Ugnis įsisiautėjo per 5 minutes

Ankstyvas trečiadienio rytas Zakarkiškės kaime prasidėjo nerimastingai. 7.30 val. Alma suruošė savo 11-metį sūnų į mokyklą, tačiau vos išėjusi į namo laiptinę užuodė dūmų kvapą. Kad ir kamavo bloga nuojauta, sūnų mokyklon išleido, o pati išėjusi laukan pamatė pro palėpę besiveržiančius dūmus. Kadangi jos gyvenimo draugas Kęstutis Baltrušis darbavosi Norvegijoje, moteris nuskubėjo į pagalbą kviesti gretimame name gyvenančio kaimyno.

– Išsigandau, rankos drebėjo. Kai su Robertu Radžiūnu grįžom, atidariau laiptinės duris, tai į mane toks „ciongas“ dėjo, kad baisu. Jau viskas degė. Per penkias minutes ugnis pasirodė. Aš pati nebeiškviečiau nieko – nenulaikiau telefono rankose, – jaudindamasi žurnalistei gaisro detales pasakojo Alma Genienė, čia pat įvardydama, kad jau po gaisro jai net drabužių davė kaimynai, nes savo jau nieko neturėjo.

Ugniagesius iškvietė pagalbon atskubėjęs kaimynas. Nors gelbėtojai labai greit atvyko, tačiau skardinis stogas jau raitėsi nuo karščio, liepsnos siautėjo ant medinių lentų.

Kaip teigiama ugniagesių paros įvykių suvestinėje, pranešimas apie gaisrą Zakarkiškės kaime, Skaudvilės seniūnijoje, gautas 7.38 val. Ugniagesiams atvykus, namas liepsnojo jau atvira liepsna. Gaisro metu ugniagesiai nuardė apie 100 kv. m skardinio stogo. Nepaisant visų pastangų, namo vidus išdegė su visais daiktais. Išsaugotas netoliese stovintis ūkinis pastatas. Darbus ugniagesiai baigė 12.48 val.

Kaip vėliau „Tauragės kurjerį“ informavo Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyresnysis inspektorius Žydrūnas Pūdžiuvis, liepsnos įsisiautėjo palėpėje. Įtariamas elektros instaliacijos gedimas.

Nelaimės akivaizdoje negaili padėkų

Iškart apie nelaimę pranešta ir Norvegijoje dirbusiam šeimos galvai – Kęstučiui Baltrušiui. Šis nedelsdamas išskubėjo namo. Vyras „Tauragės kurjeriui“ atskleidė iškart supratęs, kur ir kodėl įsiplieskė gaisras.

– Namą remontavom, tvarkėm, daug kas jau buvo padaryta, bet dar nepriduota. Todėl ir apsidrausti negalėjom. Būtume turėję draudimą, viskas dabar būtų kitaip. Tik kad pas elektrikus tvarka eiliškumo įdomi. Jau buvo naujai elektra išvedžiota, bet jos negalėjo pajungti, planavo atvažiuoti gruodžio mėnesį. Bet jau dabar nereikės... Užsidegė nuo seno įvado. Jei būčiau pats buvęs namuose, būčiau automobiliniu gesintuvu užgesinęs. Aišku, dabar lengva šnekėti, gal ir nebūčiau, kas čia žino. Tik jau nerašykit jokių priekaištų. Ugniagesiams noriu tik padėkoti, daug ir sunkiai vyrai dirbo. Bet ką gali sakyti apie valstybę, kai ugniagesiai atvyksta į gaisrą senom mašinom ir genda siurbliai? – net ir sudėtingoje situacijoje vyras neskubėjo skųstis.

Apie gendančius siurblius ir senus ugniagesių automobilius – atskira kalba. Tačiau Kęstutis ir Alma vis ragino žurnalistę paskelbti padėkas. Pirmiausia padėkota kaimynui Robertui Radžiūnui, kuris pirmas atskubėjo padėti. Pora dėkoja ir ugniagesiams, artimiesiems, bendruomenei, dar vienam kaimynui, kuris nelaimės dieną jiems įteikė gretimo namo raktus ir leido apsigyventi.

– Mūsų kaimynė mirė, kurios sūnus Alfonsas Gerulis mums ir leido pagyventi jos namuose. Namas stovi visai šalia mūsiškio. Mes jį padėjom prižiūrėti. Padėjom ir mamą prižiūrėti. Beje, tą namą aš pats pernai perdažiau. Nei juoktis, nei verkti, bet per tą gaisrą Alma nė į Mikalinos Gerulienės laidotuves nebenuvyko – jos buvo tą pačią dieną, – kalbėjo K.Baltrušis.

Pagalbai susivienijo bendruomenė

Žurnalistė su šeima į jų nudegusius namus nuvyko jau po pokalbio. Už Skaudvilės esantis Zakarkiškės kaimas nuošalus, iki namo važiuoti nuo magistralinio kelio yra galiukas. Tačiau sudegusio statinio nepastebėti neįmanoma. Užsukus kieman apima slogus jausmas. Matyti, kad namas buvo tvarkingas, naujas, gražus. Prie įėjimo – kolonos, o šalimais visai neseniai įsigyti šaligatvio borteliai, kurie turėjo papuošti kiemą. Tačiau visas mūras aprūkęs, lentos ir kolonos pajuodusios ar net visai sudegusios. Kieme mėtosi ištempti namų apyvokos daiktai. Tarp jų sena lempa, vaiko mokykliniai vadovėliai, pratybų sąsiuviniai, drabužių likučiai. Nieko nebeliko ir iš buitinės technikos. Sunku suvokti, kad vos per keletą minučių šie žmonės liko taip, kaip stovi.

Socialiniuose tinkluose netruko pasirodyti aktyvios Trepų kaimo bendruomenės pranešimas apie Zakarkiškėje kilusį gaisrą ir namų netekusią šeimą, kuriai renkama parama. Bendruomenės pirmininkė Jolanta Skrodenienė įvardijo, kad ši šeima – darbšti ir labai tvarkinga.

– Buvau nuvykusi apžiūrėti situacijos. Namas sudegė visiškai, liko tik mūrinės sienos, bet ir jas reikia griauti. Ten viską reikia statyti iš naujo. Mes bendruomenėje renkame paramą. Šie žmonės dirbo viską, ką galėjo – ir patys ūkį laiko, ir moteris pas ūkininką dirba, ir vyras į Norvegiją važinėja. Kol kas parama daiktais jiems nereikalinga – baldų, kur jie dabar gyvena, yra. Prašiau šeimos, kad atidarytų sąskaitą banke paramai rinkti, kad viskas būtų tvarkingai – žinote, pinigai yra pinigai, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Skaudvilės seniūnas Virginijus Būdvytis taip pat tikino, kad šeima tvarkinga ir darbšti. Tačiau seniūnija esą rimtesnės finansinės pagalbos negalinti pasiūlyti. Visgi seniūnas patikslino, kad seniūnija padės talkininkais.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Navickas atsisakė plačiau kalbėti apie nelaimę patyrusią šeimą. Tik įvardijo, kad savivaldybė gali suteikti nuolaidą įsigyjant medieną ir skirti vienkartinę pašalpą.

Kęstučio Baltrušio prašymu neskelbiame, kad šeima prašo paramos. Tačiau savanoriška pagalba būtų priimta, tad norintys šeimai pagelbėti atstatant namus gali padaryti pavedimą į Swedbank, AB esančią sąskaitą Kęstučio Baltrušio vardu LT98 7300 0101 5652 0596.