Žymėti tarnybinius automobilius, ant šoninių durelių iš abiejų automobilio pusių nurodant įstaigos pavadinimą ar logotipą, įpareigoja 2009 m. gegužės 27 d. Vyriausybės patvirtintos Pavyzdinės tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo biudžetinėse įstaigose taisyklės. Tačiau jose nėra nurodytas žymėjimo būdas.

Tuo naudojosi Pagėgiai, tuo naudojasi ir Neringa, – jos tarnybiniai lengvieji automobiliai pažymėti lipniomis magnetinėmis plokštelėmis, kurias galima lengvai pašalinti.

Pasak Neringos savivaldybės tarybos nario nepartinio Dovydo Mikelio, tuo galbūt piktnaudžiauja kai kurie savivaldybės vadovai, – anot jo, po darbo lipdukus nusiima ir tarnybinius automobilius naudoja asmeninėms reikmėms.

„Antikorupcijos komisija praėjusiais metais pateikė išvadą, bet niekas nereaguoja. Mūsų meras, kokio gerumo jis bebūtų... Nėra normalu, kai žmogus nusiima tuos lipdukus, susideda į bagažinę ir važiuoja į namus. Taip negali būti! Juk transporto priemonės skirtos tarnybinėms pareigoms, o ne iš namų į darbą. Visi tą žino ir visi mato. Tik niekas nedrįsta to viešai pasakyti“, – Delfi sakė D. Mikelis.

Taip numato teisės aktai

Neringos savivaldybės administracijos atstovė ryšiams su visuomene Sandra Vaišvilaitė informavo, kad Neringa turi penkis automobilius, iš kurių vienas – tik elektra varomas krovininis automobilis. Jais gali naudotis savivaldybės meras bei vicemerai ir visi Neringos savivaldybės administracijos darbuotojai. Automobiliai nėra priskirti konkrečioms pareigybėms.

Neringos savivaldybės automobilis

„Jie naudojami, kaip tai numato patvirtinta tvarka, kuri kalba taip: meras, mero pavaduotojas turi teisę naudoti tarnybinius lengvuosius automobilius su vairuotoju ar be vairuotojo bet kuriuo paros metu darbo, poilsio ir švenčių dienomis, ir toms tarnybinėms funkcijoms vykdyti, kurios yra susijusios su Neringos savivaldybės atstovavimu visuomeninėje veikloje, renginiuose, susitikimuose su gyventojais ir miesto svečiais“, – informavo S. Vaišvilaitė.

Važinėja tik vadovai

Neringos savivaldybės tarybos narė Agnė Jenčiauskienė, priklausanti Liberalų sąjūdžiui, sakė, kad tarnybinį automobilį jai su kolega savivaldybė skyrė tik vieną kartą, kai reikėjo važiuoti į renginį Joniškyje.

D. Mikelis taip pat patvirtino, kad tarnybinio automobilio nėra nė sykio nei prašęs, nei gavęs.

„Į įvairius renginius mes, tarybos nariai, atvažiuojame savo automobiliais. O meras, vicemeras, administracijos direktorius – tarnybiniais“, – sakė neringiškis.

Paties Neringos savivaldybės mero Dariaus Jasaičio nuomonės apie situaciją sužinoti nepavyko, nes į skambutį tarnybiniu telefonu jis neatsiliepia.

„Tvarus“ žymėjimas

Neringos savivaldybės tarnybinių automobilių žymėjimo būdas kelia abejonių net ir patiems šios savivaldybės tarybos valdantiesiems. Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ priklausantis Arūnas Burkšas Delfi sakė: „Matyt, yra kažkokia priežastis, dėl ko taip nuspręsta [žymėti]. Kažkada tai man labai nepatiko ir labai kreivai žiūrėdavau. Suprantu, kur link klausimą suki... Iš principo neturėtų taip būti, turbūt. Kita vertus, tas valdiškas automobilis, pastatytas nuošalioje vietoje, gali kokiems nors niekdariams sukelti blogų minčių. Prieš keletą kadencijų buvau Kontrolės komiteto pirmininkas ir primygtinai reikalavau, kad jie būtų [pažymėti]“, – sakė A. Burkšas.

Neringos savivaldybės automobilis

Raštu pateiktame atsakyme Neringos savivaldybės administracijos atstovė taip pat informavo:

„Neringos savivaldybės administracijos automobiliai yra žymimi, kaip tai numato teisės aktai. Neringos savivaldybė kartu su Lietuvos buriuotojų sąjunga prieš ketverius metus pasirašė tvarumo memorandumą ir buvo pirmoji savivaldybė Lietuvoje, pradėjusi mažinti vienkartinio plastiko vartojimą. Vienas iš sprendimų – automobilių žymėjimas daugkartinėmis lipniomis magnetinėmis plokštelėmis.

Automobiliai yra žymimi, kaip to reikalaujama. Žymėjimo ženklai gali būti nuimti automobilio plovimo ar džiovinimo metu. Už automobilio priežiūrą, taip pat ir už tai, kad jis turi būti pažymėtas, atsakingi Neringos savivaldybės administracijos vairuotojai.“

Automobiliai laikomi saugiai

Į klausimą, ar meras D. Jasaitis tarnybinį automobilį naudoja ir ne darbo valandomis, savivaldybės atstovė atsakė aptakiai: „Meras, mero pavaduotojas gali laikyti tarnybinius lengvuosius automobilius ne nuolatinėje tarnybinių automobilių laikymo vietoje, o kitoje saugioje vietoje bet kuriuo paros metu darbo, poilsio ir švenčių dienomis, kai tarnybinį lengvąjį automobilį laikant tokioje vietoje galima efektyviau organizuoti mero, mero pavaduotojo tarnybinių funkcijų atlikimą, įskaitant ir tų tarnybinių funkcijų, kurios yra susijusios su Neringos savivaldybės atstovavimu visuomeninėje veikloje, renginiuose, susitikimuose su gyventojais ir miesto svečiais, atlikimą.

Tarnybiniai lengvieji automobiliai po darbo, poilsio, švenčių dienomis, darbuotojų atostogų, ligos ar komandiruočių laikotarpiu laikomi įstaigos vadovo nustatytoje nuolatinėje laikymo vietoje, išskyrus tuos atvejus, kai į komandiruotę vykstama tarnybiniu lengvuoju automobiliu.“

Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Daivos Kerekeš teigimu, žymėti tarnybinius automobilius specialiais lipdukais privalo visos biudžetinės įstaigos ir organizacijos. Savivaldybėms ši tvarka tik rekomenduojama.

Vyriausybės atstovė Klaipėdos ir Tauragės apskrityse D. Kerekeš 2011 m. komentavo Pagėgių atvejį. Tuomet ji kalbėjo taip:

„Savivaldybės automobilių žymėti nėra verčiamos. Tačiau jei jos savo vidaus aktais pasitvirtino taisykles ir automobilius vis dėlto nusprendė žymėti, tai ir turėtų žymėti sąžiningai, negudrauti. Jei darbo metu automobilis pažymimas, o kai neparanku, lipdukas tiesiog nuimamas, tai nėra sąžininga bendruomenės atžvilgiu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)