„Holokaustas tapo atminties kultūros dalimi, mokslinių, meninių, moralinių refleksijų objektu. Tragedija, kuri kaip didinamasis stiklas išryškina tikrąsias vertybes, parodo, kokia trapi yra gyvybė, koks nepastovus gyvenimas. Ir kaip reikia stengtis, kad tas siaubas nepasikartotų“, – „78 Years Later. Honoring, Learning & Seeking Justice“ renginio metu teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Šiandien tik mūsų valioje padaryti taip, kad ta pozityvi galimybių energija, apie kurią rašė dar Gediminas, ir kurią kaupėme nuo Gedimino laikų, taptų realybe ir būtų išnaudota tam, kad kartu kurtume ateitį“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Nacionalinėje dailės galerijoje vykusiame renginyje peržiūrėti dokumentiniai filmai „Finding Matilda: The Anne Frank of Lithuania“ ir „Kaunas – the Gates of Hope“.

Prieš žiūrint pirmąją dokumentiką, JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas pabrėžė, kad Matildos istorija, kaip ir kitų beveik 200 000 Lietuvoje nužudytų žydų, yra Lietuvos tautinio paveldo dalis.

„Pamatysime istoriją apie jauną žydų poetę iš Rokiškio – Matildą Olkinaitę, kurios gyvybė buvo atimta per holokaustą. Kaip ir daugelis pasakojimų iš tų siaubingų laikų, ši istorija yra apie gyvenimą, kuris galėjo būti. Filme „Finding Matilda“ taip pat kalbama apie mūsų kolektyvinę atsakomybę prisiminti, įamžinti ir šviesti ateities kartas apie išankstinių nusistatymų diskriminacijos, antisemitizmo ir dehumanizavimo pavojus“, – teigė R. S. Gilchristas.

„Raginu visus pedagogus ir vadovus šiandien susitelkti ir ieškoti būdų, kaip šį filmą parodyti savo bendruomenėse. Viena iš holokausto pamokų yra mūsų, kaip demokratinių valstybių, ateitis, ši ateitis priklauso nuo mūsų noro kritiškai apmąstyti savo praeitį ir siekti atsitraukimo nuo jos, teisingai įvardijant nusikaltėlius ir bendradarbius, kad ir kaip būtų nepatogu.

Esame skolingi 6 milijonams žydų, milijonams romų, neįgaliųjų, LGBTQI+, slavų ir kitų, kurių nužudymas niekada neturėtų būti pamirštas, kvestionuojamas, sumenkintas ar juo būtų manipuliuojama“, – akcentavo JAV ambasadorius Lietuvoje.

Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai skirtame renginyje buvo diskutuojama apie istorinį teisingumą ir Holokausto švietimą modernioje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją