JAV nesisavina teritorijų
 
Paklausus, kodėl vienai didžiajai valstybei – JAV yra leidžiama imtis vienokių veiksmų, kurie yra draudžiami kitai – Rusijai T. Baranauskas iš karto paaiškino esminį skirtumą tarp šių valstybių.
 
Tomas Baranauskas
„Visų pirma aiškiausias skirtumas, kurį galima pamatyti, pavyzdžiui, dabar yra akivaizdūs Rusijos norai aneksuoti Krymą, aišku, kur link yra kreipiamas scenarijus.  JAV niekada nebandė nei vienos teritorijos, į kurią įsikišo, paversti savo valstija. Ji padaro kažkokią įtaką, tvarką, bet bandymo galutinai prisijungti teritoriją nėra”, - aiškino istorikas.
 
T. Baranauskas mano, kad Ukrainoje Krymo praradimu – niekas nepasibaigtų. Būtų paskatinti tolimesni veiksmai: „Agresorius pamatys, kad po jo veiksmų viskas lieka, kaip jis ir tikėjosi, tai yra paskatinimas tolesniems veiksmams. Ukrainoje yra Rytinė dalis, kur  gyventojų dalis yra nusiteikusi palankiau, tad gali panorėti užimti ir tą teritoriją."
 
V. Putinas - ne A. Hitleris
 
Žiniasklaidoje pasirodžius V. Putino lyginimams su A. Hitleriu, istorikas mano, kad Rusijos vadovui dar tolokai iki nacistinės Vokietijos vadovo.
 
 „Ji veikė iš jėgos pozicijų, veikė atvirai. Ukrainos atveju Rusija net nedrįsta pripažinti, kad Kryme veikia jos kariai”, - „Žinių radijo” laidoje „Ryto espresso” sakė T. Baranauskas.
 
 Istoriko manymu, būtent dėl šios priežasties Rusija yra silpnesnė. Visgi pašnekovas mano, kad jos veiksmai kelia grėsmę visai pasaulinei sistemai.

Visą laidos įrašą galite išgirsti ČIA.