Paviljonas nelegalus

Kaip rašė Delfi, Statybos inspekcija nustatė, kad restoranas „Fisheria“ be leidimo ant marių kranto Preiloje pastatė paviljoną. Toje vietoje tas pats pažeidimas kartojasi jau antrą kartą.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Vietos gyventojai dar liepos mėnesį Delfi žurnalistui piktinosi, kad restorano savininkai nesilaiko įstatymų. Esą restoranas „Fisheria“ be leidimų įsirengė stoginę, o šalia užimta ir valstybinė žemė. Pasirodo, gyventojų nuogąstavimai nebuvo iš piršto laužti.

Šiuos objektus valdo Neringoje gerai žinomas verslininkas Andrius Emde. Registrų centre nurodyta, kad jis vadovauja eilei Neringoje ir Vilniuje registruotų įmonių.

Vietos gyventojai liepos mėnesį Delfi teigė, kad tie patys pažeidimai marių pakrantėje buvo fiksuoti dar pernai. Galiausiai jie buvo pašalinti, o šiemet padaryti ir vėl.

Statybos inspekcija nustatė, kad statinys nelegalus

Rugpjūčio pabaigoje Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė Delfi informavo, kad Statybos inspekcija jau baigė tyrimą. Jo metu buvo nustatytas pažeidimas.

„Atlikusi patikrinimą dėl galimai neteisėtų statybos darbų Neringoje, Preilos g. 39E, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija 2023-08-25 surašė faktinių duomenų patikrinimo aktą, kuriame konstatavo, kad žemės sklypo naudotojas UAB „Martin Idea“, neturėdamas privalomo statybą leidžiančio dokumento, savavališkai pastatė neypatingosios kategorijos statinį – stoginę“, - teigė R. Kėkštienė.

Anot jos, statytojas stoginę įpareigotas nugriauti.

„Informuojame, kad Statybos inspekcija 2023-08-28 žemės sklypo naudotojui surašė savavališkos statybos aktą bei nurodė iki 2024-02-28 pašalinti savavališkos statybos padarinius“, - informavo R. Kėkštienė.

Nelegalus statinys pradėtas griauti

Vis dėlto, kaip Delfi informavo vietos gyventojai, restorano valdytojai nelaukė privalomojo nurodymo termino pabaigos ir jau dabar ėmė ardyti neteisėtą statinį. Prieš kelias dienas prasidėjo pastato ardymo darbai.

Jie su Delfi pasidalino nuotraukomis, kuriose matyti, kaip darbininkai išardo stoginės elementus.

„Ardo kruopščiai, numeruoja. Matyt, kad būtų lengviau atstatyti pavasarį“, - Delfi teigė vietos gyventojas, kuris prašė nenurodyti jo tapatybės, tačiau jo vardas ir pavardė redakcijai žinomi.

Kaip nustatė statybos inspekcija, žemės sklypo naudotojas yra UAB „Martin Idea“. Būtent jam ir surašytas privalomasis nurodymas nugriauti stoginę. Registrų centro duomenimis, šios įmonės vadovas yra A. Emde, vienintelė akcininkė – Živilė Cirtautaitė.

Delfi bandė susisiekti su A. Emde, tačiau jis į elektroniniu paštu siųstus klausimus neatsakė. Jeigu atsakymus gausime vėliau, tekstą papildysime.

Toks pat pažeidimas jau buvo užfiksuotas anksčiau

Delfi primena, kad tas pats pažeidimas jau buvo užfiksuotas ir anksčiau.

„Statybos inspekcija, gauto skundo pagrindu atlikusi statybos patikrinimą Preilos g. 39E, Neringoje, nustatė, kad minėtu adresu buvo savavališkai pastatytas inžinerinis statinys – stoginė. Statytojui 2020-09-01 buvo surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius iki 2021-03-31 (PN).

2021 m. kovo mėn. buvo gautas statytojo prašymas pratęsti PN vykdymo terminą. Atsižvelgus į statytojo prašymą PN įvykdymo terminas buvo pratęstas 3 mėnesiams iki 2021-06-04.
2021-06-11 atliktus pakartotinį patikrinimą buvo nustatyta, kad PN neįvykdytas. Atsižvelgdama į tai, Statybos inspekcija kreipėsi į antstolį su prašymu priimti vykdyti PN priverstinai ir pradėti vykdomuosius veiksmus.

2021-09-24 nutartimi Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai paskyrė statytojui baudą už Statybos inspekcijos surašyto PN nevykdymą.

2022-12-29 Statybos inspekcija po statytojo gauto pranešimo apie stoginės nugriovimą atliko patikrinimą ir konstatavo, kad PN įvykdytas – stoginė nugriauta“, – nurodė R. Kėkštienė.
Ardomas pastatas Preiloje

Nacionalinė žemės tarnyba nustatė pažeidimą

Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas liepą Delfi teigė, kad šiuo atveju pernai buvo fiksuotas pažeidimas.

„NŽT, gavusi pranešimą dėl galimų pažeidimų Preilos 39E, 2022-10-11 atliko žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikrinimą. Patikrinimo metu nustatytas pažeidimas pagal ANK 110 str., t.y. nustatyta, kad lauko terasa yra įrengta valstybinėje žemėje. 2023-01-12 dėl šio pažeidimo buvo skirtas įspėjimas ir įpareigojimas pažeidimą pašalinti“, – nurodė R. Golubovas.

Jo teigimu, dėl užimtos valstybinės žemės šiuo metu priemonių turi imtis Neringos savivaldybė, nes žemės sklypas jai yra perduotas.

„2023-05-16 atliktas pakartotinis patikrinimas ir nustatyta, kad pažeidimas nėra pašalintas, todėl NŽT kreipėsi į Neringos savivaldybę, kad ši spręstų klausimą dėl galimai jos teisių pažeidimo, nes valstybinės žemės sklypas yra perduotas valdyti savivaldybei.

Taigi, šiuo metu Neringos savivaldybė turėtų priimti sprendimą dėl tolimesnių veiksmų ir savo teisių gynimo“, – informavo R. Golubovas.

Delfi tyrimo detalius duomenis galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)