Palangoje yra nemažai NT, kurį valdo švietimo ir gydymo įstaigos. Kai kurios jį teigia naudojančios tiesioginei savo veiklai, kitos neslepia, kad patalpose ir poilsiaujama. Esą suteikiant pigesnes poilsio paslaugas taip yra motyvuojama bendruomenė.

Nuoma už 20 eurų su PVM

Daugiausiai nekilnojamojo turto Palangoje valdo Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

Štai Vytauto g. 1 esantis sklypas visai šalia jūros, pušyne. Jo plotas – 1.0500 ha. Panaudos sutarties pagrindu šį sklypą valdo Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Universitetas, Registrų centro duomenimis, valdo šiame sklype esančius 3 pastatus: 732 kv. m. poilsio pastatą, 167 kv. m. klubą ir 24 kv. m. katilinę. Visi šie pastatai statyti dar sovietmečiu.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Registrų centro duomenimis, taip pat valdo poilsio pastatą, esantį Plytų g. 38. Jo bendrasis plotas – 1256 kv. m.

Trečias statinių kompleksas yra Vydūno al. 4. Šiam kompleksui priklauso institutas su klinika (bendrasis plotas – 2851 kv. m.), ir laboratorinis korpusas (1506 kv. m.). Pirmo pastato naudojimo paskirtis – gydymo, antro – mokslo.

Tiesa, Registrų centre nurodyta, kad antrojo pastato 2 kv. m. nuo 2020 m. išnuomoti UAB „Sanitex“.

Dar vieną poilsio pastatą pačiame Palangos centre – J. Basanavičiaus g. 11 – taip pat valdo LSMU. Jo bendrasis plotas – 341 kv. m.

Delfi universiteto paklausė, kaip šis naudoja patalpas, esančias Palangoje. Ar šiose patalpose teikiamos poilsio ir nuomos paslaugos? Jei taip, ar čia patalpas poilsiui gali išsinuomoti visi norintys ir kiek parai nuoma kainuoja? Kiek per metus kainuoja šių patalpų išlaikymas?

LSMU pateikė štai tokį atsakymą: „LSMU studijų, mokslo, klinikinės praktikos vienovės užtikrinimą ir kitas susijusias veiklas vykdo padaliniuose, kurie yra Kauno mieste ir rajone, taip pat Radviliškio rajone, Baisogaloje ir Lietuvos pajūryje.
Viešbutis Palangoje

Palangoje veikia LSMU Neuromokslų instituto Palangos klinika, tad pajūryje esantys pastatai naudojami įvairiai Universiteto veiklai – studijoms, mokslui, klinikinei praktikai ir kitoms.

LSMU savo strateginiame veiklos plane 2022-2026 metams yra iškėlęs uždavinį stiprinti LSMU darbuotojų sveikatą, o sveikos, motyvuojančios ir visapusiškai prisidedančios prie darbuotojų ir studentų gerovės aplinkos sukūrimas yra neatsiejama šio uždavinio dalis.“

Anot universiteto, kai kuriose patalpose apsistoti gali visi norintys. Vasaros sezoną nuomos kaina parai siekia 20 Eur su PVM.

„Dėl pastato Basanavičiaus g. 11 sudaryta nuomos sutartis. Kitose poilsiavietėse, kurios yra eksploatuojamos, gali apsistoti visi norintys. Vienos vietos sausio–birželio, rugsėjo–gruodžio mėn. paros kaina – 11,00 Eur (su PVM); liepos–rugpjūčio mėn. – 20,00 Eur (su PVM).

2023 m. II pusmetį ir vėlesniais metais LSMU spręs dėl turto investavimo ir tolesnės eksploatacijos“, - nurodė universitetas.

Patalpų netgi trūksta

Antras pagal valdomą turtą Palangoje – Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras. Pirmasis objektas yra Žemaičių g. 17. Tai – poilsio pastatas, kurio bendrasis plotas – 967 kv. m.

