Savo ruožtu pirmadienį Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) paskelbė apie Izraelyje užstrigusių lietuvių evakuaciją. Pasak centro vadovo, planuose – ne tik užsakomasis skrydis, svarstoma evakuacijai pasitelkti ir karinę aviaciją.

Su pinigais, anot centro vadovo, žmonėms bus bandoma padėti.

Pirmadienį Delfi kalbinta Nijolė pasakojo, jog į Izraelį atvyko su piligrimų grupe. Iš viso – 41 žmogus. Išvyką suorganizavo kelionių agentūra. Šeštadienį, anot jos, buvo planuota išskristi iš šalies, tačiau skrydis, prasidėjus „Hamas“ puolimui, atšauktas.

„Tel Avive visi viešbučiai buvo užsakyti, mums teko nukakti iki Betliejaus. Gavome čia viešbutį“, – kalbėjo Nijolė ir tikino, jog nori kuo greičiau iš čia ištrūkti ir grįžti į Lietuvą.

„Izraelyje situacija eskaluojasi labai greitai, o ir Tel Avivo oro uostas buvo bombarduotas. Tai buvo atsakomasis „Hamas“ smūgis už Izraelio veiksmus. Mūsų noras yra kuo greičiau ištrūkti iš čia. Kol kas esame įkalinti viešbutyje“, – dėstė pašnekovė.

Sako, kad išvykti iš Palestinos bus sunku

Ji pasakojo, kad kartu su grupe dėjo pastangas ieškodama pagalbos, bet kol kas esą jos – bevaisės.

„Vakar buvo sekmadienis – visi kelionių agentūrų biurai uždaryti. Bandėm susisiekti su ministerija, tai kontaktinis darbuotojas, kuris dirba budinčioje linijoje, – jokios informacijos iš to žmogaus negavome. Tada susisiekėme su ambasada.

Vakare buvo atvažiavęs ambasadoriaus atstovas, susijungė telefonu su pačiu ambasadoriumi Izraelyje. Dar buvo pora prisijungusių ambasados darbuotojų. Mums buvo pažadėta, kad ambasados atstovas atvažiuos su variantais, kokią pagalbą jie mums gali pasiūlyti. Bet atvažiavo ir tiesiog bandė nuraminti ir sakė – dabar cituoju pažodžiui – kol kas čia saugu, kol kas dar nebombarduoja“, – kalbėjo Nijolė patikslindama, jog atstovas turėjo omenyje Palestinoje įsikūrusį Betliejų.

„[Norint išvykti], mums reikėtų keliauti iš Betliejaus – Palestinos teritorijos – į Izraelio teritoriją, į oro uostą. Kiek žinau, patekti yra nelengva, nes pats ambasados atstovas sakė, jog jam užtruko kelias valandas, kur jam pavyko prasmukti pro sieną“, – pridūrė pašnekovė.

Galiausiai ambasada, anot jos, niekaip ir nepadėjo: „Ambasadorius mums pasiūlė šampano butelį ir buvo pasakyta taip: mes kalbamės su Lietuvos institucijomis, su ministerija ir jokio pasiūlymo nebuvo.“

„Vakar dieną mes dar laikėmės gana ramiai, bet po vakarykščio susitikimo su ambasada, nuotaikos labai morališkai suprastėjo“, – pridūrė pašnekovė.

O grupė, pasak Nijolės, turėjo vienintelį prašymą: „Organizuokite lėktuvą.“

„Paties ambasadoriaus žiniomis, užsiregistravusių lietuvių turistų, kurie šiuo metu yra Izraelyje, yra apie 130. Visi jie sutilptų į vieną lėktuvą ir tai nebūtų kažkokia didelė suma“, – vertino Nijolė.

Delfi kalbinta V. Vaitiekūnaitė pasakojo, jog šio skrydžio kaštai labai dideli, už pigiau suorganizuoti nebuvo galimybių: „Be 3 tūkst. eurų nė viena įmonė nenorėjo skraidinti.“

Per didelė skrydžio kaina

Nijolė teigė, jog tokia kaina – per didelė.

„Kai kurie mūsų grupės nariai gali sau tai leisti, kai kurie negali“, – sakė ji ir tikino lauksianti tolimesnių žinių iš ambasados ir Lietuvos Vyriausybės.

„Suprantu, kad agentūra irgi negali mūsų neribotą laiką remti mūsų finansiškai ir finansuoti viešbutį“, – pridūrė Nijolė.

Paklausta, ar būdama Izraelyje turėjo tiesioginį kontaktą su karu, galbūt matė ar girdėjo sprogimus, Nijolė pasakojo, kad negali miegoti.

„Iš šeštadienio į sekmadienį šiame viešbutyje nakvojome ir praėjusią naktį. Tai tiek praėjusią, tiek šią naktį naikintuvai praskrenda kas dvi minutes. Oro erdvėje veiksmas vyksta pastoviai. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį, taip, girdėjosi apšaudymai ne šitoje zonoje, ne Betliejuje, bet buvo girdimi veiksmai“, – kalbėjo Nijolė.

