„Vardan ko ji pasikalbėjo (su Lukašenka ir prieš tai - su Putinu)? Vardan to, kad Europos pasienyje nežūtų žmonės nuo šalčio. Dėl šito dalyko, aš manau, kad ji yra visiškai teisi.

Negalime leisti sudrebinti Europos vertybinių pamatų žmonių mirtimis. Ir vienaip ar kitaip mes juos iš ten turime, ar išsiųsti, ar paimti, ar paprašyti mūsų draugų kur nors Ukrainoje ar Moldovoje paimti į savo kokias nors stovyklas. Bet žmonės ES pasienyje neturi mirti nuo šalčio“, – „Info TV“ laidai „Info diena“ sakė P. Vaitiekūnas.

Buvęs Lietuvos diplomatijos vadovas aiškino, kad Europa, visų pirma, tai yra ne teritorija.

„Tai yra ne priešų apgulta tvirtovė. Europa tai yra tam tikrų vertybių (sistema). Europos fundamentas tai yra humanistinės vertybės. Tai, visų pirma, yra žmogaus teisės ir žmogaus laisvės, demokratijos, įstatymo viršenybė“, – dėstė P. Vaitiekūnas.

Pasak jo, tai reiškia, kad visa ko pagrindas yra žmogus.

„Yra tokia aksioma, aš ją suformuluočiau, kad Europos pasienyje neturi mirti nuo šalčio žmonės. Jeigu Europos pasienyje mirs žmonės nuo šalčio, tai bus toks smūgis Europos vienybei, kad sudrebės patys pamatai“, – sakė P. Vaitiekūnas.

Mano, kad tai tik laikina pergalė

Buvęs diplomatas įsitikinęs, kad tokie pokalbiai yra tik laikina A. Lukašenkos ir V. Putino pergalė.

„Šiuo metu tarsi atrodo, kad Rusija ir Baltarusija pasiekė tam tikrų nuolaidų iš Europos. Bet, kas iš tikrųjų pasiekė nuolaidų? Dėl ko padarytos nuolaidos? Dėl žmonių gyvybės“, – sakė P. Vaitiekūnas.

Jo nuomone, ilgalaikėje perspektyvoje laimės europiečiai.

„ Nes paimkite paprastą žmogų, eilinį rusą, mažą žmogų iš gatvės, kuris visus valdžios žodžius ir veiksmus pasimatuoja ant savęs, ir jis mato, kad Europa yra kitokia. Rusai ir baltarusiai dabar aiškina saviems žmonėms, kad mes (europiečiai) esame tokie patys, mes nepriimame, moterys su vaikais miršta.

Tai yra propaganda. Tai yra informacinio karo paveiksliukas, kurį reikia sugriauti, ir įleisti Vakarų žurnalistus į Baltarusijos pasienį iš Baltarusijos pusės, kad jie parodytų, kokia sudėtis yra tų vadinamų „migrantų“. Tai yra suformuota agresijos priemonė.

Bet aš vėl grįžtu prie to eilinio ruso. Jis mato, kad Rusija ir Baltarusija suorganizavo gyvų žmonių ataką, jie aukoja gyvus žmones, kad pasiektų savo politinių tikslų. O Europa yra kitokia. Jis pamatys, kad Europa yra kitokia“, – kalbėjo P. Vaitiekūnas.

Laidos pašnekovas įsitikinęs, kad „mes laimėsime rusų simpatijas ir rusų širdis, ir jie supras, kad pas juos yra blogai ir neteisinga.

Pasisako už griežtesnes sankcijas

Lietuvoje nerimą kelia gandai, kad esą per pokalbius su A. Lukašenka aptartos galimybės, kad nebus taikomos sankcijos oro linijoms „Belavia“, kad esą Vokietija galėjo pažadėti paimti 2000 migrantų iš pasienio.

„Vokietija yra svarbi ES valstybė narė, bet ne vienintelė. Yra kitos. Mes privalome ieškoti bendraminčių ir kurti koaliciją, kuri tvirtintų, kad sankcijos turi likti, kai kurios iš jų turi būti sustiprintos, kad tarptautinis tribunolas Lukašenkai turi pradėti veikti viena ar kita forma. Ir aviakampanijos, kurios vykdė šitą agresiją, turi nukentėti“, – sakė P. Vaitiekūnas.

Pasak jo, ne tik „Belavia“, bet „Aeroflot“ ir kitos kompanijos turi būti nubaustos už tai, kad organizavo ir įvykdė šitą agresiją gyvais žmonėmis.

„Ar pavyks, priklausys nuo mūsų įtaigumo, nuo mūsų įtikinamumo, kaip mes kalbėsime. Su ta pačia Vokietija galima toliau kalbėti, jeigu mes išlošime laiko, ir žiemai nebeliks pavojaus, kad mūsų pasienyje nuo šalčio miršta žmonės, tai mes turėsime laiko.

Manau, kad (griežtos sankcijos Baltarusijai) turėtų būti įvestos, nes Baltarusijos „herr Lukašenkos“ ir Kremliaus elgesys yra visiškai nepriimtinas. Jis pažeidžia tarptautinės teisės normas, ir todėl turi būti įvestos naujos sankcijos“, – sakė P. Vaitiekūnas.

Jo nuomone, dabartinė situacija tėra laikinas stabtelėjimas.

„Aš manau, kad jeigu mums pavyks išvengti mirčių nuo šalčio pasienyje, ir išlaikyti sankcijų lygį, tai bus laimėjimas“, – sakė P. Vaitiekūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)