„Darbietis“ Seimui pateikė įstatymo pataisas, kurias patvirtinus jau kitąmet išrinkti savivaldybių tarybų nariai galėtų prarasti mandatus, jei viena ar kita forma neįtiktų juos rinkimuose iškėlusioms partijoms. R. Sargūnas siūlo nustatyti, kad tarybos mandato gali netekti tie politikai, kurie pažemino tarybos nario vardą ar „prarado partijos politinį pasitikėjimą“.

R. Sargūno siūlymu, teikimus dėl priverstinio tarybų narių atstatydinimo partijos galėtų teikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuri paprasta balsų dauguma galėtų atleisti politikus iš pareigų, į kurias jie buvo išrinkti.

Lojalumo partijai prievolę „darbietis“ savo įstatymo projekte apibrėžia vienu sakiniu: „Tarybos narys gali būti atstatydintas, jeigu prarado jį iškėlusios partijos politinį pasitikėjimą: atsisakė vykdyti partijos rinkimų programoje nurodytus tikslus ir uždavinius, išstojo iš partijos, kuri jį iškėlė kandidatu į tarybos narius“.

Savo idėją R. Sargūnas grindžia skaičiais. Tiksliau – būriu politikų, kurie pastaraisiais metais migravo iš vienos partijos į kitą.

„Pažiūrėjome statistiką po 2011 m. vykusių savivaldos rinkimų. Pirmajame etape, įvykus rinkimams, 450 su trupučiu narių atsisakė mandatų – iš pusantro tūkstančio (išrinktų tarybų narių – DELFI). Reiškia, praktiškai ketvirtis – daugiau. (…) O paskui pažiūrėjome, kokia vyko vietinių politikų migracija. Radome, kad per trejus su puse metų maždaug 90 politikų iš vienų partijų išėjo, įsiliejo į kitus junginius, į kitas partijas, nepriklausomas frakcijas ir pan.“, - DELFI teigė R. Sargūnas.

„Darbietis“ nemano, kad siūlymas eliminuoti politikus iš arenos už nelojalumą partijai gali prasilenkti su rinkėjų valia.

„Juk jis ateina su jį iškėlusia partija. Būna, vienas kitas – kada pats save iškelia. Sako, čia lyg tai rinkėjų valia. (…) Bet ir atranka viduje, ir partija viduje balsuoja, iškelia lyderius į priekį, kurie gali atsakyti už savo veiksmus. O jis paskui jeigu pasikeičia, permąsto, kitur išeina – tai aš siūlyčiau paprastai. (…) Lai jisai išeina, bet tada turėtų padėti mandatą iki kitų rinkimų“, - įsitikinęs R. Sargūnas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, jog partinio lojalumo kriterijaus negalima taikyti Seimo nariams: tai draudžia Konstitucijoje įtvirtinti principai. Su tarybų nariais situacija esą kiek kitokia, tačiau Z. Vaigauskas neslepia nuostabos, kad tarybų narių mandatų naikinimą R. Sargūnas nori patikėti būtent VRK. Anot VRK vadovo, mandatų naikinimas galėtų būti patikimas rinkėjams, tačiau kitų šalių, pavyzdžiui - Lenkijos, praktika rodo, kad tokie balsavimai labai retai būna sėkmingi.