Piligrimų grupės vadovas Valdemaras taip pat pasakojo pasigendantis informacijos iš Lietuvos valstybės institucijų.


„Šiandien esame Izraelyje, tiksliau – Betliejuje, esame įkaitai su 41 asmens grupe. Neturime jokių žinių iš Užsienio reikalų ministerijos, turime žinių iš ambasados, kad jie perdavė sąrašus, kad yra ne vienas šimtas žmonių Izraelyje ir mes negalim nei išskristi, nes nėra nė vienų avialinijų, kurios mus priimtų“, – vaizdo kreipimesi, kurį išplatino Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, teigė jis.

Apie nežinią kalbėjo ir Jiezno parapijos klebonas kun. Rolandas Bičkauskas.

„Iš vienos pusės, aišku, ačiū Dievui, kad esame saugūs, bet ta nežinomybė žmones tikrai stipriai kamuoja. Visi norime grįžti namo ir laukiame mūsų Lietuvos Vyriausybės pagalbos, nes kitos valstybės, kiek girdime iš kitų piligrimų sutiktų, kaip Lenkijos, kaip Rumunijos, kad ieško ar net siunčia lėktuvus juos parsigabenti. Bet iš mūsų Vyriausybės ar Užsienio reikalų ministerijos mes negauname jokių žinių. Tai ta nežinia mus stipriai kankina“, – dėstė jis.

Skelbia evakuaciją, žada padėti su finansais

Lietuviai iš Izraelio bus evakuojami, planuojama organizuoti skrydžius, pirmadienį pranešė Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas.

„Nutarėm, kad organizuosim kuo skubesnį žmonių evakuavimą į Lietuvą. Susidėliojom tam tikrą veiksmų algoritmą. Svarbiausias, turbūt, uždavinys, ir mes čia kalbame apie socialiai jautriausią grupę, kuri yra įstrigusi Betliejuje, tai čia, turbūt, didžiausias iššūkis, kuris yra, kaip tiems žmonėms kirsti tuos vadinamus ček pointus, kad būtų galima papulti į Izraelio teritoriją ir tada organizuoti skrydžius. Tų skrydžių variantų yra keletas“, – žurnalistams komentavo V. Vitkauskas.

Užsakomasis skrydis, pasak jo, greičiausiai bus suorganizuotas šiąnakt, lėktuve – apie 130 vietų.

„Bet vėlgi čia yra kol kas dar daug nežinomųjų, dar ir pati situacija nėra iki galo deeskaluota. Ta rizika, ar skrydis įvyks, neįvyks, išlieka. Bet svarbiausia, kad mes palaikome kontaktus su grupe, visai neseniai prieš keletą minučių kalbėjau su grupės vadovu. Tai įtampos gal šiek tiek mažesnės negu vakar. Vakar, kaip žinia, buvo, galbūt, pikas, buvo nežinomybė, žmonės nežinojo, kaip toliau jiems seksis ypatingai dėl to, nes judėjimo laisvė iš Palestinos teritorijos buvo pakankamai suvaržyta“, – tęsė centro vadovas.

Bet dabar, anot jo, yra viltis, įstrigusiems žmonėms stengiamasi padėti.

„Yra išvykęs dabar mūsų diplomatijos atstovas, buvo ir vakar tie kontaktai. Dabar, kiek žinau, 10 val. vyksta derybos, kaip žmonėms galėtume padėti kirsti kuo greičiau tą vadinamą patikros punktą ir patekti į Izraelio teritoriją, ir kaip minėjau, tuomet jau veiksmai, konkretūs, susieti su pačiu skrydžiu, kaip žmonėms patekti į oro uostą, sėsti į lėktuvą ir sėkmingai pasiekti Lietuvą“, – dėstė V. Vitkauskas.

Pasak jo, evakuacijai svarstoma panaudoti ir karinę aviaciją.

Atliepdamas į žmonių nuogąstavimus dėl didelės skrydžio kainos, V. Vitkauskas tikino, jog valstybė su finansais pagelbės.

„Valstybė ieškos galimybių, kaip padėti ir prisidėti. Svarbiausia yra žmonių saugumas ir kuo greitesnis jų atvykimas į Lietuvą“, – teigė jis.

Izraelyje – apie pusė tūkstančio Lietuvos turistų

Užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, Izraelyje gyvena per 7 tūkst. lietuvių, o apie 460 yra atvykę kaip turistai. URM yra patvirtinusi vieno Lietuvos piliečio žūtį.

Teroristų „Hamas“ ataka prieš Izraelį prasidėjo šeštadienį ryte: grupuotė į Izraelio miestus paleido tūkstančius raketų ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Per „Hamas“ atakas žuvusių žmonių skaičius jau viršijo 700. Tarp aukų yra įvairių šalių piliečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)