„Žinau, kad Zelenskis išreiškė savo nusivylimą“

Įtakingas JAV prezidento Joe Bideno patarėjas tikino, jog Aljansas susitarė dėl veiksmų plano, kuris Ukrainai leis tapti visateise NATO nare.

„Na, manau, kad Aljanse yra susitarimas, jog Ukrainos priėmimas į NATO dabar, kai vyksta karas su Rusija... Mes matome, kad negali būti tokio sprendimo, vykstant karui. Be to, Aljanse yra sutarimas, kad reikia sudaryti veiksmų planą.

<...> Ukrainoje jau vyksta tam tikros reformos. Taip, bet reikia padaryti daugiau žingsnių. Ir jeigu Ukraina įvykdys Aljanso keliamus reikalavimus, kaip ir kitos šalys, kurios pakviestos prisijungti, ji taip pat galės prisijungti“, – šiame renginyje kalbėjo JAV prezidento J. Bideno patarėjas J. Sullivanas.

Jake‘as Sullivanas

Jis taip pat pabrėžė, jog vyksta daugybė „diplomatinių procesų, derybų, susitikimų“.

„Užkulisiuose žmonės gal kiek kitaip kalba – pasirenka kitą retoriką. Bet šiuos dalykus atspindi tai, ką vadovai sutarė ir ką vakar pareiškė.

Žinau, kad prezidentas V. Zelenskis išreiškė savo nusivylimą dėl to, kas buvo pasakyta, kas buvo nuspręsta.

Iš Aljanso perspektyvos, žinoma, galima sakyti, kad buvo įmanoma pasiekti platesnį susitarimą. Bet svarbu pažymėti Aljanso vienybę, vykstant agresijai“, – teigė jis.

„Nepriklausomai nuo to, ko prašo Putinas“

JAV nacionalinio saugumo patarėjas J. Sullivanas toliau kalbėjo, jog Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas savo veiksmais bandė patikrinti Aljanso vienybę.

„Jis tikėjosi, jog ji subyrės. <...> Bet, kas svarbiausia, – mes galime susitelkti ir nusistatyti strateginę kryptį. Jeigu kalbėsime apie Ukrainos vietą NATO, galime pareikšti, jog jos vieta yra čia, yra tame kelyje.

Ir galiausiai, kadangi Ukrainai dar reikia atlikti tam tikrus veiksmus, norint gauti pakvietimą į NATO, šiuo metu daugelis šalių jau priima sprendimus suteikti dar daugiau pagalbos Ukrainai. Kalbu apie karinę, ekonominę paramą, kitų priemonių suteikimą. Tam, kad būtų atgrasyta Rusijos agresija ateityje“, – sakė J. Sullivanas ir pabrėžė, jog tai yra galingas ženklas.

Joe Bidenas, Volodymyras Zelenskis

JAV nacionalinio saugumo patarėjas dar pridūrė, jog Aljansas tikrai remia Ukrainą, ir dirbama kartu tam, kad šalis taptų jos nare.

Paklaustas, kaip Aljanso šalių sprendimą dėl Ukrainos ateities NATO įvertins Kremlius ir ar tai nėra silpnumo ženklas, J. Sullivanas kalbėjo apie Aljanso vienybę.

„Vykstant karui per įvairius susitikimus mes girdime Ukrainos balsą. Jie nori būti išgirsti, nori gauti daugiau. NATO narės kalbasi apie tai, kaip tas procesas vyksta.

Ir mes galbūt tikimės, jog štai – įvyks. <...>. Bet 32 demokratinės šalys iš savo skirtingų perspektyvų kalbėsis ir jų požiūris bus šiek tiek skirtingas. Klausimas – kas yra vienybė? Ar tai, kad mes turime sutarti dėl kiekvieno klausimo, net ir smulkiausio? Ar vienybė yra tai, kad mes galime turėti skirtingas nuomones, daugelį dalykų matyti iš skirtingų perspektyvų, bet matyti bendrą strateginį požiūrį?

Nepriklausomai nuo to, ką mano V. Putinas, jis turėtų suprasti, kad Aljansas yra vieningas, suderinęs savo veiksmus ir strategijas, nusiteikęs siekti savo tikslų“, – į klausimą atsakė J. Sullivanas.

Ar susitarimas bus pasiektas?

2014 metais Velse vykusiame NATO viršūnių susitikime buvo sutarta skirti 2 procentus savo BVP gynybos išlaidoms iki 2024 metų. Dabar kalbama, kad 2 procentai yra tik žemutinė riba.

Pasak JAV nacionalinio saugumo patarėjo J. Sullivano, šis skaičius pasiekiamas ne per vienus metus.

