sąjungoje. Tačiau Izraelio okupuotam Vakarų Krantui tokia išimtis netaikoma.

L. Linkevičius: negalima pamiršti praeities

Izraelio ir Lietuvos santykiuose negalima pamiršti praeities, reikia ją tyrinėti, bet atėjo laikas žiūrėti į priekį, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

"Mano galva, reikia tyrinėti praeitį - neužmiršti, neatleisti - bet tuo pačiu metu eiti iš tamsos į šviesą. Laikas žiūrėti į priekį - nauja karta ateina, ir mes panašiai žiūrime į daugelį klausimų", - interviu Izraelio laikraščiui "The Jerusalem Post" sakė ministras.

Jis priminė, kad bendra lietuvių ir žydų istorija siekia 700 metų.

"Prieš karą Lietuvoje gyveno daugiau kaip 200 tūkst. žydų. Deja, beveik visi jie buvo nužudyti, tai tragedija ne tik jūsų tautai, bet ir Lietuvai. Nes tai buvo dalis mūsų veido, dalis mūsų kultūros, paveldo ir istorijos", - teigė ministras.

L.Linkevičius sakė, kad jam "gėda sakyti, bet tai tiesa", kad buvo lietuvių kolaborantų, kurie dalyvavo žydų žudyme.

"Tai buvo seniai, bet vis dėlto tai faktas. Tai reikia tyrinėti, nagrinėti, įtraukti į (Lietuvos) švietimo programas", - sakė užsienio reikalų ministras.

Jis tvirtino per vizitą Izraelyje susitikęs su aukštais pareigūnais, politikais, žurnalistais, nemaža jų dalis buvo litvakai.

Ministro duomenimis, nuo 2011 metų, kai Lietuva priėmė įstatymą, leidžiantį litvakams ir jų trijų kartų palikuoniams siekti pilietybės, apie 4 tūkst. izraeliečių gavo lietuviškus pasus.