Gedimino g. 5 ši profesinė mokykla taip pat valdo 2 pastatus. Tai – mokymo pastatai. Pirmo bendrasis plotas – 64 kv. m. Antro – 602 kv. m.
Žemaičių g. 17, Palanga

Kaip naudojamos šios patalpos? Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro atstovė Inga Švilpauskienė pateikė štai tokį atsakymą: „Pastatas, adresu Gedimino g. 5, Palangoje, yra mokslo paskirties pastatas, kuriame veikia Karaliaus Mindaugo PMC struktūrinis padalinys – Pajūrio skyrius (Skyrius), Skyriaus pagrindinė švietimo veiklos rūšis – profesinis mokymas, apgyvendinimo paslaugos šiame pastate neteikiamos. 2022-2023 m. pagal 8 pirminio ir tęstinio profesinio mokymo programas (masažuotojo, paramediko, socialinio darbuotojo padėjėjo, slaugytojo padėjėjo, kosmetiko, vizažisto, gyvūnų prižiūrėtojo, dekoratyvinio želdinimo darbuotojo) Skyriuje mokėsi apie 400 mokinių. Pasatas, adresu Žemaičių g. 17 Palangoje, yra mokinių, besimokančių Skyriuje bendrabutis.“

Anot jos, šių patalpų atsisakyti neplanuojama: „Karaliaus Mindaugo PMC neplanuoja atsisakyti patalpų pastatuose adresais Gedimino g. 5 ir Žemaičių g. 17 Palangoje, kadangi pagal vykdomų formalių ir neformalių profesinio mokymo bei visuomeninės veiklos apimtis ne tik kad neturi nereikalingų patalpų, atvirkščiai, Pajūrio skyriui trūksta patalpų siekiant išnaudoti maksimalų profesinio mokymo pajėgumą bei vykdyti kokybišką, darbų saugą bei higieną atitinkantį profesinį mokymą, tuo pačiu, pagerinant mokymo ir mokymosi sąlygas mokiniams bei mokytojams.“

Galiausiai ji pridūrė, kad pastatuose adresais Gedimino g. 5 ir Žemaičių g. 17 Palangoje neteikiamos poilsio ir nuomos paslaugos.

Patalpas išsinuomoti gali visi norintys

Tuo metu Palangoje, S. Dariaus ir S. Girėno g. 37 sklype, Kauno technologijos universitetas valdo keturis poilsio pastatus. Pirmo bendrasis plotas – 1065 kv. m., antro – 522 kv. m., trečio – 375 kv. m., ketvirto – 3563 kv. m. Trys pirmi pastatai 2016 m. buvo remontuoti. Dėl paskutinio didžiausio pastato yra sudarytos 4 nuomos sutartys. Trys su juridiniais asmenimis, viena – su fiziniu asmeniu.

Kauno technologijos universiteto atstovė Rūta Budvytytė teigė, kad minimas objektas yra KTU poilsio bazė „Politechnika“.
S. Dariaus ir S. Girėno g. 39, 41, Palanga

Anot jos, čia patalpas gali išsinuomoti visi norintys: „Čia patalpos naudojamos universiteto reikmėms, o taip pat visiems norintiems siūlomi vienviečiai, dviviečiai, triviečiai, keturviečiai, šeimyniniai kambariai ir apartamentai. Vienu metu poilsiavietėje gali apsistoti iki 350 asmenų.
Kambarius galima užsisakyti internetu per KTU puslapį, „Booking“ platformą arba telefonu, tačiau prioritetine tvarka ši galimybė suteikiama KTU darbuotojams, kurių šiuo metu universitetas turi daugiau nei 2 tūkst.“
J. Basanavičiaus g. 11, Palanga

Kaip nurodė R. Budvytytė, universitetas neturi planų šių patalpų atsisakyti: „KTU neturi planų atsisakyti šios poilsiavietės – tiek dėl universiteto poreikių, tiek dėl galimybės savo darbuotojams išsinuomoti vietą ir nebrangiai pailsėti Palangoje. Tai viena iš papildomų naudų darbuotojams.“

O kiek šių patalpų nuoma kainuoja? „Kalbant apie kainas, vienviečio, dviviečio, triviečio, keturviečio, šeimyninio kambario ir apartamentų kaina parai skirtingais sezono periodais, skirtingose vilose svyruoja nuo 14 (vienvietis) iki 101 (apartamentai) eurų.

