Ar taip galėjo būti, klausia LRT televizijos laida “Istorijos detektyvai” kartu su Virginijumi Savukynu.

Šiemet Lietuva mini penkių šimtų metų Oršos mūšio metines. “Oršos mūšis išsiskiria kaip toks ryškus pergalės motyvas, pergalės, kuri kažkiek atstato pusiausvyrą tarp Lietuvos ir Maskvos“, laidoje teigė istorikas prof. Valdas Rakutis.

Šio mūšio didvyris buvo didysis etmonas Konstantinas Ostrogiškis. Kaip laidoje „Istorijos detektyvai“ sakė istorikas Remigijus Černius, „jis buvo talentingas žmogus, ir valdovai buvo linkę proteguoti, o ypač tokiu laiku, kai vyko karai su Maskva, su Krymo totoriais.

Tai kodėl po vienuolikos metų jis buvo apkaltintas išdavyste? “Istorijos detektyvų” komanda nusprendė išsiaiškinti, kiek tiesos yra šiuose kaltinimuose. Ar galėjo taip būti, kad vienos didžiausios pergalės karvedys buvo tiesiog Maskvos agentas? O gal tai buvo šmeižtas?

Istorikas Darius Baronas griaus mitus apie senovės lietuvių religiją: „Lietuvių pagonybė buvo menkai politiškai artikuliuota“. Dar daugiau žibalo į ugnį įpils jo mintis, jog „žyniai dar labiau nei pati pagonybė primena žaltvyksles. Jas kažkur pamatai istorijos šaltiniuose, bet kuo arčiau eini, tuo mažiau matosi“. O trečioji tema – viduramžių kalavijo paslaptys

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu – šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.