Pasitaiko, kad dirbdami su pavojingais įrenginiais žmonės nusitraukia pirštus, susižaloja plaštakas, pasitaiko net amputacijų.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas Rytis Rimdeika sakė, kad dažniausiai sužalojama ranka.

„Kadangi tai pagrindinis mūsų darbo įrankis, su kuriuo mes viską darome. Ir sužalojamas įvairiais instrumentais: kampiniai šlifuokliais, diskiniais pjūklais, grandininiais pjūklais ir visais kitais aštriais instrumentais: peiliais, kirviais, visuo kas tik tai žaloja“, – pasakojo jis.

Na, o Amerikoje karantinas didžiausią grėsmę kelia vaikams. Koronavirusas amerikiečius taip pat įkalino namuose. Tėvai dirbdami iš namų mažamečius dažnai uždaro kambariuose, kur likę be priežiūros vaikai susiduria net su mirtinu pavojumi.

Vartojimo produktų saugos komisijos atstovas Joe Martyak sakė, kad rizika – didžiulė.

„Pavyzdžiui įsigyjate naują plačiaekranį televizorių, o senąjį pernešate į vaikų kambarį. Jie žiūri televizorių be priežiūros. Tai jau problema, nes vaikai neprižiūrimi gali lipti ant baldų, o senesnis televizorius yra pakankamai sunkus ir yra didelė tikimybė, kad krisdamas jis rimtai sužalos mažą vaiką“, – sakė jis.

Lietuvoje – pavasaris įprastas buitinių traumų metas. Kauno klinikų priėmimo skyriaus vadovas mano, kad išaugęs tokių susižalojimų skaičius iš dalies susijęs su karantinu, nors traumuotų žmonių visada padaugėja pavasarį ir rudenį.

Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius tikino, kad traumų dažnis – panašus.

„Namuose žmonės panašu, kad daugiau dirba darbų nes tokių traumų, kur daugiau susijusių su darbu pastebim mažiau, bet išlieka ir mums įprastas vaizdas matomas autoįvykių pasekmės ir sunkesnės traumos jos niekur nedingo, kaip buvo iki šiol, taip ir yra. Dažnis jų panašus“, – sakė L. Darginavičius.

Vien į Kauno klinikas per pastarąsias 30 dienų į traumų ir skubios pagalbos centrą dėl riešo ir plaštakos sužalojimų buvo atvykę 70 pacientų. Dėl koronaviruso skubios pagalbos skyrių pacientai yra rūšiuojami. Kadangi vienas dažniausių simptomų – karščiavimas, visiems pacientams priėmime matuojama temperatūra.

Ligoniai, galimai sergantys COVID–19 infekcija, yra atskiriami. Vis tik visiems pacientams, kuriuos planuojama guldyti į ligoninę, atliekami tyrimai dėl koronaviruso.