„Noriu išreikšti didelį pasipiktinimą valstybės pareigūno, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko Audriaus Valotkos pasisakymu (...)“, – teigia ambasadorius penktadienį ministerijai išsiųstame rašte.

„Esu įsitikinęs, kad išsireiškimai, kuriais stigmatizuojamos ištisos tautinės grupės ir pateikiamos klaidingos ir antagonistiškai veikiančios tezės apie praeitį, labiau atitinka totalitarinių režimų, nuo kurių Lenkija ir Lietuva taip daug kentėjo XX a., istoriografijos ir propagandos kanonus nei demokratinių valstybių ir draugiškų visuomenių standartus“, – nurodo diplomatas.

Pasak K. Radziwiłło, keista ir tai, kad A. Valotka Vilniaus kraštą lygina su padėtimi okupuotose Ukrainos rytų teritorijose.

„Man ypač nemalonus situacijos Vilniaus rajone palyginimas su padėtimi Ukrainos rytuose ir tariamų separatistinių tendencijų priskyrimas šios Lietuvos dalies gyventojams“, – rašė Lenkijos ambasadorius.

„Tai itin nedera šiuo metu, kai Lenkijos ir Lietuvos tautos, įskaitant lenkų mažumą Lietuve, Rusijos agresijos sukeltame kare vienareikšmiškai yra Ukrainos pusėje“, – akcentavo jis ir pridūrė, kad tokiais pareiškimais piktavališkai gali pasinaudoti Kremliaus propagandos aparatas.

Todėl ambasadorius išreiškė viltį, kad Lietuvos institucijos ir politikai pasmerks pastaruosius A. Valotkos pasisakymus.

„(...) tikiuosi, kad Lietuvos Respublikos valdžios atstovai pasmerks elgesį ir pasisakymus, kurie neverti valstybės tarnautojo, kurio užduotimi turėtų būti viešosios tvarkos ir rimtis siekis, o ne tautinės nesantaikos kurstymas“, – nurodė K. Radziwiłłas.

Pastarąjį kreipimąsi S. Kairiui ambasada adresavo ir vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei, Tautinių mažumų departamento vadovei Vidai Montvydaitei, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkei Violetai Meiliūnaitei, Seimo narei Ritai Tamašunienei, premjerės patarėjui Artuir Liudkovski bei Užsienio reikalų ministerijos Europos šalių departamento direktoriui Edvinui Raudonikiui.

Nurodo, kad kreipėsi ir į A. Valotką, tačiau atsakymo nesulaukė

Rašte ministrui ambasadorius nurodė, kad kreipėsi ir į patį VKI vadovą, kviesdamas susitikti aptarti rezonansą sukėlusį klausimą. Tačiau, pažymėjo diplomatas, atsakymo ir A. Valotkos kol kas nėra sulaukta.

„Laiške pasiūliau susitikti pokalbiui, kad būtų pasiektas susitarimas minėtu klausimu. Deja, mano pasiūlymas liko be atsako“, – rašė K. Radziwiłłas.

Ketvirtadienį Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas A. Valotka LRT radijo laidoje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Po tokių A. Valotkos pasisakymų radijo eteryje, Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius ketvirtadienį kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti A. Valotkos teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Penktadienį kultūros ministras Simonas Kairys asmeninėje „Facebook“ paskyroje ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti.

Ministras įraše taip pat sudvejojo, ar A. Valotka, svaidydamasis tokiais pareiškimais, gali ir toliau užimti einamas pareigas.

Kultūros ministras: A. Valotka kylančias problemas turėtų spręsti, o ne jas kurti

Kultūros ministras S. Kairys sako laukiantis dar vieno rimto pokalbio su Valstybinės kalbos inspekcijos vadovu A. Valotka. Inspekcijos vadovo pasisakymus dėl lenkiškų vietovardžių Vilniaus rajone įvertinti turėsiančią komisiją inicijavęs ministras kol kas nekonkretizuoja, ar prieštaringais pareikšimais garsėjantis A. Valotka gali tęsti darbą užimame poste. Visgi, jo teigimu, akivaizdu, kad Valstybinės kalbos inspekcijos vadovas kylančias problemas turėtų spręsti, o ne jas kurti.

„Šis vadovas tikrai išsiskiria keistu savo funkcijų ir pagarbos institucijai bei valstybei supratimu. Savo pasisakymais jis turėtų spręsti problemas, o ne jas kurti. Todėl ir norisi, kad būtų išnagrinėti jo pasisakymai: ar jie deri su valstybės tarnautojo, valstybės pareigūno solidumu ar tiesiog tinkamu elgesiu“, – Eltai pirmadienį sakė S. Kairys.

„Inspekcijos vadovas jau ne pirmą kartą mėgaujasi tokiais „genialiais“ pasisakymais viena ar kita tema. Ar tai būtų ukrainiečiai, gyvenantys Lietuvoje ir pabėgę nuo karo, ar dabar Vilniaus rajono savivaldybėje vietovardžių pavadinimų klausimas“, – pažymėjo S. Kairys.

Pasak ministro, pasikartojantys aštrūs pasisakymai kelia abejonių dėl A. Valotkai patikėtų pareigų Valstybinėje kalbos inspekcijoje.

„Situacija labai aiški, todėl norisi tą įvilkti į tam tikrą procesą ir galų gale net ir proceso metu turėti dar vieną rimtą pokalbį su ponu Valotka“, – sakė S. Kairys, pridurdamas, kad kol kas turėti pokalbiai su inspekcijos vadovu nebuvo rezultatyvūs.

Audrius Valotka

A. Valtotka nemano, kad savo pasisakymais pakenkė

Savo ruožtu pats Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas A. Valotka sako ministro pozicijos nekomentuosiantis, nes nenori pakenkti inicijuotos komisijos darbui.

„Tikrai vengsiu bet ką komentuoti šiais klausimais ir tikrai galiu pasakyti, kad tokiais atvejais aš laikysiuosi eterio tylos. Tikrai negaliu dabar komentuoti“, – Eltai sakė A. Valotka ir abejojo, ar jo pasisakymai apie lenkiškus vietovardžius gali pakenkti Lietuvos ir Lenkijos santykiams.

„Kadangi stengiuosi laikytis eterio tylos, atsakysiu trumpai – ne, nediskredituoja“, – pažymėjo A. Valotka.

Visgi penktadienį Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas kreipėsi į kultūros ministrą Simoną Kairį, reikšdamas pasipiktinimą Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymais apie būtinybę Vilniaus rajone panaikinti lenkiškus vietovardžių užrašus.

Ketvirtadienį Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas A. Valotka LRT radijo laidoje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Po tokių A. Valotkos pasisakymų Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius ketvirtadienį kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti A. Valotkos teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Penktadienį kultūros ministras Simonas Kairys asmeninėje „Facebook“ paskyroje ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)