Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Informacinės aplinkos vertinimo skyriaus viršininkas majoras Tomas Balkus teigė, jog šiuo metu šalyje vyksta numatytos NATO pratybos.

„Visi šie naratyvai propagandos, kurie yra dabar skleidžiami tiek iš Baltarusijos, tiek iš Rusijos apie Lietuvą, jais naudojamasi savo vidines auditorijas pasiekti. Bet faktas, kad šiuo metu Lietuvoje vyksta ir NATO pratybos „Geležinis vilkas“, poligonuose treniruojasi kariai.

Kaip ir kiekvienais metais nuo 2017 metų, kai NATO priešakinių pajėgų batalionas buvo dislokuotas Lietuvoje, tos pratybos vyksta. Ten ir apkasus kasą, kariai treniruojasi. Bet faktas, kad jie treniruojasi Lietuvos gynybai, kaip ir yra numatyta“, – Žinių radijo laidoje sakė majoras T. Balkus.

Jo teigimu, bet kokios pratybos ypač dabartinėje situacijoje, kai Baltarusijai ir Rusijai reikia mobilizuoti savo visuomenes, tokios žinutės ir skleidžiamos.

„Jie mūsų pratybas ima ir visai kaip dezinformuoja savo visuomenes. Ji ateina tada ir iki mūsų, mes tai girdime, ką toje paralelioje propagandos ir dezinformacijos visatoje ir kalbama. Ir kalba visiškas nesąmones“, – tikino Lietuvos kariuomenės atstovas.

Putinas TV ekrane

Melagienas demaskuojančios organizacijos „DebunkEU.org“ vadovas Viktoras Daukšas Žinių radijo eteryje teigė, jog tokios kalbos skamba tikrai ne pirmą kartą.

„Šie metai ir į istoriją įeis, bus rašomi sarkastiški vadovėliai apie Kremliaus propagandą ir dezinformaciją. Nes yra nusirista iki tokio absurdiško lygio. Prieš kelis mėnesius Rusijos televizijoje net buvo rodomas reportažas, kad NATO programuoja paukščius, deda jiems į smegenis daviklius, kad jie atakuotų lėktuvus.

Tai iki tokio lygio yra nusirista, tai yra visiškas absurdas. O tai, kas vyksta čia – dar kartą siekis mobilizuoti savo auditorijas. Jie dabar turi didžiulių problemų su paskelbta mobilizacija. Ir ja vadinti daline yra tiesiog juokinga. Juk nebūna dalinės ugnies ar liepsnos“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ dalijosi V. Daukšas.

Melagienas demaskuojančios organizacijos vadovas teigė, jog Rusijos problemos yra akivaizdžios – šalies piliečiai bėga visomis kryptimis.

„Kas lieka? Režimai naudoja būtent šitą neapykantą, grėsmę, melą tam, kad aktyvuotų savo piliečius. Kad sukurtų vakarų priešą, sukonstruoti tą naratyvą piliečiams taip, kad visi juos puola, jie yra ant išlikimo ribos, turi gintis“, – pabrėžė jis.

V. Daukšas šiuos teiginius vertino kaip informacinę ataką.

„Kuri orientuoja į savo piliečius – jie bus puolami. Kitas naratyvas skleidžiamas – kad yra kaupiamos Rusijos ir Baltarusijos pajėgos Baltarusijoje ir tuoj čia dar bus kažkokio veiksmo. Bet atrodo, kad realybė yra tokia, jog Rusijai neužtenka pajėgumų apdoroti tuos naujai mobilizuotus žmones. Ir jie siunčiami į Baltarusiją pasitreniruoti ten“, – kalbėjo Melagienas demaskuojančios organizacijos „DebunkEU.org“ vadovas.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Informacinės aplinkos vertinimo skyriaus viršininkas majoras T. Balkus laidoje „Aktualusis interviu“ siūlė į tokius teiginius žiūrėti per humoro prizmę.

„Jeigu tai sakytų mūsų atstovai, tai jau galbūt reikėtų rimčiau žiūrėti. Bet iš Rusijos ir Baltarusijos sklindančias tokias dezinformacines žinutes reikėtų reaguoti ramiai ir nekreipti dėmesio. Reikia žiūrėti tik į tai, ką sako mūsų oficialūs valdžios atstovai. O mes, pavyzdžiui, matome daug dezinformacijos žinučių. Aišku, jas analizuoja, informuojame visuomenę kas mėnesį“, – sakė T. Balkus.

Jis taip pat ragino toliau dirbti savo darbą, tęsti savo pareigas ir nereaguoti į tai, ką kalba Rusijos ir Baltarusijos propaganda.

„Žinoti tai galbūt yra verta, suprasti, kad ten yra paraleli visata, kur jie gyvena visai kitokiomis naujienomis. Tai yra valstybės kontroliuojamų žiniasklaidos priemonių stumiami naratyvai“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės atstovas.

Žinių radijo pašnekovas majoras T. Balkus eteryje pabrėžė, jog Lietuvos kariuomenė stebi visus fizinius aspektus.

„Jeigu būtų kažkas rimto, tai tikrai niekas to neslėptų, informuotų, visuomenė tai žinotų“, – tikino jis.

Anot majoro T. Balkaus, dezinformacijos prieš Lietuvą fonas stiprėjo prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Jeigu skaičius, pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį yra sumažėjęs, bet pats fonas – aštresnis. Dabar bandoma tiek Baltarusijos, tiek Rusijos propagandų ruporų priklijuoti NATO kaip aljansą, kuris kariauja su Rusija, Baltarusija. Tai yra melas. Šis dalykas sustiprėjo rugsėjo mėnesį, prijungiama dar ir branduolinė tematika. Gąsdinama, kad kils branduolinis karas – tai gąsdinimo taktika. (…) Taip yra žaidžiama su mūsų sąmone ir tam nereikia pasiduoti“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ sakė T. Bartkus.