Tai buvo viena labiausiai specialiųjų tarnybų „sergėtų“ dienų. Šiandien akivaizdu, kad 1988-ųjų vasario 16-oji savotiškai prisidėjo prie Sąjūdžio atsiradimo.

Apie tai šį trečiadienį papasakos LRT televizijos laida „Istorijos detektyvai“.

Nenorintys pripažinti sovietų okupacijos žmonės tądien rengėsi paminėti savo laisvės dieną. Anot istoriko Arvydo Anušausko, 1988 m. Vasario 16-oji buvo šventė, kuriai specialiai rengėsi abi pusės: tiek disidentai, tiek KGB, partinės ir represinės struktūros. Kodėl buvo skiriamas toks dėmesys?

„Tai buvo savotiškas paradoksas, arba, galima sakyti, senos sistemos agonijos kulminacija, kuomet vietinė valdžia, artėjant vasario 16 dienai, desperatiškai ieškojo priemonių, ką daryti. „Užmiršti, priversti žmones užmiršti“ – buvo pajungtos visos įmanomos tuometinės valdžios jėgos tam, kad bet kokia kaina žmonės ne tik neminėtų tos dienos, bet ir negalvotų apie tai, dėtųsi, kad absoliučiai nieko čia neįvyko“, – pasakoja istorikas Česlovas Laurinavičius.

Kaip buvo rengiamasi 1988 metų vasario 16-ajai? Kaip baudė tuos, kurie norėjo paminėti Vasario 16-ąją? Kas tą dieną įvyko prie šv. Mikalojaus bažnyčios Vilniuje? Ir kaip sovietų valdžia prisidėjo prie Sąjūdžio atsiradimo?

Slaptas KGB darbuotojų filmuotas įrašas ir 1988-ųjų vasario 16-osios paslaptys – laidoje „Istorijos detektyvai“ trečiadienį 21.45 per LRT televiziją.