„Jau daug metų mes matome, kad Aljanso nariai didina išlaidas gynybai ir saugumui. Matau, kad daug šalių tai daro, ir pasiekti 2 procentus šiaip yra ilgas kelias, jis užtrunka ne vienus metus. Pokytis nuo Velso susitikimo dabar yra didelis.

Jake‘as Sullivanas

Kitas dalykas – vis dar dideli tarpai tarp to, ką prisižadėjo Aljanso nariai iki kitų metų įgyvendinti [ir realybės, aut. p.]. Ne visos narės padidins šias išlaidas iki 2 procentų.

Reikia suvokti realybę, kaip NATO komunikate teigiama – faktorių, veiksmų kombinacijai daro įtaką tai, kad reikia pasiekti šią ribą, jog būtų užtikrintas Aljanso saugumas ir gynyba. Visi turi nešti šią naštą“, – kalbėjo JAV prezidento J. Bideno patarėjas.

Aštrus klausimas

Ukrainietė Daria Kaleniuk, kuri yra viena Ukrainos antikorupcinės iniciatyvos lyderių, o taip pat Tarptautinio centro už Ukrainos pergalę vadovių, asmeniškai pažįstanti J. Sullivaną, jam uždavė ne patį patogiausią klausimą, sulaukusį audringų plojimų.

Moteris sakė jau dešimtmetį kovojanti su korupcija Ukrainoje. Ji priminė, jog 2014 metais Ukrainos kelyje į Aljanso narystę buvo prašyta dalyvauti derybose, vykdyti įsipareigojimus, kovoti su korupcija.

„Tačiau Rusija vis tiek įsiveržė. Šiame NATO viršūnių susitikime mes vėl girdime – Ukraina, palaukite. Dabar mano sūnus miega koridoriuje dėl oro atakų. Aš savo sūnui sakiau, kad turiu išvažiuoti ir susitikti su prezidentu J. Bidenu, jog jam nereikėtų gulėti koridoriuje.

Aš grįšiu į Kyjivą po kelių dienų ir ką man pasakyti savo sūnui? Kad J. Bidenas nepakvietė Ukrainos prisijungti prie NATO, nes jis bijo Rusijos, karo su ja? Bijo V. Putino? Ar bijo sugadinti santykius su Kremliumi?

Taigi, ar man reikėtų ruošti savo sūnų tapti kareiviu, kad galėtų eiti kovoti prieš Rusiją, kai jam sueis 18 metų?“ – klausė ukrainietė.

Padėkojęs D. Kaleniuk už jos veiklą J. Sullivanas atsiduso ir pamėgino išsisukti atsargiai dėliodamas žodžius.

„Pasakyčiau sūnui ir kiekvienam Ukrainoje, kad visas likęs pasaulis stebisi ukrainiečių narsa besipriešinant Rusijos brutaliam karui ir agresijai. Ne tik miestuose, kuriuos rusai atakuoja dronais, raketomis.

Pasakyčiau, kad JAV paspartino milžiniško kiekio pagalbos tiekimą, tai padės užtikrinti, jog drąsūs ukrainiečių kariai turės amunicijos, oro gynybos priemonių, pėstininkų kovos mašinų, išminavimo įrangos ir viso kito teritorijai apginti nuo Rusijos ir atsikovoti. Mes tai darysime ir toliau, šitai prezidentas Bidenas pažadėjo prezidentui Zelenskiui.

Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Joe Bidenas

Jis buvo aiškus ir labai tiesmukas, viešai kalbėdamas apie Ukrainos narystę NATO. Kai kas, ką sakėte apie motyvus, manau, yra visiškai nepagrįsta ir nepateisinama. Prezidentas tiesiog sakė, kad jis nepasiruošęs priimti Ukrainos į NATO, nes tai reikštų karą su Rusija. Ir kad kiekviena šalis privalo imtis reformų, ką Ukraina ir daro, bet dar reikia pažangos.

Labai svarbu užtikrinti, kad, kalbant sąžiningai, reikėtų palikti kai kurias nepagrįstas insinuacijas ir implikacijas už durų. Kai kurios sąmokslo teorijos visiškai neatspindi jokios realybės. Amerikos žmonės siekia remti drąsius Ukrainos žmonės, ir manau, kad Amerikos žmonės nusipelno dėkingumo už tą paramą, kaip ir kiti sąjungininkai.

Galiausiai turime pasakyti, kad galingiausias veiksnys čia yra Ukrainos žmonės, įskaitant jūsų sūnų, kurie neša naštą. Ir turime padaryti viską, kad jums padėtume. Aš asmeniškai tai stengiuosi daryti kasdien, kaip mes darėme pastarąsias 500+ dienų, ir, kaip jūs teisingai pastebėjote, nuo pat 2014 metų“, – atsakė J. Sullivanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)