Atsakymo į šiuos sensacingus klausimus ieškos Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ šį antradienį 22.20 val. per LRT televiziją.

1939 metų kovo 23 diena. 10.30 val. Klaipėdoje prisišvartavo kreiseris „Deutschland“. Iš jo išlipo pats fiureris Adolfas Hitleris. Jį sveikino tie, kurie džiūgavo, jog Klaipėda prijungta prie nacistinės Vokietijos. Tačiau ar galėjo būti taip, kad tarp šios minios buvo žmonių, kurių užduotis – nužudyti Hitlerį? O gal buvo net keli tokie žmonės? Kokie liudytojai ir kokie šaltiniai leidžia mums tai teigti?

Antrasis laidos „Istorijos detektyvai“ tyrimas – apie Lietuvos pokarį.

1947 metų gegužės vidurys. LTSR Aukščiausios tarybos prezidiumo pirmininkas Justas Paleckis keliauja į Kauną. Prie remontuojamos kelio atkarpos, kurią įveikti galima lėtai važiuojant, krūmuose įsitaisiusi Lietuvos partizanų grupė. Jos uždavinys – sunaikinti aukščiausius kolaborantus. Vienas iš jų Justas Paleckis. Kodėl partizanai paskutinę minutę suabejojo? Ar tikrai Justą Paleckį nuo partizanų nuosprendžio išgelbėjo jo vaiko akys?

Surasti užfiksuoti liudininkų prisiminimai, menkos užuominos atskleis tai, kas dar menkai žinoma, nuplėš paslapties skraistę nuo senų mįslių.

Tikri ar menami pasikėsinimai – tik „Istorijos detektyvuose“ kartu su Virginijumi Savukynu antradienį 22.20 val. per LRT televiziją.