Tai numatančią Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisą įregistravo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Stasys Šedbaras.

„Tokia alternatyva bent iš dalies pašalintų tą situaciją, kuri buvo kilusi VTEK po to, kai, atsistatydinus buvusiam VTEK pirmininkui, vyriausias amžiumi VTEK narys nesutiko laikinai eiti pirmininko pareigų“, - sako S. Šedbaras.

Kita vertus, Seimas, priimdamas sprendimą atleisti VTEK pirmininką iš pareigų, parlamentaro nuomone, turėtų išsiaiškinti, kas iš VTEK narių galėtų ir sutiktų laikinai eiti VTEK pirmininko pareigas, ir tai išspręsti tuo pačiu Seimo nutarimu. Pasak S. Šedbaro, dabar tokia galimybė įstatyme nenumatyta.

Seimo pavasario sesijos metu du kartus buvo teikiamos VTEK pirmininko kandidatūros.

„Pirmojo pateikimo metu buvo iškeltas klausimas dėl to, kad laikinasis VTEK pirmininkas šias pareigas galimai ėjo neteisėtai, nes jis nebuvo vyriausias amžiumi, kadangi vyriausias amžiumi atsisakė vadovauti VTEK, todėl laikinąjį vadovą paskyrė vadovauti VTEK (jau nesant VTEK nuolatinio pirmininko) patys komisijos nariai. Tokia galimybė VTEK įstatyme nebuvo numatyta“, - pastebi S. Šedbaras.

Jo nuomone, šis klausimas iš dalies galėtų būti išspręstas tokiu būdu, kad, kai vyriausias amžiumi VTEK narys atsisako laikinai eiti VTEK pirmininko pareigas, jas galėtų eiti kitas po jo vyriausias amžiumi VTEK narys.

Šiuo metu VTEK įstatyme nustatyta, kad, kai VTEK pirmininkas laikinai (dėl tarnybinės komandiruotės, atostogų, laikinojo nedarbingumo ir kt.) negali eiti pareigų, jis jas paveda eiti kitam VTEK nariui, o kol nėra paskirtas VTEK pirmininkas, jo pareigas eina vyriausias pagal amžių VTEK narys.

„Jokių kitų alternatyvų įstatyme nenumatyta, nors niekas negali priversti vyriausio pagal amžių VTEK nario eiti, kad ir laikinai, VTEK pirmininko pareigas“, - sako VTEK įstatymo pataisą inicijavęs S. Šedbaras.