„Pasiilgau akademinio darbo“, - DELFI teigė R. Lopata.

Politologas pasakojo Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute dėstantis puse etato. Puse etato R. Lopata dirba ir Vilniaus universiteto rektoriaus patarėju.

R. Lopata 1999-2009 m. ėjo Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus pareigas.

Neoficialiai kalbama, kad R. Lopatos ir Baltijos agroverslo institutą valdančios įmonių grupės „Arvi ir Ko“ vadovų keliai išsiskyrė dėl nepasitenkinimo politologo komentarais viešumoje. Ši įmonių grupė palaiko gana glaudžius kontaktus su socialdemokratais. Pats R. Lopata teigia, kad su buvusiais darbdaviais išsiskyrė labai gražiai.

Pastaruoju metu vieši R. Lopatos komentarai apie tai, kad neva bendrovė „Lietuvos dujos“ atsisakė pateikti ieškinį Rusijos dujų tiekėjui „Gazprom“ tarptautiniame arbitraže, sulaukė griežtos socialdemokratų lyderio ir premjero Algirdo Butkevičiaus kritikos.

„Ponas R. Lopata yra melagis ir gaila, kad profesoriai skleidžia melagingą informaciją. Ir, aišku, jis turės tą informaciją paneigti. Aš tos informacijos negirdėjau, bet vis dėlto mes kiekvienas privalome už savo žodžius atsakyti – nes tai yra melas, netiesa, ir man gaila kalbėti apie tai pirmiausia dėl tų žmonių, kurie deda pastangas derėtis su „Gazprom“, nes yra pasiektas tam tikras rezultatas pusiaukelėje, nes ta nuolaida pritaikyta nuo 2013 metų sausio 1 dienos iki 2016 metų sausio 1 dienos, ir yra pasirašyta sutartis ir joje visiškai nėra nieko apie arbitražą Stokholme“, - birželio mėnesį sakė A. Butkevičius.

R. Lopata buvo teisus, nes kalbėjo ne apie Vyriausybės ieškinį prieš „Gazprom“, o „Lietuvos dujų“. Susiderėjusi su Rusijos dujų milžine įmonė išties nepateikė ieškinio Stokholmo arbitražui, bet Vyriausybės ieškinys liko.

Dar gegužės mėnesį pats A. Butkevičius yra sakęs, kad „Lietuvos dujos“ ieškinį arbitražui pateiks tuo atveju, jeigu su „Gazprom“ nepavyks susitarti dėl teisingos dujų kainos. Derybos su „Gazprom“ „Lietuvos dujoms“ buvo sėkmingos. Nors oficialių duomenų nėra, tačiau neoficialiai buvo kalbama, kad kaina sumažėjo apie 20 proc.