Draudžiama nėra

Naujienų agentūrai „Elta“ perduotame komentare VRK nurodė, kad „Rinkimų kodeksas nenumato draudimo skleisti rinkimų agitaciją maldos namuose. Tačiau politinės kampanijos dalyvius palaikantys dvasininkai prieš agituodami bažnyčioje turėtų įsivertinti, ar toks elgesys nesuerzins rinkėjų bei nesukels priešingos reakcijos“.

VRK pirmininkė Lina Petronienė teigė, jog bažnyčia neturėtų dalyvauti politikoje.

„Bažnyčia yra tokiais atvejais atskirai nuo valstybės. Ir kai gauname kažkokį skundą, pranešimą apie tai, kad kažkoks kunigas agitavo už konkrečius kandidatus, visada kreipiamės į Vyskupų konferenciją, primindami, prašydami jų priminti apie šias nuostatas, kad bažnyčia nedalyvauja politikoje. Ir VRK nesikiša“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Ji pripažino, jog tiesioginio draudimo bažnyčioje neskleisti politinės agitacijos nėra. Bet jeigu tokios agitacijos prašytų pats kandidatas, atsakomybės jis pats ir sulauktų, kalbėjo L. Petronienė. Kadangi kandidatui Rinkimų kodekso nuostatos yra taikomos.

Ignas Vėgėlė

Analitikas ragino pažiūrėti į parapijos feisbuką

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas M. Baltrukevičius Žinių radijo laidoje teigė apžiūrėjęs su šia minima parapija susijusių feisbuko profilius. Ir politinio turinio, pasak pašnekovo, ten yra.

„Jeigu pradedame nuo šio konkretaus Kūčių mišių epizodo, tai čia galima ginčytis. Nes buvo panaudota tokia formuluotė: „kiekvienas melskimės už savo kandidatą“.

Bet kai pasižiūri į du su Išlaužo parapija susijusiais feisbuko puslapiais, tai viename politinio turinio per paskutinius kelis mėnesius nepavyko aptikti, o kitame – 3 įrašai palankūs I. Vėgėlei, net ir „Ignitis“ istorija prisiminta, politiniame kontekste vaiko paėmimo istorija, pasisakoma prieš civilinę sąjungą.

Tai žinoma, kad tokie dalykai neturėtų vykti. Bet labai dažnai politikai patys tikslingai siekia tos paramos“, – kalbėjo M. Baltrukevičius.

Jis teigė, jog tokia padėtimi naudojasi kandidatai, kurie orientuojasi į labiau konservatyvių pažiūrų, religingesnius rinkėjus.

Pats V. Sikorskas sako neturėjęs jokių agitacinių intencijų, o maldos metu I. Vėgėlės pavardė jam tiesiog išsprūdo.

„Tai buvo spontaniška malda – meldėmės už Lietuvos ateitį, už tuos, kurie ją valdo ir valdys. Kiekvienas turi savo favoritą. Man iš to nuoširdumo ir atvirumo žmogiškai išsprūdo pasakyti savo favoritą“, – teigė V. Sikorskas.

Vyskupijos kancleris taip pat žiniasklaidai teigė, jog toks klebono V. Sikorskio pasisakymas nebuvo politinė agitacija, tiesiog įvertintas kaip asmeninės nuomonės pasidalijimas. Visgi, teigiama, kad toks elgesys nėra derama ir su kunigu bus kalbamasi.

Pasak M. Baltrukevičiaus, nors pasisakymas mišiose buvo gana švelnus ir politine agitacija gali būti nelaikomas, tačiau įrašai feisbuke yra politinis turinys.

„Nes mes praktiškai kalbame apie kunigą influencerį, nes kai kurių vaizdo įrašų peržiūros yra tūkstantinės. Žinoma, bažnytiniai influenceriai nuo pasaulietiniu atsilieka, bet tai yra žmogus, kurio įtaką išeina gerokai plačiau nei parapijos ribos. Lietuvos mastu bažnytinėje aplinkoje yra gana gerai žinomas kunigas“, – pabrėžė Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas.

M. Baltrukevičius svarstė, jog prieš rinkimus bažnyčia turėtų veikti aktyviau, instruktuodama kunigus, kad politinės agitacijos bažnyčioje būti neturi.

„Ir kad net bus situacijų, kai greičiausia bus bandoma pasinaudoti tuo. <...> Nors šiuo atveju, tai tikrai yra ne užkibimas ant kabliuko, o pasirinkta parapijos komunikacija“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas M. Baltrukevičius.