Penktadienį maždaug 40 žmonių šukavo mišką prie Aukštadvario kartodromo. Netoliese gyvena įtariamasis A. Kilkaus dingimu Laurynas Baltrūnas, pravarde „Oblius“. Manoma, kad lemtingąjį sekmadienį vyrai bendravo.

DELFI žiniomis, pareigūnai yra užfiksavę, kad A. Kilkus dingimo dieną paskambino telefonu L. Baltrūnui, yra duomenų, kad jie turėjo susitikti Trakuose.

Priklausė vienam klubui

Kaip DELFI pasakojo abu šiuos asmenis pažinoję baikeriai, juoda katė tarp jų perbėgo dar vasarą. Vienam motoklubui „Vorai“ priklausę vyrai tuomet pajuto, kad jų požiūris į šią veiklą išsiskiria.

L. Baltrūnas 20 metų yra šio klubo prezidentas, A. Kilkus laikytas memberiu – taip vadinami pilnateisiai klubo nariai, kurie įrodo lojalumą savo elgesiu, nenusižengia galiojantiems įstatams.

Memberiai dar gali būti vadinami ir valdybos nariais – jie turi patariamąjį balsą, vienbalsiu memberių sutarimu gali būti keičiamas net klubo vadovas. Tiesa, tam turi būti rimtas pagrindas.

Nežinia, ar būtent tai galėjo tapti vyrų konflikto priežastimi, tačiau vos prieš kurį laiką iš „Vorų“ išėjo maždaug 80 proc. klubo narių. Tarp jų – ir A. Kilkus, kurį draugai vadina „Kumpiu“.

Iškėlė versiją, kas galėjo nutikti

„Tai – ne avinai. Tai – suaugę vyrai. Kas yra jauni, pagal rangą – mažesni, jie gali eiti paskui kažką, bet pasitraukia tie, kurie yra viršus, memberiai. „Kumpis“ buvo memberis daug metų. Nuo vasaros su „Obliumi“ jie beveik nebendravo. Kai su žmogumi nesusišneki, nors turi būti viename kambaryje, tu arba jo vengi, arba sėdi kitame stalo gale“, – DELFI dėstė vienas baikeris.

Anot jo, realiausia versija – sekmadienį jiedu susitiko pasikalbėti, tačiau visa tai baigėsi tragedija.

„Žinote, jei girtas draugas draugą nuduria, nieko neatsimena, tai ir čia, manau, kad buvo lygiai tas pats. Jie išėjo aiškintis kažko ir, matyt... „Kumpis“ tikrai niekada nepasiduos, jam ant galvos neužšoksi. Gali būti, kad „Oblius“ ėmėsi kažkokių veiksmų, neapskaičiavo... O tada, ką daryti?“, – mintimis dalijosi jis.

Tačiau ko baikeris negali suprasti – kodėl šiuo atveju nebuvo prisiimta atsakomybė, o imta elgtis kaip iš baisiausių filmų scenarijų.

Pastebėjo pokyčius

Paklaustas, ar L. Baltrūnas išsiskyrė agresyvumu, pašnekovas tik šyptelėjo. Anot jo, tam tikroje gyvenimiškoje situacijoje kiekvienas tampame agresyvus. Šiuo metu įtariamasis dirbo vaikų globos namuose.

Tiesa, baikeris nevengė pašiepti L. Baltrūno – šiam esą rūpėjo tik siauri interesai, garbė ir turimas statusas. Ilgainiui nesvarbi neva pasidarė ir komanda, ir šeima.

„Sociopatija kažkokia“, – tarstelėjo vienas pašnekovų.

Įtariamasis esą gyveno uždarą gyvenimą, savo ruožtu jo šeimos nariai neva už vienkiemio ribų nelabai ką ir matė.

„Nei teatras, nei kinas, daugiau niekas nerūpi“, – nurodė DELFI kalbintas vyras.

Gyrė žmonos tvirtybę

Dingusysis su žmona augino dvi dukreles. Draugų tvirtinimu, A. Kilkaus sutuoktinė nuo sekmadienio neužmerkia akių – moteris dalyvavo ir penktadienį vykusioje paieškoje.

Tiesa, su žurnalistais ji nebendrauja. Pamatę filmavimo kameras, baikeriai ją apsupo ratu ir neleido net prieiti artyn.

„Mes ją vadiname „ultra“. Tai yra žmogus, kuris už save tikrai pastovės. Kaip karys. Ji varys, kol matys nors vieną žvaigždę“, – moters tvirtybę gyrė vienas baikeris.

Paieška plečiasi

Šeštadienį dingusiojo A. Kilkaus paieškas planuojama atnaujinti. Prisijungti prie ieškančių tądien šaukiami ir narai.

Tiesa, baikerio artimieji jo ieško nuo sekmadienio – dar šios savaitės pradžioje jie apklausė aplinkinių rajonų – kur vyrai gyveno, kur buvo rastas motociklas, telefonas – gyventojus.

Tuo metu penktadienį apžvalgyta kelis kartus didesnė teritorija nei planuota – baikeriai mišką šukavo tol, kol sutemo. Ieškoti bičiulio suvažiavo kolegos ne tik iš Trakų, Vilniaus, tačiau ir iš kitų Lietuvos miestų, Baltarusijos.

