Jis kalbėjo, jog V. Putino vizitas į Kiniją nėra stipriai išsiskiriantis bendrame šių šalių bendravimo ir bendradarbiavimo kontekste.

„Sakyčiau, kad tai pirmiausia yra gana aiški tąsa to, ką V. Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas jau yra ne kartą postulavę – juos sieja artima draugystė. <...> Todėl V. Putino apsilankymas Kinijoje yra niekuo neišskiriantis bendrame kontekste. O tas arešto orderio išdavimas V. Putinui, Kinijoje nėra galiojantis.

Tad pats didžiausią šiuo metų ekonominį rėmėją V. Putino apsilankymas visai gražiai įsipaišo į tą bendrą piešinį Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimo“, – kalbėjo A. Kumpis.

Trečiadienį numatomos derybos tarp Maskvos ir Pekino lyderių. VDU profesorius Žinių radijo eteryje teigė, jog šių derybų simbolis yra skirtas dar kartą patvirtinti tai, kad Kinijos ir Rusijos ašis skirta ir Vakarams.

„Tad šitoje pusėje sakyčiau, kad reikėtų įžvelgti būtent tą simboliškumą globaliuoju mastu. Taip, vargu, ar kas nors galėtų būti nutarta. Nes jeigu net „Juostos ir kelio“ iniciatyvos kontekste žiūrėtume, net nėra aišku, ar Rusija yra pasirašiusi tą bendradarbiavimo memorandumą.

Ir tas Rusijos dalyvavimas šioje iniciatyvoje yra kaip šalutinis, palaikantysis. Tai yra simbolikos, nei praktikos šioje vietoje“, – įžvalgomis dalijosi VDU profesorius.

 Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas

Šis susitikimas tarp Rusijos ir Kinijos lyderių vyksta tęsiantis konfliktui Artimuosiuose Rytuose. A. Kumpis Žinių radijo laidoje ragino žvelgti, kas yra priešai, o kas šioje situacijoje – draugai.

„Jeigu mes matome Izraelio pagrindinį partnerį JAV, labai logiška manyti, kad Kinijai būtent aiški palaikymas Izraeliui kaip ir nelabai būtų ideologiškai įmanomas. Nes tai kaip ir reikštų susivienijimą su JAV pozicija. Tad palestiniečių gynimas kaip ir gaunasi logiška atsvara šiame konflikte.

Aišku, nebūtinai tai yra nuoširdžiai palaikoma, bet bent jau iš oficialiosios pusės yra būtina sukelti atsvarą“, – pabrėžė laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas VDU profesorius A. Kumpis.

Toliau Žinių radijo pašnekovas A. Kumpis teigė, jog tai, kiek Kinija jau yra investavusi į „Juostos ir kelio“ iniciatyvą, vis dar kyla klausimas, kiek ši investicija atsiperka ir yra prasminga.

„Tikslių duomenų mes nematome ir matyti negalime dėl įslaptintų visų susitarimų ir paskolų. Tačiau tai, vis dėl to, yra ilgalaikis projektas. Ir jei jis atsipirks, tai tikrai ne šiemet, ne kitais metais – tik už kelių dešimčių metų, o gal ir dar vėliau“, – teigė jis.

Delfi primena, kad V. Putinas po to, kai Maskvos invazija į Ukrainą įstūmė jo režimą į tarptautinę izoliaciją, išvyko vizito į vieną iš didžiausių pasaulio valstybių.