Išslaptinti Šaltojo karo dokumentai rodo, kad būtent 1981–1984 metais Sovietų Sąjunga ir Vakarų pasaulis tikrai stovėjo ant prarajos krašto. Aukščiausi sovietų vadovai tikėjo, kad Jungtinės Amerikos Valstijos gali pirmos smogti branduolinį smūgį. To bijodami sovietai buvo pasiruošę pradėti karą.

Šiandien paviešinti dokumentai pateikia visa galimų įvykių seką, o amžininkų atsiminimai – liudijimus apie tai, kaip vyko pasiruošimas galimiems karo veiksmams. Istorikas Ričardas Padvaiskas tuo metu tarnavo sovietinėje armijoje ir puikiai prisimena, jog tuo metu į galimą karo grėsmę buvo žiūrima pakankamai rimtai.

„Vykdavo kompleksinės pratybos, kurių metu buvo specialios komandos ką reiktų daryti, jeigu, pavyzdžiui, įvyktų atominis bombardavimas. Atsimenu, jog aprengdavo rūbais, kurie blokavo nuo cheminių nuodų. Mes juos apsirengę atrodėme kaip kosmonautai išsilaipinę mėnulyje, o dar su jais ir lakstyti reikėdavo.“

Deja, tačiau branduolinės atakos atveju itin didelis dėmesys buvo nukreiptas į Lietuvą. KGB dokumentuose šiandien rasime gausybę nurodymų, kaip elgtis karo atveju, kokių veiksmų imtis. Žinoma, didelis dėmesys buvo nukreiptas į Lietuvoje esančius pramonės centrus, didžiuosius miestus ir ką tik pastatytą Ignalinos atominę elektrinę.

Tiesa, Lietuvoje šiam karui pradėta ruoštis gerokai anksčiau. Septintojo dešimtmečio pradžioje buvo pradėta statyti Plokštinės raketinė bazė netoli Platelių. Laidos kūrėjai rado gyvą šių statybų liudininką, gydytoją Kajetoną Meškauską. Šis puikiai prisimena visus su statybomis susijusius įvykius ir laidoje paneigs slaptumo mitą – esą apie raketinę bazę žinojo tik keletas žmonių.

„Ta paslaptis buvo tik blefas, nes visi aplinkiniuose kaimuose žinojo. Kareiviams buvo leidžiama išeiti, zona neaptverta. Stovėjo ir technika, vairuotojai važinėdavo pastoviai, žvyrą vežė. Vakare kareiviai net išeidavo išgerti į kaimą netoliese“, - slaptumo mitą paneigia pašnekovas.

Deja, tačiau statant raktinę bazę nebuvo išvengta ir absurdiškų mirčių. Liudininkas laidoje detaliai papasakos, kaip buvo statoma bazė ir su kokiais sunkumais susidurdavo tiek darbininkai, tiek darbų vadovai, tiek statybvietėje budėję medikai, kuriuo ir dirbo mūsų laidos pašnekovas Kajetonas Meškauskas.

Specialus laidos svečias – Juozas Olekas. Su juo kalbėsime apie labiausiai įkvepiančias istorines asmenybes, įvykius bei klausime, kuriam mūšiui buvęs ministras labiausiai norėtų vadovauti?

„Istorijos detektyvai“ - antradienį 22:30 val. Per LRT televiziją.