2022 metais už apgyvendinimą buvo surinkta 280 tūkst. Eur. Dėl energetinės krizės, taip pat poilsio bazėje nemokamai apgyvendintų 38 Ukrainos piliečių, išlaidos buvo kiek didesnės ir sudarė 313 tūkst. Eur.“

Universiteto bendruomenė gali poilsiauti

Tuo metu Vilniaus universitetas valdo 1787 kv. m. bendrojo ploto poilsio pastatą Palangoje, Birutės al. 37A. Taip pat universitetas valdo 50 proc. dviejų poilsio pastatų, esančių Birutės al. 35, dalis. Ir tuo pačiu adresu esančius poilsio pastatą ir du ūkinius pastatus.

Vilniaus universiteto kancleris Raimundas Balčiūnaitis atsakė į klausimą, kaip šie pastatai naudojami. „Vilniaus universitetas šiuo metu naudoja tik mūrinį poilsio paskirties pastatą kaip mokymų ir praktikų bazę, kadangi likusių dviejų medinių pastatų nuosavybė valstybei pilna imtimi nepriklauso. Po ½ minėtų pastatų nuosavybės teise valdo privatus juridinis asmuo. Kol nebus pasiektas susitarimas dėl dalių atskyrimo, tol nebus galima tvarkyti ir žemės sklypų atidalinimo procedūrų bei pradėti pastato rekonstravimo darbų, kad galima būtų juo naudotis“, - teigė R. Balčiūnaitis.
Plytų  g 38, Palanga

Jo teigimu, jeigu patalpos laisvos, jas gali išsinuomoti visi norintys, tačiau tokių atvejų esą beveik nepasitaiko: „Jeigu patalpos yra laisvos (tuo metu ten nevyksta mokymai ar praktikos), jos gali būti nuomojamos kaip poilsio patalpos tiek VU bendruomenės nariams, tiek išorės klientams. Tačiau pirmenybė teikiama VU bendruomenės nariams, todėl išorės klientams galimybės išsinuomoti kambarius yra labai stipriai ribotos ir praktiškai tokių nuomos atvejų beveik nepasitaiko.“
Kiek per metus tokių patalpų išlaikymas kainuoja? „Centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojo (Turto banko) duomenų bazėje deklaruotos VU naudojamo pagrindinio pastato (Birutės al. 37A) sąnaudos už šildymą, elektrą ir vandenį praėjusiais metais sudarė beveik 39 tūkstančius eurų“, - teigė VU atstovas.
Birutės al. 35, Palanga

Jo teigimu, šių patalpų atsisakyti neketinama: „Vakarų Lietuvoje Vilniaus universitetui labai trūksta patalpų visoms planuojamoms praktikų ir mokymų veikloms atlikti, todėl turimų patalpų atsisakymas būtų neracionalus. Priešingai, su turto bendrasavininku ieškome galimybių, kaip pagerinti turimo turto būklę ir pritaikyti universiteto bendruomenės poreikiams.“

Svarstys klausimą dėl patalpų atsisakymo

Birutės al. 23 esančius poilsio namus valdo Vytauto Didžiojo universitetas. Jų bendrasis plotas – 755 kv. m.

„Šių patalpų valdytoju VDU tapo po integracijos su Aleksandro Stulginskio universitetu 2019 m. Nuo 2022 metų patalpos naudojamos Ukrainos karo pabėgėlių apgyvendinimui. Atkreipiame dėmesį, kad patalpos nėra pritaikytos naudoti šaltojo sezono metu“, - kaip naudoja šias patalpas, Delfi paaiškino Vytauto Didžiojo universitetas.

Anot jo, poilsio ir nuomos paslaugos šiose patalpose nėra teikiamos. Patalpų išlaikymo sąnaudos per metus siekia 37 tūkst. eurų.

