Kėdainiečių vaikams – per 10 mln. eurų

Kaip informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, per praėjusius metus vaiko pinigus Kėdainiuose gavo 8,5 tūkst. vaikų. Tam buvo skirta 10,2 mln. eurų.

Kiek pinigų šiemet bus išmokėta vaikus auginančioms Kėdainių rajono gyventojų šeimoms, kol kas dar tiksliai nesuskaičiuota.

Padidinus vaiko pinigus, tam, kad visos šalies vaikai gautų išmokas, iš valstybės biudžeto numatyta apie 692 milijonai eurų. Visoje šalyje vaiko pinigus gaus daugiau kaip pusė milijono vaikų.

Šis savivaldybės buhalterės įrašas socialiniuose tinkluose sukėlė abejonių žmonėms, tad dėl jo buvo kreiptasi į policiją. (Socialinio tinklo facebook.com nuotr.)

Išmokėjo vaiko pinigus „į priekį“


Ministerija teigia, kad vaiko pinigai mokami kartą per mėnesį iki 25-osios mėnesio dienos. Tad jei dar pinigų negavote, reikia tiesiog palaukti. Tačiau tie, kurie gavo dvi ar tris išmokas už vaikus, turėtų susisiekti su Kėdainių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriumi ir susitarti dėl permokų grąžinimo.

Yra ir kitas variantas – negrąžinti permokėtų pinigų, bet nusiteikti, kad kitą mėnesį vaiko pinigai jums nebus pervesti. Vaiko pinigai vėl bus pervedami tada, kada išsilygins permoka, kurią gavote sausio mėnesį.

Buhalterė pasidalino prašymu socialiniame tinkle


Įvykus šiam nesusipratimui, savivaldybės buhalterė Dalia Vaitkutė fesibuke pasidalino informacija apie tai, ką reikėtų daryti gavus vaiko pinigų permoką. Taip pat prisegė sąskaitos numerį, kur reikėtų grąžinti permoką.

Tačiau šis skelbimas sukėlė abejonių ir mamos apie tokį įrašą pranešė… policijos pareigūnams.

Netrukus įrašas iš socialinių tinklų buvo pašalintas.

„Mūsų kaimo ir kaimynų kaimo bendruomenių puslapiuose sklinda ši informacija atseit iš savivaldybės, tačiau ji mums pasirodė įtartina ir mes kreipėmės į policiją. Ar yra daugiau nukentėjusiųjų dėl šitų apsimetėlių? Nuo kada pašalpas feisbuke dalina?“ – teiravosi viena mama.

Vėliau ji pridūrė, kad daug kam kilo įtarimas, kodėl permokas gavę tėvai yra ieškomi per socialinius tinklus, kai savivaldybė turėtų turėti visą reikalingą informaciją ir tokiu pranešimu pasidalinti asmeniškai su žmonėmis.

Kėdainių rajono savivaldybėje yra per 6 tūkst. šeimų, kurios gauna vaiko pinigus. Šiais metais vaiko pinigai didėja – sieks 96,25 Eur, kai pernai vaiko pinigai siekė 85,75 Eur.

Parašė ir savivaldybė


Vėliau jau panašaus turinio pranešimas pasirodė ir oficialiame Kėdainių rajono savivaldybės feisbuko puslapyje.

„Kėdainių rajono savivaldybės administracija informuoja, kad š. m. sausio 15 d. dėl techninių kliūčių AB Swedbanke esantiems gavėjams, gyvenantiems Kėdainių rajono savivaldybės kaimiškose seniūnijose (išskyrus Kėdainių miesto seniūnijos gyventojus), buvo pervestos dvigubos vaiko išmokos (visos vaiko išmokų rūšys). Prašome vieną išmoką grąžinti į savivaldybės administracijos banko sąskaitą, iš kurios buvo mokami pinigai. Atsiprašome už nesklandumus. Negrąžinus vienos išmokos, 2024 m. vasario mėn. vykdant išmokų vaikams mokėjimą už sausio mėn. išmokos dydis bus neišmokėtas arba sumažintas, išmokant priklausantį skirtumą“, – rašoma pranešime.

Ministerija teigia, kad vaiko pinigai mokami kartą per mėnesį iki 25-osios mėnesio dienos. Tad jei dar pinigų negavote, reikia tiesiog palaukti.

Vaiko pinigus gali gauti ir pilnamečiai


Vaiko pinigai bendrąja tvarka mokami kiekvienam vaikui iki tol, kol jam sueis 18 metų, tačiau jeigu aštuoniolikmetis dar mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, jam taip pat priklauso vaiko pinigai.

Paaiškėjo, kad vaiko pinigus išmokėti galima iki kol asmeniui sukaks 23 metai, žinoma, tik tokiu atveju, jei jis mokosi mokykloje.

Tačiau tokiu atveju, kai sulaukiama pilnametystės dar besimokant mokykloje, tam, kad būtų mokami vaiko pinigai, vienas iš tėvų arba pats vaikas turi pateikti prašymą.

Prašymą gauti išmoką vaikui galite pateikti elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) spis.lt ar tiesiogiai kreipdamiesi į savivaldybę.

Gausios šeimos gauna didesnius vaiko pinigus


Šeimos, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, taip pat gauna ir didesnius vaiko pinigus. Didesni pinigai mokami nevertinant šeimos pajamų.

Jei šeimoje auga trys ir daugiau vaikų, už kiekvieną vaiką mokami ne tik vaiko pinigai – 96,25 euro vaikui, bet ir papildoma išmoka už kiekvieną vaiką po 56,65 euro.

Vadinasi, jei šeima turi tris vaikus, jiems išmokama bendra vaiko pinigų suma siekia 458,7 euro. Jei šeima augina keturis vaikus, išmokama vaiko pinigų suma siekia 611,55 euro.