Šeštadienį, planuojama, komanda dar išsiplės. Artimieji tikina, kad prie paieškų gali prisijungti ir iki 200 žmonių. Norintys prisijungti raginami sekti informaciją feisbuke – pareigūnai pažadėjo susisiekti su dingusiojo žmona.


Dėmesys – į drabužius

„Mums reikia apžiūrėti šį miško masyvą. Į ką atkreipti dėmesį – sumestas šakas, duobes, žymes, kad buvo kasama“, – penktadienį sakė paieškai vadovaujantis pareigūnas.

Susirinkusius žmones jis išskirstė į 8 komandas, visi jie pajudėjo į miško gilumą.

„Dėmesys – į drabužius, ieškome drabužių, jei surasite, į kūną“, – nurodė jis.

Anot jo, tikėtina būtent Aukštadvario miške gali būti surasti nusikaltimo įrodymai.

„Ne 100 proc., kad čia yra viskas, bet versijos tikrinamos ir šioje vietoje reikės dirbi“, – aiškino pareigūnas.

Vadina ramiu žmogumi

„Tai vienas ramiausių žmonių, kokį pažįstu“, – apie dingusįjį kalbėjo jo draugas Simonas.

Paskutinį kartą su A. Kilkumi jis matėsi kino aikštelėje, prieš porą savaičių – jie kartu dirbo.

„Jis labai patenkintas gyvenimu buvo. Viskas gerai. Neminėjo problemų. Puikus buvo filmavimas, žmogus laikėsi kuo puikiausiai – kiti pas jį ateidavo paramos“, – nurodė pašnekovas.

Užsiminė apie vidinius konfliktus, karus

Tuo metu baikerė Vaiva, paklausta, galbūt jai teko girdėti apie kokius motociklininkus vienijančių klubų konfliktus, nurodė, kad tai – asmeniniai reikalai.

„Visa tai ir pasako, kad tai yra vidiniai konfliktai – nieko daugiau nežinau. Daug kas rašo, daug kas kalba, pasaulio mastais žiūrint visko būna. Čia ir karai, kaip sako, vyksta“, – nurodė mergina.

Dingusįjį ji pažinojo asmeniškai, apibūdino jį kaip gerą, nuoširdų, niekada neatsisakantį padėti. Tuo metu su L. Baltrūnu bendraujama esą visuomet buvo tik oficialiai – pašnekovė priklauso kitam baikerių klubui.

„Tiek kiek esu mačiusi, konfliktų tarp jų nebuvo“, – nurodė Vaiva.

Sulaikytas įtariamasis, sprendžiama dėl kardomosios priemonės

Tyrimui vadovaujantis prokuroras Ramūnas Šileika DELFI sakė, kad ketvirtadienį apie 13 val. sulaikytam L. Baltrūnui pareikšti įtarimai dėl neteisėto laisvės atėmimo, įtariamąjį penktadienio rytą teismo buvo prašoma suimti dviem mėnesiams. Prokuroro prašymą išnagrinėjusi teisėja Ilona Mateikienė po kelių valandų trukusio svarstymo nutarė, kad L. Baltrūnas turi būti suimtas dviem mėnesiams, kaip ir prašė prokuroras.

Teismas mano, kad įtariamasis gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, taip pat trukdyti tirti nusikaltimą, nes pažįsta daug baikerių, be to, gali slėpti įkalčius.

Neatmetama, kad L. Baltrūnas nusikaltimą, kuriuo yra įtariamas, galėjo padaryti ne vienas ir turėjo bendrų, tačiau kol kas daugiau nėra sulaikytų asmenų, bent taip teigia pareigūnai.

Advokatas Saulius Juzukonis sakė, kad L. Baltrūnas kol kas nedavė parodymų. Pasak jo, L. Baltrūnui įtarimai „grindžiami kitų asmenų parodymais ir kita bylos medžiaga“.

Galėjo būti pastebėtas Trakuose

Kaip jau skelbta, dingusio baikerio A. Kilkaus apgadintas motociklas „Harley Davidson“ ir šalmas yra rasti Varėnos rajone, nuo motociklo nuimti jo valstybiniai numeriai ir nulaužtas laikiklis.

Žmonės, radę motociklą, teigė, kad numeriai buvo numesti toliau nuo transporto priemonės. Tiriama, ar vyras nebuvo užpultas dėl pinigų ir dokumentų.

Tiesa, mobilusis vyro telefonas rastas Vilniuje.

Policija yra pranešusi, kad turimais duomenimis, spalio 15-osios popietę Aivaras Kilkus galėjo būti pastebėtas Trakuose, Trakų rajone ar Senojoje Varėnoje.

Dingo dar sekmadienį

A. Kilkus dingo spalio 15 d., 17 val. Vilniuje. Vyras iš namų išvažiavo „Harley Davidson“ motociklu, valstybiniai numeriai: 76 ALR.

Vyro požymiai: ūgis apie 180 cm, stambus kūno sudėjimas, ant rankų turi daug tatuiruočių. Taip pat vyras turi ilgą ir labai išsiskiriančią barzdą.

Bet kokia informacija jiems yra aukso vertės, todėl labai reikalinga visų jūsų pagalba. Ką nors žinančius ar mačiusius šeima prašo pranešti policijai telefonu 112 (policijai jau yra žinoma apie vyro dingimą) arba šeimai +37067940268. Informacija bus atnaujinta.