Neseniai sukurtas puslapis „Wileńska Republika Ludowa - Виленская Народная Республика“ jau turi daugiau nei 200 šalininkų. Puslapio kūrėjai neslepia palaikantys Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“ Ukrainoje ir transliuoja Lietuvai priešiškas žinutes.

Štai ketvirtadienį paskelbta Gedimino pilies bokšto nuotrauka su lenkišku prierašu „Jau netrukus nebeliks šios keistos vėliavos virš lenkiško miesto“.

Puslapio kūrėjai reikalauja į Lietuvos sostinę įvesti „žaliuosius žmogeliukus“ iš Lenkijos ir įvykdyti referendumą.

Ketvirtadienį vakare šis „Facebook“ puslapis jau buvo neprieinamas.

LLRA frakcijos narys: tai pigi provokacija

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos Vilniaus taryboje narys Edvardas Trusevičius patikino, kad ši grupė jam primena pigią provokaciją.

Edvardas Trusevičius
„Grupės kūrėjai, viso šito organizatoriai, turėtų prisiminti, kad teisė laisvai reikšti mintis nėra absoliuti ir ji negali kirstis su kitais Lietuvos įstatymais. Vertinant šią socialinę grupę, pasakyčiau gana banaliai – tai yra pigi provokacija. Artėja rinkimai, tad tai galima sieti ir su tuo, kas vyks kovo 1-ąją dieną. Tai yra su savivaldos rinkimais. Ir su įvairių grupuočių, kurios veikia ir Ukrainoje, veikla. Tiems žmonėms, kurie tai daro, reikėtų gerai pagalvoti apie tai, ko jie siekia. Man tai primena tiesiog žmonių kurstymą“, – DELFI sakė E. Trusevičius.

Jis neatmeta galimybės, kad šią grupę galėjo įkurti ne lietuviai.

Tikisi teisėsaugos institucijų reakcijos

„Manau, kad šiuo metu Lietuvoje gyvenantys ir blaiviai mąstantys žmonės neabejoja, kad Lietuvoje gyvenantys lenkų ar rusų tautybės asmenys yra lojalūs Lietuvos Respublikos piliečiai. Nemanau, kad blaiviai mąstančiam žmogui kiltų mintys apie tokių sambūrių organizavimą“, – įsitikinęs jis.

E. Trusevičius mano, kad šiuo atveju galėtų susidomėti prokuratūra.

„Aš manau, kad šiuo atveju žiniasklaida atliks labai gerą vaidmenį, nes apie tai informuosite visuomenę, o kartu apie tai sužinos ir teisėsaugos institucijos. Jei tai yra viešai paskleista informacija, jos privalės kažkaip į tai sureaguoti. Savo ruožtu aš paraginčiau teisėsaugą imtis atitinkamų veiksmų, kad būtų įvertina, kas ir kokiais būdais galimai bando kurstyti tautinę nesantaiką, ir dėl to imtis atitinkamų veiksmų“, – patarė E. Trusevičius.

VSD neatmeta „nedraugiškų valstybių“ veiklos varianto

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas spaudai Vytautas Makauskas paklaustas, ar dėl šio atvejo bus pradėtas tyrimas, DELFI patikino, kad tokius atvejus VSD tiria nuolat.

„VSD darbas yra nuolat stebėti tokius dalykus. Mes nustatinėjame, kas per asmenys skleidžia tokią informaciją ir žiūrime, ar tai yra nedraugiškų valstybių inicijuotos akcijos. Jeigu bus išsiaiškinta, kad Lietuvos įstatymai iš tiesų buvo pažeisti, bus imtasi kitų priemonių. Į šią grandinę įsijungs ir teisėsaugos institucijos“, – patikino jis.

Paklaustas, ar tai gali būti sistemingi veiksmai, nes panašios grupės kuriasi ir Lietuvoje, ir Latvijoje, jis patikino, kad tai taip pat gali būti įvertinta.

Analogas Latvijoje: „Latgalos liaudies respublikos“ gerbėjai

Latvijos saugumo policija susidomėjo socialiniuose tinkluose populiarėjančia „Latgalos liaudies respublikos“ idėja, skelbia rus.DELFI.lv.

Socialiniame tinkle „Facebook“ skelbiamas „Latgalos liaudies respublika“ vėliavos paveikslėlis. Taip pat pateikiamas ir Latvijos žemėlapis, kuriame atskirta „Latgalos liaudies respublika“.

Latvijos saugumo policija įsitikinusi, kad idėjų, prieštaraujančių šalies teritorinio vientisumo principams, skleidimas viešojoje erdvėje naudingas Rusijos geopolitiniams interesams.

Latvijos saugumo policija prašo žmonių, pastebėsiančių atvejų, kai Latvijos valstybė vėliava naudojama provokacijoms ir kitais būdais, neatitinkančiais Latvijos interesų, nedelsiant pranešti pareigūnams.