Ar nėra planų šių patalpų atsisakyti perduodant jas Turto bankui? „Šių patalpų klausimą artimiausiu metu planuojama svarstyti VDU Senate ir Taryboje“, - teigė universiteto atstovai.
Birutės al. 37A teritorija, Palanga

Ligoninė patalpų atsisakyti neketina

O štai Birutės al. 51 gyvenamąjį namą (bendrasis plotas – 32 kv. m.) ir poilsio pastatą (bendrasis plotas – 464 kv. m.) pagal turto patikėjimo teisę, Registrų centro duomenimis, valdo Sveikatos apsaugos ministerija. Tiesa, ji su VšĮ Respublikine Šiaulių ligonine yra sudariusi panaudos sutartį.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas atsakė į Delfi klausimą, kaip ligoninė naudoja šias patalpas: „Šiose patalpose nuo 2000 metų veikia Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinikos Krizių intervencijos, priėmimo, konsultacijų ir psichosocialinės reabilitacijos skyriaus Palangos dienos stacionaras. Jo veikla yra sezoninė, t.y. veikia šiltuoju metų laiku, kuomet nereikia šildyti patalpų. Minėtame stacionare teikiamos psichosocialinės reabilitacijos intervencijos paslaugos. Pacientus konsultuoja psichiatrai, psichikos sveikatos slaugytojai, psichologai, socialiniai darbuotojai, vyksta edukacijos, plėtojami rutininiai savirūpos bei laisvalaikio praleidimo pacientų įgūdžiai, stebimi socialiniai įgūdžiai ir galimybės pasirūpinti savimi savarankiškai. Pacientai keičiasi kas dvi savaites. Vieną pamainą sudaro 16 pacientų, kuriuos, kaip ir numatyta reikalavimuose, lydi 4 psichiatrijos specialistai. Per metus iš viso organizuojamos 6, kartais 7 pamainos.“

Anot jo, šiose patalpose nėra teikiamos poilsio ir nuomos paslaugos.

„Patalpų sąnaudos 2022 m. siekė 64 363 Eur, o pajamos 57 864 Eur. Skirtumą Respublikinė Šiaulių ligoninė dengia iš savo lėšų“, - teigė M. Pauliukas.
Vydūno g 4, Palanga

Jo teigimu, planų atsisakyti šių patalpų nėra.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Julijanas Gališanskis pateikė štai tokį atsakymą: „Ministerija turto, nurodyto paklausime, savo funkcijoms vykdyti nenaudoja. Nekilnojamasis turtas, esantis Palangoje, Birutės al. 51 ir S. Dariaus ir S. Girėno g. 9, yra valstybei nuosavybės teise priklausantis turtas, kurį Ministerija iki š. m. birželio 29 d. valdė patikėjimo teise.

Ministerija pirmiau minėtą nekilnojamąjį turtą iki š. m. birželio 29 d. buvo perdavusi panaudos pagrindais Viešajai įstaigai Respublikinei Šiaulių ligoninei (toliau – Ligoninė). Vadovaujantis Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos 1999 m. spalio 14 d. išduota licencija Nr. 784, Ligoninei adresu Birutes al. 51, Palangos m., Palangos m. sav., suteikta teisė verstis asmens sveikatos priežiūros veikla ir teikti bendrąją asmens sveikatos priežiūros – psichiatrijos dienos stacionaro – paslaugą.

Pažymėtina, kad perduodami pastatai yra dviejų gatvių sankirtoje, t. y. vienas pastatų kompleksas, turintis du skirtingus adresus (Birutės al. 51 ir S. Dariaus ir S. Girėno g. 9).

Vykdant 2019 m. rugsėjo 26 d. Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo Nr. I-1367 3 ir 36 straipsnių pakeitimo įstatymo Nr. XIII-2443 3 straipsnio 3 dalį, Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2023 m. birželio 7 d. nutarimu Nr. 444 „Dėl valstybei nuosavybės teise priklausančio turto perdavimo pagal valstybės turto patikėjimo sutartis“, be kita ko, nusprendė, kad Ligoninei panaudos pagrindais perduotas valstybės turtas, įskaitant nekilnojamąjį turtą, esantį Palangoje, Birutės al. 51 ir S. Dariaus ir S. Girėno g. 9, perduodamas valdyti patikėjimo teise pagal valstybės turto patikėjimo sutartį, kaip tai numato Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo 36 straipsnio 2 dalis.

Vykdant pirmiau nurodytą Vyriausybės nutarimą, tarp Ministerijos ir Ligoninės 2023 m. birželio 30 d. sudaryta Valstybės turto patikėjimo sutartis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)